Şaron hakkındaki karar ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Şaron hakkındaki karar ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2002 16:31

Belçika'nın başkenti Brüksel'de İsrail Başbakanı Ariel Şaron hakkında yapılan şikayet başvurusunu inceleyen mahkeme, davanın ''kabul edilebilir'' olup olmadığına ilişkin kararını ileri bir tarihe erteledi. 23 Filistinli, 18 Haziran 2001'de, 1982'de Sabra ve Şatila'daki katliamlardan sorumlu olduğu gerekçesiyle Şaron'un yargılanması için başvuru yapmışlardı.

O dönemde savunma bakanı olan Şaron'un yargılanıp yargılanmayacağına yönelik bugün alınması beklenen kararın, davacıların avukatları gibi savcılık tarafından da yeni müzakereler talebinde bulunulmasının ardından, başka bir tarihe bırakıldığı belirtildi.

Bundan sonraki müzakerelerin Brüksel istinaf mahkemesinde 15 Mayıs'ta yapılacağı ve şikayet başvurusunun kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin kararın verileceği yeni bir tarih belirleneceği kaydedildi.

Yeni müzakerelerde, Belçika'nın, Kongo'nun eski dışişleri bakanı Abdulaye Yerodia hakkında çıkardığı uluslararası tutuklama emrinin 14 Şubat'ta Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nın (CIJ) iptaline ilişkin kararın sonucunun ele alınacağı belirtildi.

Adalet Divanı, Belçika'yı, görev yapan bir bakanın dokunulmazlığı ilkesini çiğnediği gerekçesiyle haksız bulmuştu. Oysa Belçika'da, dünyanın başka hiçbir ülkesinde bulunmayan yasa, yabancıların, bu ülkede yaşamasalar dahi bir başka yabancıyı, ''insanlık suçu'' ithamıyla mahkemeye vermelerine olanak tanıyor. Filistinliler de Şaron hakkında bu kanuna dayanarak şikayette bulunmuştu.

Şu anda, Şaron dosyasıyla ilgili hiçbir karar verilmedi. İsrail Başbakanının avukatları, Adalet Divanı'nın Kongolu bakan hakkındaki tutuklama emrinin iptaline dayanarak, Şaron hakkında Belçika'daki prosedürün iptalini isterken, Filistinlilerin avukatları, Adalet Divanı'nın yalnızca Kongolu bakan hakkındaki tutuklama emrini iptal ettiğine dikkati çekiyor.

Bu olay, İsrail ile Belçika arasındaki diplomatik ilişkilerin yanısıra Belçika'nın genel diplomatik ilişkilerinde de sorun yaratıyor. Buyüzden kimi Belçikalı milletvekili, Belçika'da yürürlükte bulunan ve yabancıların yargılanmasına olanak sağlayan yasada değişiklik yapılmasını istiyor, ancak insan hakları savunucuları, kanun değişikliğine karşı çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!