Seçimde Türk oyları kritik

Güncelleme Tarihi:

Seçimde Türk oyları kritik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2012 00:00

ABD’deki başkanlık seçimine üç gün kala oylar çok yakın olunca, iş ince seçim hesaplarına dayandı. Obama eğer Ohio’yu Romney’ye kaybederse, tekrar başkan olabilmesi için Virginia’yı mutlaka alması gerekiyor. Bu durumda Virginia’da yaşayan 7 bin Türk kökenlinin yapacağı seçim kritik hale geliyor.

Haberin Devamı

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, dört gün önce Virginia’da bir miting düzenledi. Mitinge karısı Jill Biden ile birlikte katıldı. Ve karısının takdiminden sonra kürsüye çıkınca karşısındaki topluluğa aynen şöyle dedi: “Virginia’yı kazanırsak, bu seçimi de kazanırız.” Amerika’da seçim sistemi uyarınca, bir eyalette yarışı önde bitiren bir başkan adayı, o eyaletin çıkardığı, başkanı belirleyecek delegelerin hepsini kazandığından, iki adaydan hangisinin galip geleceği çok önceden belli olan eyaletler dışındaki yerler seçimin en kritik yerleri oluyor. Sallanan eyalet denilen bu yerlerin başında Ohio var. Zira delege hesabına göre, Cumhuriyetçi Mitt Romney’nin başkan seçilebilmek için Ohio’yu mutlaka alması gerekiyor. Bu durumda Demokrat Partili Başkan Barack Obama için ise B Planı devreye giriyor. Obama’nın Ohio’yu kaybettiği halde nasıl ikinci kez başkan olabileceği hesabında da tek bir eyalet öne çıkıyor: Virginia. Güney eyaleti sayılan Virginia’da, 2008’e kadar yapılan son 10 seçimin 9’unda Cumhuriyetçiler kazanmıştı. Ancak 8 milyon nüfuslu eyalette Latin ve Müslüman kökenli Amerikalıların son yıllarda bölgenin demografisini değiştirmesiyle, Virginia “kesin Cumhuriyetçi” listesinden çıktı.
Obama 2008’de oyları arttırıp yüzde 52’ye ulaştı. Virginia da “sallanan eyaletler” listesine girdi.

Haberin Devamı

ANKETLERDE EŞİTLİK

Anketlere göre Virginia ülke genelinde yarışın en çekişmeli geçtiği yer. Öyle ki, araştırmalarda kimin önde olduğu dahi bir türlü anlaşılamıyor. Anket ortalamalarında da eyalet yüzde 50-50 bölünmüş çıkıyor. Virginia’da oylar birbirine bu kadar yakın çıkınca, eyalette yaşayan örgütlü grupların atacakları oy da her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bunlar arasında en öne çıkanlardan biri de, Müslüman topluluklar arasında sayılan ve sayılarının 7 bin civarında olduğu düşünülen Türk kökenliler oluyor.

İKİ FARKLI KESİM VAR

Fairfax, Arlington ve Sterling Türklerin yaşadığı ağırlıklı yerler. Başkent Washington DC’ye komşu olduğundan, hem gelir düzeyi yüksek, eğitimli, Dünya Bankası, IMF gibi örgütlerde çalışan Türk kökenlilere ev sahipliği yapıyor. Hem de Amerikan Türk Dostluk Derneği (ATFA) örneğindeki gibi, önce bir cami etrafında toplanan, daha sonra sosyal ve kültürel bir topluluğa dönüşen Türk kökenlileri barındırıyor. Eyaletteki Türk kökenlilerin örgütlü kesimini de, ATFA çevresinde toplananlar temsil ediyor.
Yasalar uyarınca, sosyal ve kültürel amaçlı örgütlerin politik konularda kampanya yürütmeleri ya da üyelerini belli bir yöne kanalize etmeleri yasak. Dolayısıyla bu örgütler, seçimlerle ilgili de herhangi bir resmi açıklamada bulunamıyorlar. Ancak edinilen bilgiye göre, Virginia’daki Türk kökenliler, büyük oranda Obama’ya eğilim gösteriyor. Ve bu durumda, atbaşı giden Virginia’daki yarışta Türk kökenlilerin oyunun eyalette kazananı, Ohio’dan çıkacak oylara göre de başkanı belirleyeceği düşünülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!