Şaşırtan binalar

Güncelleme Tarihi:

Şaşırtan binalar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kartal Rahmanlar'da, yanlarındaki binaların üzerine düşmek üzereymiş gibi duran 2 apartman görenleri şaşkına çeviriyor. Kötü zemin nedeniyle biri 5, diğeri 7 yıl önce eğilen ve kazıklarla güçlendirilen iki binanın da son depremlerde zarar görmemesi, çevredekileri şaşırttı. Rahmanlar'da oturanlar, yaşanan depremlerden sonra, her 2 apartman sakinlerinin de depreme dayanıklılık raporu almak için girişimde bulunmamalarını hayretle karşıladıklarını söylediler. Sahildeki Kumlar Caddesi'nde bulunan 13 numaralı Avni Bey Apartmanı'nın öne ve yana eğimi çıplak gözle rahatlıkla görülebiliyor. Zemin nedeniyle 7 yıldan beri eğik duran 7 katlı, 12 daireli apartmanda, biri kapıcı olmak üzere 5 aile yaşamını sürdürüyor. Bina sakinleri 17 Ağustos depremi sonrasında temelde herhangi bir kaymaya ve hasara rastlanmadığını belirterek, ‘‘Binamız iki büyük depreme de dayandı. Bundan sonrakilere de dayanacağını düşünüyoruz. Biz korkmuyoruz, ancak komşularımız korkarak, taşındı'' dediler. Dairelerin sahipleri korkmadıklarını belirtseler de zemin etüdü yapılmadan 7 katlı binaya inşaat izni veren Kartal Belediyesi'ni suçladılar.

İki depreme dayandı

Aynı semtte Akdeniz Caddesi 18 numarada bulunan 15 daire ve 2 dükkánın yer aldığı apartmanın da 5 yıl önce zemin nedeniyle eğildiği belirtildi. 1996 yılında yaklaşık 150 bin mark harcanarak, temele 82 kazık vurulup güçlendirilen binada, sadece 1 daire boş. Apartman sakinleri, Avni Bey Apartmanı'ndaki komşuları gibi 2 büyük depreme dayanan binanın, bundan sonrakilere de dayanacağı inancında olduklarını söylediler.

Zeminin yumuşak olması nedeniyle İstanbul'u etkileyecek bir depremde, büyük hasar görebileceği belirtilen Rahmanlar'da kiralık ve satılık konut fiyatlarının da hayli düştüğü belirtildi. Rahmanlar, depremlerden önce panaromik Adalar manzarası ve yeni inşa edilmiş apartmanlarıyla, özellikle sahil kesiminin gözde bölümleri arasında yer alıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!