Savaşta oğlunu kaybeden yazara Barış Ödülü

Güncelleme Tarihi:

Savaşta oğlunu kaybeden yazara Barış Ödülü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2010 00:00

Alman Yayıncılar Birliği’nin Barış Ödülü dün tarihi Paul Kilisesi’nde İsrailli yazar David Grossman’a verildi. Lübnan’da yaşanan savaş sırasında bir oğlunu kaybeden ve Ortadoğu’da barış için çaba harcayan Grossman, daha önce de çok sayıda ödül almıştı. Törene Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff da katılarak Grossman’ı tebrik etti.

ALMANYA’nın Frankfurt kentinde dün sona eren Kitap Fuarı kapmasında Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü İsrailli yazar David Grossman’a verildi. Paul Kilisesi’nde yapılan törende övgü konuşmasını yapan SPD’nin cumhurbaşkanı adayı Joachim Gauck, yılmadan İsrail-Filistin barışı için mücadele eden yazar David Grossman’ın çağımızda örnek alınması gereken şahsiyet olduğunu söyledi. Konuşmasında 56 yaşındaki yazar Grossman’ın bir oğlunu 2006’daki Lübnan savaşında kaybetmesine rağmen intikamı aklının ucundan bile geçermediğini söyleyen Gauck, “Grossman bu yılki barış ödülünü hak etmiştir” dedi. Törene katılan Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff da Grossman’ı tebrik etti.
Yayıncı sayısı azaldı
Geçtiğimiz yıllara oranla gerek katılımcı gerek ziyaretçi bakımından düşüş kaydeden, 171 bin 790 metrekare alan üzerinde kurulan fuarda konuk ülke Arjantin, geçen yılın konuk ülkesi Çin ve ondan önce konuk ülke olan Türkiye kadar etkili olamadı. “Cultura en Movimiente“ (Hareket eden kültür) sloganıyla fuara katılan Arjantin, sadece 18 yayınevi ile temsil edilirken, Türkiye 50 civarında yayıncıyla kitap severleri ağırladı. Geçen yıl 7 bin 314 yayıncının katıldığı fuarda bu yıl 6 bin 930 firma yer aldı.

100 ülke katıldı

FUARA yönelik ilgi katılan ülke sayılarına da yansıdı. 2009’da 113 ülkenin katıldığı fuarda bu yıl 100 ülkeden firma temsil edildi. Fuarda sergilenen eserlerde ise geçen yıla oranla yaklaşık 100 bin azalma gözlendi. 2009’da 401 bin 932 eser teşhir edilirken bu yıl sayı 309 bin 885 esere düştü. Fuarda düzenlenen edebiyat ve sanat konulu ekinliklerin sayılarında da düşüş görüldü. 2009’da 278 bin değişik çaplı okuma, sergi, panel, imza etkinliği yapılırken bu sayı bu yıl 207 bin 18’e geriledi. Ziyaretçi sayısında da düşüş gözlendi. Ancak geçen yıl 290 bin kişinin ziyaret ettiği fuarı bu yıl kaç kişinin gezdiğine ilişkin kesin rakam bugün açıklanacak. Gelecek yıl ekim ayında açılacak fuarın konuk ülkesi İzlanda olacak.

Özgürlük ödülü Türk yayıncıya

ULUSLARARASI Yayıncılar Birliği IPA (International Publishers Association) Başkanı Herman P. Spruijt, Frankfurt Kitap Fuarı’nda, yapılan oylamayla bu yılki “Yayın Özgürlüğü Ödülü”nü (IPA Freedom to Publish Prize) almaya Dosh Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Israpil Shovkhalov’un hak kazandığını açıkladı. Spruijt ayrıca, Sel Yayıncılık sahibi İrfan Sancı’nın da 2010 IPA Özgürlük Özel Ödülü’ne (2010 IPA Freedom Prize-Special Award) layık görüldüğünü açıkladı. IPA Yayın Özgürlüğü Ödülü tüm dünyada yayın özgürlüğünün savunulması ve yaygınlaşması için önemli katkılarda bulunan kişi veya kurumlara veriyor. Ödüller bu sene 2 Kasım 2010 tarihinde İstanbul Kitap Fuarı’nda IPA Başkanı tarafından sahiplerine sunulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!