Seçim için savaş olmaz

Güncelleme Tarihi:

Seçim için savaş olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Suriye ile olası bir savaş durumunda seçimlerin ertelenmesi tartışmasına hem iktidar hem de muhalefet mesafeli yaklaşımda bulundu. TBMM'nin hukukçu milletvekilleri, Anayasa'nın 78'inci maddesindeki savaş sebebiyle seçimin ertelenmesi hükmünün genel bir tanım olduğunu belirttiler. Savaş sebebinin, ‘Savaşa hazırlık, ani saldırı, savaşa yönelik tatbikat’ gibi tüm unsurları kapsadığını belirten hukukçu milletvekilleri, ‘Anayasa genel çerçeveyi çizer, takdir Meclis’indir. Bu konunun TBMM Genel Kurul gündemine getirilmesi durumunda, savaş sebebinin tarifi de yapılır' dediler. Hukukçulara göre savaş sebebiyle seçimlerin ertelenebilmesi için, Anayasa'nın 92'nci maddesine göre savaş kararı alınması gerekir. Savaş kararı çıkmadan 78'inci maddeye göre seçimlerin ertelemesi mümkün değil. Meclis'in savaş kararı için başvurulabilecek yöntemler de şöyle sıralanıyor:

Cumhurbaşkanı Başkomutan olarak TBMM'ye bir tezkere gönderir ve ülkenin içinde bulunduğu savaş hali koşulları nedeniyle savaş kararı alınmasını, dolayısıyla seçimlerin ertelenemsini isteyebilir.

Genelkurmay Başkanı, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a başvurarak, savaş halini gerekçe gösterip, askeri sevkiyatın daha düzenli yapılabilmesi için seçimlerin ertelenmesi ve savaş kararı çıkartılmasını isteyebilir.

Hükümetin başı olması nedeniyle Başbakan, koşulları gerekçe göstererek konuyu doğrudan Meclis'e getirebilir.

TBMM Başkanı da aynı kaygılarla savaş kararı alınması ve seçimlerin ertelenemesini Meclis gündemine getirir ve bu konuda genel görüşme açabilir. Bu yöntemlerle verilecek bir tezkere sonucunda TBMM Danışma Kurulu, konunun genel görüşme ile ele alınmasını isteyebilir. Genel görüşmenin ardından savaş kararı ve seçimlerin ertelenmesi yönünde ortak bir görüş ortaya çıkarsa, hazırlanacak önerge ile seçimlerin ertelenmesi ve ilgili seçim yasasanın iptali gündeme gelebilir.

SİYASETE ALET EDİLEMEZ

Olası savaş nedeniyle seçimlerin ertelenmesi konusuna partiler şöyle yaklaştılar:

ANAP Grup Başkanvekili Uğur Aksöz Savaş gibi riskli bir durumun seçimlerin ertelenmesi için ortaya atıldığı senaryolarının son derece kötü olduğunu söyledi. Partisinin her an seçime hazır olduğunu, Türkiye'yi kaosa sürükleyecek, savaş gibi çok özel bir durumun siyasete alet edilemeyeceğini bildirdi.

DYP Grup Başkanvekili Saffet Arıkan Bedük ‘‘Biz her türlü desteği veririz ama şu anda savaştan bahsetmek yanlış’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!