Şeffaf patron dönemi başladı

Güncelleme Tarihi:

Şeffaf patron dönemi başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2002 01:49

TV sahipliğinde perde arkasındaki ‘‘gizli patronluğa’’ son veren ve ‘‘şeffaf patron’’ dönemini başlatan RTÜK Yasası, Sezer’in onayıyla yürürlüğe girdi.

RTÜK Yasası'nı veto ederek, 18 Haziran 2001'de TBMM'ye geri yollayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 18 maddelik yasayı dün onaylayarak, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Sezer beş gün süren incelemesinin ardından, muhalefetin görüşünün aksine, Anayasa'nın 89. maddesindeki, ‘‘Veto edilen yasanın TBMM tarafından aynen kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı'nca yayımlanacağı’’ hükmü ışığında yasayı onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'den dün akşam yapılan açıklamada, RTÜK Yasası'nın yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği belirtildi. Açıklamada, Anayasası'nın 89. maddesi ışığında 4709 sayılı RTÜK Yasası'nın, değiştirilmeden gönderildiği anımsatıldı. Sezer'in açıklaması özetle şöyle:

İŞTE AÇIKLAMA

‘‘Sayın Cumhurbaşkanı, Anayasa'da öngörülen yetkiye dayanarak, TBMM'ce 7 Haziran 2001 gününde kabul edilen 4676 sayılı ‘Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Basın Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u, yeniden görüşülmek üzere 18 Haziran 2001 gününde TBMM'ye geri göndermişlerdir.

Ancak, yasa TBMM'ce yeniden görüşülerek, 15 Mayıs 2002 gününde aynen kabul edilmiştir. Anayasa'nın 89. maddesinin 3. fıkrasının ilk tümcesinde,
‘TBMM, geri gönderilen kanunu aynen kabul ederse, kanun Cumhurbaşkanı'nca yayımlanır' denilmektedir. Bu kural gereğince, kanun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.’’

EKRAN KARATMAYA SON

Yeni RTÜK Yasası'yla ekran karartmaya da son verilerek, uyarıya rağmen yasayı ihlal eden bir programın yayının durdurulması ve o programın yerine de toplumu eğitici yayınlar yapılması hükmü getirildi.

Yeni Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Yasa ile, 5680 Sayılı Basın Yasası'nın hakaret, yalan haber ve tekzip hükümlerinde de önemli değişiklikler yapılarak, cezalar büyük miktarlarda artırıldı.

Yeni RTÜK Yasası, televizyon yayınlarının ‘‘Türkçe’’ yapılmasını öngörüyor ancak ‘‘evrensel kültür ve bilim eserlerinin oluşmasına katkısı olan yabancı dillerin öğretilmesi veya bu dillerde müzik ve haber iletilmesi’’ amacıyla yayın yapılmasına da olanak veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!