Seçimin siyasetten düşürdüğü siyaset adamları ne iş yapacaklar?

Güncelleme Tarihi:

Seçimin siyasetten düşürdüğü siyaset adamları ne iş yapacaklar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2002 23:15

Dünya siyasetten ayrılan politikacıların kurduğu vakıflarla dolu. Ya da ücretli seminerler, konferanslar vererek hayatlarını idame ettiriyorlar. Türkiye'de İSTEK Vakfı'nın başına geçen Bedrettin Dalan ve Fransa'da adına kütüphane bile kurulan François Mitterand bu gruba giriyor.

Bir diğer grup ise siyasi iktidarları son bulunca haklarında açılan davalar nedeniyle ülkelerini terk edenler. Bu gruba en iyi örnekler seçimleri kaybedince Paris'e yerleşen Yunanistan eski başbakanı Venizelos (ölene kadar burada kaldı) ve hakkındaki rüşvet iddiaları ayyuka çıkınca üç yıldır İngiltere'den dönemeyen Pakistan eski başbakanı Benazir Butto.

Eğer politikayı bırakmış bir liderseniz, ille de ülkeyi terk etmek ya da bir vakfın başına geçmek zorunda değilsiniz elbette. Bu yeni hayatınızda, bilim ve sanat bütün sonsuzluğuyla önünüzde uzanıyor olabilir: Kenan Evren misali renklerin dünyasına dalabilir, ya da Erdal İnönü'yle birlikte fizik, matematik kanunları üzerine çalışmalar da yapabilirsiniz.

Yok, bu da sıkıcı geldiyse sizin idolünüz Gorbaçov demektir. Moskova'nın eski patronundan nasıl olup da aynı zamanda popüler bir yazar, reklamcı ve televizyon programcısı olduğu konusunda tüyolar isteyebilirsiniz. İşte bizden de siyasetten taze düşmüş eski liderlere meşguliyet tüyoları.

BÜLENT ECEVİT

Dev şiir antolojisi yapabilir


Medya binaları çok basamaklı. Bu yüzden Ecevit'in gazeteciliğe dönmesi çok münasip görünmüyor. Evinden çalışan muhabirler, köşe yazarları falan da var ama yalnızca daktilo kullandığı malum olan eski başbakanın Word bilmeden bu işi yapması biraz zor. Ama çok iyi bir şair olan Ecevit mesela şiirlerini dev bir antolojide toplayabilir. Bildiğimiz kadarıyla Rahşan Ecevit'in Mina Urgan'ın kullandığı dinazor sözcüğüne de bir ambargosu yok.

DEVLET BAHÇELİ

Eski hayali lise müdürlüğü

Eğer Enver Paşa'nın izinden gitmeye kalkmazsa, bu çekilme kararı belki de gençliğindeki en büyük hayalini gerçekleştirebilmek için büyük fırsat. Okul yıllıklarından öğrendiğimize göre bir müdürlük hayali var. Kendisi siyasetteyken ağabeyi Servet Bahçeli Osmaniye'de Özel Bahçeli Lisesi adında bir okul kurdu. İşte müdürlük! Eğitimci kökenli Bahçeli bu okulda çalışmaya karar verirse belki de yıpratıcı siyaset yıllarından sonra teklifini ülkücü olduğu için reddeden Menşure hanımla neden evlenmediğinin bir muhasebesini yapabilir.

MESUT YILMAZ

Verecek kendini sivil topluma


Siyasetten çekilenler arasında ne yapacağını en iyi bilen ve yeni oluşumları takip eden Mesut Yılmaz gibi görünüyor. ‘‘Lakin eskisi gibi sevmezsem seni/bil ki ey eski sevgili/çağıma uymak zorundayım/elimde değil.’’ Çayeli Dergisi’nde yıllar önce yazdığı Serzeniş adlı bu şiirinden anlaşılan o ki Mesut Yılmaz, verecek kendini sivil topluma, çoğulculuğa. Ama bir ihtimal daha var: Kıbrıs! Eğer bir parça savunma sanatları dersi alabilirse oyun merakını Budapeşte'den bildiğimiz Yılmaz'ın, burada şansı hálá var.

TANSU ÇİLLER

Mesala piyano çalabilir


Çiller bir röportajında siyasetten sonra üniversiteye döneceğini ve piyano çalacağını söylemişti. Açıkça söyleyelim üniversite kötü fikir. Bu konuda fıkralar bile çıktı: Fıkrada 5 Nisan Kararları'ndan sonra üniversiteye dönmek isteyen Çiller'e rektör ‘‘siz başbakan olduktan sonra bu bölümü kapattık efendim’’ cevabını veriyor. Ama piyano çalmak, neden olmasın? İngilizcesi de çok iyi. Hatta Amerika'ya yerleşebilir ve saksafoncu Clinton'la bir orkestra bile kurabilir.

NECMETTİN ERBAKAN

Kadayıf imalatına geçsin artık


Necmettin Hoca için en iyisi galiba pişirmeyi iyi bildiğini söylediği kadayıf imalatı. Düşünsenize: ‘‘Erbakan Kadayıfları-Since 2003!’’ Oğul Erbakan da artık evlere servis yapar, nasılsa arabayı çarpsa da taşıdığı yumurta mı ki kırılsın?

MURAT BOZLAK

Başarılı amigo


Kalabalık toplamaktaki başarısını oy almakta gösteremeyen Bozlak belki de maçlarda başarılı bir amigo olabilir. Mesela amatör lige düşmek üzere olan Siirtspor'un morale ihtiyacı var. Bu iş için yatırım da gerekmiyor, bir cep telefonu, bir megafon, 'bastır Siirt', al sana Meclis.

UFUK ARAS

En iyisi bisikletle dünya turu


Ufuk Uras seçim turlarından birini partili arkadaşlarıyla birlikte bisikletli olarak Taksim'den Cihangir'e doğru yapmıştı. Belki de ÖDP'nin az oy almasında mesele sadece parkurun kısalığıdır. Uras, bisikletle bir dünya turuna çıkarsa hem bu sporda gelişir hem de altın bileziğini takmış.

DOĞU PERİNÇEK

Çinli turistlere rehberlik


Çinle ilişkiler gelişiyor, Çinli turistler çoğalıyor. Yani bu işte bereket var. Çinliler az para harcıyor ama kültürlerini iyi bilen bir rehbere bol tip bırakacakları kesin.

AYDEMİR GÜLER

TKP müzesi kursun


TKP'nin genel başkanı Güler ne yapabilir diye kara kara düşünürken, imdadımıza Tempo yetişti. Dergi Güler'i hem istifaya davet ediyor hem de bir TKP müzesi kurmasını ve yönetmesini öneriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!