Şarkılar 'babasız' kaldı

Güncelleme Tarihi:

Şarkılar babasız kaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2001 13:59

Müzik dünyası bir ustasını yitirdi... Zaman Zaman, Uyku Kardeşim, Bu Kalp Seni Unutur mu gibi unutulmaz şarkılara imzasını atan söz yazarı, besteci ve yorumcu Fikret Kızılok yaşama veda etti.

Kızılok, bir süredir İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kalp yetmezliği ile buna bağlı karaciğer ve böbrek sorunları nedeniyle tedavi görüyordu.
Haberin Devamı

Kızılok, bir süre önce Bodrum'da tatil yaptığı sırada fenalaşmış, İstanbul'a getirilerek Alman Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Kızılok'un kalbinde bulunan pil değiştirilip sanatçı sağlığına kavuşmuştu. Ancak Kızılok bir hafta önce yine kalp şikayetleri nedeniyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Servisi'nde tedavi altına alınmıştı.

Türkiye'de müzik ortamının kendine özgü sanatçılarından biri olan Fikret Kızılok, 1946 yılında İstanbul'da doğdu. Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun olan sanatçı, küçük yaştan beri müziğe ilgi duyuyordu.

Müzik hayatına amatör olarak başlayan Kızılok profesonel müzisyenliğe ise 1964 yılında Cahit Oben Orkestrası'nda adım attı. Orkestra, ilk Altın Mikrofon Yarışması'na, ''Halime'' adlı şarkıyla katıldı. 
  
1969 yılında ''Yumma Gözün Kör Gibi'' adlı Anadolu pop albümünü çıkaran Kızılok, bir süre Sivas'ın Sivrialan Köyü'nde Aşık Veysel'in yanında kaldı.

''Yumma Gözün Kör Gibi'' ile ''Altın Plak'' kazanan Kızılok, sonra ''S”yle Sazım'', ''Emmo-Vurulmuşum'', ''Gün Ola Devran Döne'' adlı albümleri çıkardı. 

1973 yılında ''Haberin Var mı?''adlı albümü yapan Kızılok, 1980'li yılların başlarında sanatçı dostu Bülent Ortaçgil'le beraber ''Çekirdek'' adlı bir kültür merkezi kurdu.
  
Kızılok, son dönemde ''Yana Yana'', ''Zaman Zaman'', ''Devrimcinin Güncesi'', ''Not Defterimden'', ''Yadigar'' adlı albümleri çıkarmıştı. 

Barış Manço, Moğollar, Bülent Ortaçgil gibi  ünlü sanatçı ve topluluklarla da birlikte çalışan Kızılok, daha sonra rock ritmleri ile Türk halk müziği ezgilerini harmanladığı şarkılara imza attı.

Bir dönem siyasi görüşleri yüzünden şarkıları bazı çevreler tarafından tepki gören sanatçı, bundan böyle sözlerini yazdığı ve seslendirdiği şarkılarıyla hatırlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!