Şaşaalı 70'ler

Güncelleme Tarihi:

Şaşaalı 70ler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Merakla beklenen ‘Velvet Goldmine’ bugün gösterime giriyor. Filmin başrolünde; pullu payetli rengárenk giysilerin, apartman topukların, kopkoyu makyajların, uyuşturucuların ve içiçe geçmiş cinsel kimliklerin en gösterişli zamanlarını yaşadığı 70'li yıllar var.

Filmleri daha önce Türkiye'de hiç gösterilmemiş Amerikalı bağımsız sinemacı Todd Haynes'in, 70'li yıllara damgasını vuran 'glam-rock' akımını anlattığı filmi ‘‘Velvet Goldmine’’ nihayet gösterime girdi. 1987'de şarkıcı Karen Carpenter'ın yaşamını anlattığı kısa metraj filmi ‘‘Superstar: the Karen Carpenter Story’’ ile dikkatleri çeken Haynes, 1991'de Jean Genet'nin metinlerinden uyarladığı ilk uzun metraj filmi ‘‘Poison’’la Sundance Film Festivali'nde büyük ödülü aldı. 1994'te ise ikinci filmi ‘‘Safe’’i çekti. Haynes, 1998 Cannes Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'ne değer bulunan üçüncü filmi ‘‘Velvet Goldmine’’ı David Bowie'nin 'Ziggy Stardust' dönemindeki halinden yoğun olarak esinlenerek yaratılan Brian Slade karakteri üzerine kurmuş. Film 70'li yılların başdöndürücü havasını başarıyla yansıtıyor.

Gençliğinde Brian Slade (Jonathan Rhys Meyers) fanı olan, Amerika'da yaşayan Manchester'lı gazeteci Arthur Stuart (Christian Bale) efsanevi şarkıcı Brian Slade'in izini sürmekle görevlendirilir. Slade, on yıl önce sahnede kendisine suikast düzenleterek, sahte ölüm numarasıyla esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmuştur. Filmde olaylar, Arthur'un, Slade hakkında araştırma yaptığı sırada konuştuğu insanların anlattıklarıyla geri dönüşler biçiminde gelişiyor. Bu geri dönüşlerde Slade'in yaşamında yer etmiş karakterlerle de tanışıyoruz. Angela (Angie) Bowie'ye benzeyen Amerikalı image-maker karısı Mandy Slade (Toni Collette) ve onu üne kavuşturan menajeri Jerry Devine (Eddy Izzard) bu insanlardan bazıları. Tabii Slade'in hayatında o dönem en önemli kişi, aynı sahneyi ve yatağı paylaştığı başka bir rock efsanesi Curt Wild (Ewan McGregor). Görünüşü Kurt Cobain'i andıran Curt Wild karakteriyse Iggy Pop ve Lou Reed ile benzerlikler taşıyor.

‘‘Velvet Goldmine’’ doğası gereği müzikleriyle öne çıkan bir film. Roxy Music, Bryan Ferry, Brian Eno, T-Rex ve Lou Reed, filmin müziklerine katkıda bulunan isimlerden bazıları. Film için kurulan ‘‘Venus in Furs’’ grubundaysa Radiohead'in solisti Thom Yorke ve Suede'in solisti Bernard Butler gibi babalar var. Elastica'dan Donna Mathews ve glam-rock'ın günümüzdeki temsilcisi Placebo grubu da filme müzisyen olarak dahil oluyor. R.E.M'in solisti ve beyni Michael Stipe'ın da filmin yapımcısı olduğunu belirtelim.

VELVET GOLDMINE

Yönetmen: Todd Haynes

Senaryo: Todd Haynes

Görüntü: Maryse Alberti

Müzik: Carter Burwell

Oyuncular: Ewan McGregor (Curt Wild), Jonathan Rhys Meyers (Brian Slade), Toni Collette (Mandy Slade), Christian Bale (Arthur Stuart), Eddie Izzard (Jerry Devine), Micko Westmoreland (Jack Fairy), Michael Feast (Cecil Drake)...

1997 ABD yapımı, 120 dk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!