Sarmusak'a da tahliye

Güncelleme Tarihi:

Sarmusaka da tahliye
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 1997 00:00

Haberin Devamı

Köstebek davasında, Emniyet İstihbarat Eski Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu'ndan sonra dün de 8.5 saat süren ve karşılıklı suçlamalarla geçen duruşmada Onbaşı Kadir Sarmusak tahliye edildi. Böylece, 6 sanıklı davada tutuklu kalmadı. Askeri üye Tuğamiral Mehmet Celayir tahliye kararına muhalif kaldı. Ancak mahkeme heyeti, ‘tutuklama nedenleri kalktığı’ için Sarmusak'ın tahliyesine oy çokluğu ile karar verdi.

Dünkü duruşmada tanık olarak dinlenen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarata Karşı Koyma (İKK) Şube Müdürü Yarbay Mehmet Aygüner ise Emniyet'i suçladı. Aygüner, ‘‘Yaptığım soruşturmadan sonra bende uyanan kanate göre; Emniyet İstihbarat Dairesi tamamen operasyonel bir faaliyetle ve planlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nde istihbarat çalışması yapmıştır. Sarmusak'ın bana verdiği 2 Haziran tarihli ifadeyi okuyan her istihbaratçı bunu hemen anlar’’ dedi. Aygüner, Emniyet'in faaliyetini ‘‘Dost bir ülkeden yapılan istihbarat çalışmasına’’ benzetti. Aygüner'in bu sözlerine avukatlar, ‘‘Kadir, ABD casusu mu?’’ diye tepki gösterdiler.

AÇIKLARIM

Sarmusak'ın Bülent Orakoğlu, Mehmet Tomruk ve Hanefi Avcı'nın kendisini belge sızdırmaya azmettirdiğini itiraf ettiğini bildirdi. Ancak Sarmusak bu iddiayı reddetti. Sarmusak'ın, belgeleri sızdırmada Uğur Kocaefe, Çevik Kuvvet'te görevli Mustafa ve Başkomiser Mahmut'u aracı olarak kullandığını itiraf ettiğini anlatan Aygüner, Savcılığın, Genelkurmay'ın, amiral ve generallerin telefonlarının dinlendiği iddiasını reddetti. Bunun üzerine Sarmusak, ‘‘Artık konuşmayacağım. Dava uzadıkça TSK yıpranıyor. Konuştuğumda sanıklar değişecek’’ dedi. İKK'da görevli Binbaşı Hakan Pelit ile Sarmusak arasında ise duruşma sırasında tartışma çıktı. Pelit, Sarmusak'a hiçbir gizli görev verilmediğini öne sürünce, Sarmusak, ‘‘Madem öyle o zaman, ‘Arşiv dosyası 2, duran duran' ne demek. Ben bunları nereden biliyorum. Duruşmayı kapatalım hepsini açıklarım. Ben daha konuşmaya başlamadım’’ diye çıkıştı. Mahkeme heyeti, Kemal Çelik ve Hanefi Avcı'nın da tanık olarak dinlenmesine, Genelkurmay'dan ise dava konusu BÇG belgesinin orijinalinin istenmesine karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!