Saros'a dinamit uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sarosa dinamit uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sualtı sporcuları, eşsiz güzellikteki Saros Körfezi'nin tükenme noktasına geldiğini bildirdiler. Dinamitle balık avlandığını belirten Trakya Üniversitesi Sualtı ve Doğa Sporları Dalış Kulübü üyeleri, sualtı zenginlileriyle ünlü Saros'un büyük tehlike altında olduğunu söylediler.

Trakya Üniversitesi Sualtı ve Doğa Sporları Dalış Kulübü üyeleri, Saros Körfezi'nin dinamitle avlanan balıkçılar tarafından yok edildiğini bildirdi. Kulüp üyesi Tamer Yürükoğlu, dalış yaptıkları sırada bile dinamit atıldığını, bu nedenle karada sürekli bir gözcü bıraktıklarını söyledi.

Üniversitenin Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü ile Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından eğitmen Tamen Yörükoğlu, Yardımcı Doç. Dr. Cem Uzun öncülüğünde kurulan Sualtı Sporları Kulübü öncelikle bölgede dalışa meraklı kişilerin eğitimine önem verdi. Kurslar sonucu 10 kişiye tek, 37 kişiye iki, 8 kişiye üç yıldız balıkadam sertifikası verildi. Saros Körfezi'nin özellikle haftasonlarında İstanbul'dan gelen balıkadamların dalış için tercih ettiklerini anlatan kulüp sporcularından Gamze Varol, şöyle dedi:

‘‘Körfezin sualtı yapısı, kendini bilmez dinamitle avlanan kişiler nedeni ile büyük tehdit altında bulunuyor. Hiçbir önlem alınmadığı için yüzlerce canlı bir kaç balık avlamak için amacı ile yok ediliyor. Yapılan dalışlarda sualtında yüzlerce balık ölüsüne rastlanmakta ve hatta dalış esnasında bile dalıcılar üzerine dinamit atılma tehlikesi bulunuyor.’’

Yıllardan bu yana yapılan zıpkınla avcılık yerine, fotoğraf avcılığını öneren Sualtı Kulübü üyeleri, bölgede yaşayanların ‘‘koca deniz bitmez’’ mantığından kurtarılması için eğitilmelerinin önemine dikkat çekti. Bölgede görevli muhtar ve jandarmaların duyarlı olmasını da isteyen kulüp üyeleri, sahil güvenlik biriminin daha etkin görev yapması gerektiğini sözlerine eklediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!