Savaş hazırlığı gibi

Güncelleme Tarihi:

Savaş hazırlığı gibi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2013 00:00

Darbe sonrası Mısır’da gerilim tırmanıyor. Mursi yanlıları ve karşıtları savaşa hazırlanır gibi silahlanıyor. Ordu tansiyonu düşürmekte zorlanıyor.

Haberin Devamı

Hürriyet, eli sopalı Müslüman Kardeşler üyelerini meydanda görüntüledi. Namaz kılan Mursi yanlılarına ateş açıldığını gösteren bir video paylaşıldı. Mısır’da tam bir hafta önce başlayan protestolar, ülkenin demokratik olarak seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’nin çarşamba akşamı ordu müdahalesiyle iktidardan indirilmesi üzerine yeni bir boyut kazanmıştı. İki tarafın çatıştığı ve en az 36 kişinin öldüğü önceki gün, son bir haftanın en kanlı günü oldu. 1076 kişinin yaralandığı gecenin ardından dün geçici devlet başkanı Adli Mansur komutanlarla bir araya geldi.

MISIR'DA KANLI GECE - FOTO GALERİ



İKİ MEYDAN, İKİ KAMP


Kapalı kapılar ardında gerçekleşen görüşmelerde yeni önlemler konuşuldu. Dün Kahire’de yine tanklar devriye gezdi, helikopterler uçtu. Başkent Kahire’deki meydanlarda gerginlik had safhada. Rabiatul Adaviyye Meydanı’nda hâlâ Mursi yanlıları, Tahrir Meydanı’nda ise Mursi karşıtları var. Nahda Meydanı ve 6 Ekim Köprüsü, ana çatışma alanları. Gösteriler tehlikeli bir kamplaşmaya doğru gidiyor. Mursi yanlıları sokakta namaz kılarken ateş açıldığını gösteren görüntüleri internette paylaştı.

DAVUTOĞLU'DAN YOĞUN TELEFON DİPLOMASİSİ

REFAH'TAKİ ASKERİ KONTROL NOKTALARINA SALDIRI

ORDU TARAFSIZ MI


Önceki günkü çatışmalar ellerinde değnekler, demir borular ve coplar bulunan militanlar arasında sürerken aralıklarla silah sesleri duyuldu. Müslüman Kardeşler üyeleri üzerine ateş açarak ölümlere neden olanın ise askerin saflarındaki sivil giyimli kişiler olduğu iddia edildi. Askerler önceki gece 23.00’de iki tarafın çatışmalarına müdahale etti ve bir saat içinde ortalık duruldu. Ordu “Taraf tutmuyoruz” açıklaması yaptı. Ancak son olarak Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii ile yardımcısı Hayrat Şatır tutuklandı ve Tora Cezaevi’ne kondu.

Haberin Devamı

Washington üzülmedi

New York Times’a göre Washington yönetimi, Muhammed Mursi’nin devrilmesinden üzgün değil. Nedeni ise Mursi ve Müslüman Kardeşler’in Washington’da çok az dostunun olması. Haberde ayrıca ABD’nin Mısır’ı Ortadoğu’daki tek stratejik oyuncu olarak görmediği, Suudi Arabistan, Türkiye, İran ve Katar’ın da önemli oyuncular olarak öne çıktığı belirtildi.

Haberin Devamı

Makineli tüfekli Mursi yanlıları

Müslüman Kardeşler, Rabiatul Adeviyye Meydanı’nda cop ve baret dağıtıldı. Güvenliği eli beyzbol sopalı veya coplu kişiler sağladı. Yüzlerce İslamcı önceki gece Tahrir Meydanı’nı basmak isterken Manyel mahallesinde onları Mursi karşıtları durdurmaya çalıştı. Muhammed Yahya adlı mahalleli, AFP’ye, “Bölgeye her türlü silahla saldırdılar” dedi. Ebu Fütuh, “Tekbir getirip ateş açtılar” diye konuştu. Makineli tüfekli, palalı Mursi yanlıları gördüklerini söyleyen mahalle sakinleri de var. Binalarda kurşun izleri göze çarpıyor.

BBC vuruldu CNN kovuldu

İngiliz televizyonu BBC’nin Ortadoğu editörü Jeremy Bowen, tüfek saçmaları ile başından ve bacağından yaralandı. 53 yaşındaki gazeteciye olay yerinde ilk müdahaleyi diğer gazeteciler yaptı. Bowen, iyi olduğunu ve İngiltere’ye döneceğini belirtti. 6 Ekim Köprüsü’nde önceki gece çatışmaları aktaran CNN International muhabiri Ben Wedemann ise canlı yayın yaptığı esnasında Mısır askerlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Askerler Wedeman’ın kamerasına bir süre için el koydu.

Baradey darbe lobisi yapmış

Haberin Devamı

NOBEL Barış Ödülü kazanan, Mısır’ın en saygın liberal muhalifi olarak bilinen Muhammed El Baradey’in New York Times’a yaptığı açıklamalar şaşkınlık yarattı. Baradey, Muhammed Mursi’nin cumhurbaşkanlığından zor kullanılarak uzaklaştırılmasının bir gereklilik olduğunu savundu ve Batı’yı buna ikna etmek için çok çalıştığını itiraf etti. Baradey kimsenin Müslüman Kardeşler üyesi olduğu için tutuklanmaması gerektiğini söylese de, İslamcı televizyonların kapatılmasını savundu. “İntikam ve cinayet çağrısı yapıyorlardı. Bazılarında silah bulundu. Kapatılmaları gerekti” dedi.


İhvan sitesinde ırkçı itiraz

MÜSLÜMAN Kardeşler’in resmi internet sitesi IkhwanOnline’da, ordunun atadığı geçici devlet başkanı Adli Mansur’un “gizli Yahudi” olduğu iddia edildi. Mansur’un “Yedinci Gün Adventist Kilisesi’ne mensup olduğu” öne sürülse de aslında bu kilise Yahudiliğe değil, Protestanlığa bağlı. Mansur, bir “Amerikan ve İsrail komplosunun” parçası olarak gösterildi. Önceki gün siteden kaldırılan yazıya göre “uluslararası güçlerin asıl amacı,” muhalif lider Muhammed El Baradey’i cumhurbaşkanı yapmak. Devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de geçmişte antisemitizmle suçlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!