Şeb-i Arus anma törenleri ne zamana kadar devam edecek? Şeb-i Arus ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Şeb-i Arus anma törenleri ne zamana kadar devam edecek Şeb-i Arus ne demek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2017 11:21

Şeb-i Arus Mevlana’yı anma törenleri devam ediyor. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi‘nin ölüm yıl dönümlerinde ‘Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri’ olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleşiyor. Peki Şeb-i Arus Mevlana’yıanma törenleri ne zamana kadar devam edecek? Şeb-i Arus ne demek?

Haberin Devamı

Şeb-i Arus Mevlanayı Anma Törenleri; Mevlevilikte, “Hamdım, Piştim, Yandım” diyerek üç kelimeyle hayatını özetleyen Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin öldüğü geceyi anmak için Konya’da düzenlenen törenlerdir. Mevlânâ Celaleddin-i Rumi‘nin ölüm yıl dönümlerinde 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve “Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri” olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında Şeb-i Arus Törenleri olarak da anılmaktadır.

11 Aralık Pazartesi günü başlayan Şeb-i Arus Mevlanayı Anma Törenleri (Hz. Mevlâna’nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri) 17 Aralık Pazar’a kadar devam edecek.

Şeb-i Arus ne demek?

Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk’a vuslat” yani “Yaradana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah’a dönüş” olarak yorumlar. Bir başka ifadeyle ölüm “cismin ortadan kalkması değil, Allah’a doğru uçmasıdır”. Ölüm, Müslümanlık öncesi Türklerde de aynı şekilde ifade edilir.

 

BAKMADAN GEÇME!