’Seçilmiş bebek’ Metin ablası için dünyaya geldi

Güncelleme Tarihi:

’Seçilmiş bebek’ Metin ablası için dünyaya geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 00:00

Bursa’da Akdeniz anemisi hastalığı taşıyıcısı olduklarını sonradan öğrenen 34 yaşındaki pratisyen hekim Mehmet Güncan ile 26 yaşındaki ev kadını Elif Güncan çiftinin Akdeniz anemisi hastası olan kızları Zeynep Sena, seçilmiş bebek yöntemiyle hastalıktan arındırılmış olarak dünyaya gelen kardeşinin kök hücreleriyle tedavi edilecek.

İSTANBUL’da özel bir hastanede geçen pazar günü tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen Metin Emre Güncan, Akdeniz anemisi (talasemi) hastası olan dört yaşındaki ablası Zeynep Sena Güncan’a kök hücre nakliyle hayat verecek. Akdeniz anemisi hastalığı taşıyıcısı olan Zeynep’e kardeşinden alınan kök hücre, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde nakledilecek.

Mehmet Güncan, seçim sonuçlarının açıklandığı sırada dünyaya gelen bebeğin göbek adını da Recep koyduklarını belirterek, "Metin Emre’nin kordon kanından alınan kök hücreler Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Çocuk Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi’nde Zeynep’e nakledilecek" dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı son kararla testlerinin ücretsiz olduğunu söyleyen Mehmet Güncan, "Tüm evlenecek çiftlere önerim mutlaka Akdeniz anemisi testi yaptırmaları. Çünkü anne baba taşıyıcı ise yüzde 25 olasılıkla bebekte de bu hastalık oluyor. Akdeniz anemisi hastaları her ay kan almak zorundalar. Biz kızımızın doğuştan talasemi hastası olduğunu 2.5 yaşındayken fark edebildik. Hastalık taşımayan bir bebek elde edebilmek için anne yumurtası ile baba spermi birleştirilip üçüncü günde biopsi yapılıyor. Bu şekilde hastalıklardan arındırılmış bebek dünyaya geliyor. Açıkçası, ikinci bebeğimizi kızımızın kurtulması için düşündük" diye konuştu.

Babylife Kordon Kanı Bankası Güney Marmara Distribütörü Işık Uzel de kendilerine başvuran üç bine yakın gönüllünün kordon kanının saklandığını söyledi.

Baba Mehmet Güncan, İstanbul’da özel bir hastanede genetik tanı tekniğiyle Metin Emre’nin dünyaya geldiğini belirterek, "Uygun görülürse, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde göbek kordonundan kök hücreler ayrıştırılarak ablaya nakledilecek. Böylece Bursa’da ilk kez seçilmiş kardeşin göbek kordonundan nakil gerçekleşmiş olacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!