Sarıgöl her yıl 1 santimetre çöküyor

Güncelleme Tarihi:

Sarıgöl her yıl 1 santimetre çöküyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2008 11:51

Manisa'nın bazı ilçelerinde fay hareketlerinin neden olduğu çatlak ve yarıklar inceleniyor.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre, 1969 depreminden sonra Sarıgöl'de etkili olan fay hattı, son iki yılda hareketlilik gösterdi. Bu nedenle birçok ev ve sokakta yarıklar oluşurken, 3 katlı bir ev yıktırıldı, 8 ev boşaltıldı.

Hattın geçtiği Konak Mahallesi Yukarıkoçaklar Caddesi, Karamolla Sokak, Ayan Mahallesi Özeren Sokak ve Fakir Evleri ile Sevgi Yolu'nun bazı bölümlerinde oturan vatandaşların bir süre önce Sarıgöl Kaymakamlığına verdikleri dilekçenin ardından, Manisa Bayındırlık Müdürlüğünden teknik elemanlar bölgede inceleme yaptı. Daha sonra da Afet İşleri Genel Müdürlüğünden ekipler 3 kez bölgeyi inceledi.

Afet İşleri Genel Müdürlüğü Jeoloji Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, ilçenin her yıl 1 santimetre çöktüğünü belirterek, “fay hattının ilçe içerisinden geçmesi çok ilginç. Dünyada ender rastlanan bir fay hattı. Buradaki evler çok risk taşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Evlerin tahliye edilmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, şunları söyledi:
“Çökme olayı 55-60 santimetreye ulaştığında deprem olmasına gerek yok, zaten yıkılır. Sarıgöl fay hattı üzerinde açtığımız derin hendekte, 1969 depreminden 100-300 yıl öncesi de şiddetli deprem olduğunu gösteren bulgulara rastladık. Belediyenin bir an önce evlerde oturanların tahliyesi ile ilgili çalışmaları başlatması gerekli.”

“AFET BÖLGESİ İLANI OLASILIĞI YÜKSEK”

Sarıgöl Belediye Başkanı Ömer Karcı ise bölgenin, afet bölgesi ilan edilmesi olasılığının yüksek olduğunu ifade ederek, bunun ardından afet kapsamına alınan evlerin sahiplerinin isimlerinin belediyede askıya çıkarılacağını kaydetti.


Karcı, ilçeden ortalama 3-4 kilometre uzunluğunda bir fay hattının geçtiğini, bunun ender rastlanan türden bir fay olduğunun bildirildiğini, Bayındırlık ve İskan Bakanlığından gelecek rapor doğrultusunda hareket edileceğini söyledi.

BELDEDE YOL VE EVLERDE ÇATLAKLAR

Bu arada Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Hacırahmanlı beldesindeki birkaç evin duvarında ve yolda da çatlaklar oluştuğu ve bunların boyutunun arttığı bildirildi.


Hacırahmanlı Belediye Başkanı Fehim Anadolu,  Kurtuluş Mahallesi Sakarya Caddesi'nde ikamet eden vatandaşların şikayeti üzerine incelemede bulunduklarını, bazı yerlerde durumun tehlike yarattığını gözlemlediklerini kaydetti.

Haberin Devamı


Bölgeye yakın yerden fay hattının geçtiğini ifade eden Anadolu, “mahalle arasındaki yoldan başlayan çatlak, özellikle bir evin içine kadar uzanıyor. Evin mutfak ve salon duvarları ile zemininde büyük ölçüde çatlaklar meydana geldiğini gördük. Bu konuda gerekli dokümanları hazırlayacağız ve Afet İşleri Genel Müdürlüğünden uzman ekip isteyeceğiz” dedi.

Ev sahibi Halil Develi ise duvarlar ve zeminde meydana gelen çatlaklar nedeniyle korkudan eve giremediklerini, çatlakların her geçen gün arttığını, kapı ve pencereleri kapanmayan evin, bahçe duvarının yıkılacak hale geldiğini ifade ederek, “15 gün öncesine kadar hiç bir sorun yoktu. 31 Temmuzda Ege Denizi'nde sabaha karşı 1 saat arayla meydana gelen iki depremin ardından, evlerimizin duvarlarında çatlaklar görülmeye başladı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!