Sarı, çok iyi korunmuş

Güncelleme Tarihi:

Sarı, çok iyi korunmuş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ege Denizi'nin mavi sularının, Kaz Dağları ile öpüştüğü cennet koydaki Altınoluk, yakın zamana kadar havası ve suyuyla ünlü turistik bir belde olarak biliniyordu. Derken, kapatılan RP'nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan, yazları Altınoluk'u mesken tuttu. Ardından Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde örtülü ödenekten 500 milyar lira aldığı gerekçesiyle aranan ünlü dolandırıcı Selçuk Parsadan, Altınoluk'ta yakalandı. Bu güzel ilçe, şimdi de Sarı Avni şokunu yaşıyor.

Interpol'ün tüm dünyada köşe bucak aradığı uluslararası uyuşturucu kaçakçısı ‘‘Sarı Avni’’ lakaplı Yaşar Avni Musullulu'nun önceki gün güvenlik güçlerince işletmecisi olduğu Oba Restoran'da kıskıvrak yakalanması, Altınoluk'ta şok yarattı. Sarı Avni'nin, 10 yıldır Altınoluk'ta gönlünce yaşadığı, üstelik tüm ilçe halkına kendisini sevdirdiği ortaya çıktı.

Altınoluk halkının Rıza Ekşioğlu, kısaca ‘‘Rıza bey’’ olarak tanıdığı Sarı Avni, gerçek kimliğini öylesine gizlemeyi başardı ki, belediye başkanının akşamları rakı masasında arkadaşı oldu, İstanbul'dan zaman zaman yanına gelen kızına bir DYP'li yöneticinin oğluyla söz bile kesti.

HERKES ŞOKTA

Yaz aylarında nufusu 350 bine ulaşan, ancak yerleşik nüfusu 12 bin civarında olan Altınoluk'ta insanların Rıza Ekşioğlu diye tanıdığı kişinin ünlü uyuşturucu kaçakçısı Sarı Avni olduğunun anlaşılması, ilçe halkında şok yarattı.

‘‘Rıza bey rakı arkadaşımdı’’ diyen Altınoluk Belediye Başkanı CHP'li İsmail Aynur ile dünür olduğu DYP Edremit İlçesi 2'nci Başkanı Kemal Özacar başta olmak üzere, yakın ilişki içinde olduğu tüm insanlar şaşkınlık içinde. Beldede herkesin yardımına koşan, bağışlarda bulunan, hatta Mesa İlköğretim Okulu'na yaptığı yardımdan dolayı resmi makamlarca plaketle ödüllendirilen ‘‘iyilik meleği’’ bu kişi, dünya çapında zehir taciri bir kanun kaçağı olamazdı. Yakın dostları ve belde halkından birçok kişi ‘‘Rıza Bey’’in ünlü uyuşturucu kaçakçısı Sarı Avni olduğuna hâlâ inanmıyor.

10 YIL ÖNCE GELDİ

12 Eylül 1980 öncesinde silah kaçakçılığından aranan ve Sıkıyönetim Mahkemesi'nde hakkında çok sayıda dava açılan, daha sonra uluslararası uyuşturucu kaçakçılığında ünlenen Sarı Avni, yıllarca yurtdışında kaldı. Interpol'ün Türkiye'ye iadesi istemiyle kırmızı bültenle tüm dünyada aradığı Sarı Avni, İsviçre ve İspanya'nın ünlü kentlerinde zenginlerin oturduğu semtlerde satın aldığı malikhanelerde, lüks villalarda krallar gibi yaşadı. 10 yıl öncesine kadar yurtdışında kaçak yaşayan Sarı Avni, Türkiye'ye dönmeye karar verdi. Kimlerle ilişki kurduğu, kimler tarafından korunduğu henüz açıklanmayan Sarı Avni, yıllardır yol geçen hanına dönen ve ‘‘kaçak cenneti’’ olarak bilinen Ege sahillerini tercih etti. Ege sahillerindeki Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Çeşme ve Ayvalık gibi yerleşimler çok hareketli olduğu için Sarı Avni, kendi halinde bir sahil beldesi Altınoluk'u tercih etti.

ADINI DEĞİŞTİRDİ

Sarı Avni'nin adı daha önce Yaşar Avni Karadurmuş'tu. 1980 yılında Karadurmuş olan soyadını Musullulu olarak değiştirmişti. Altınoluk'ta ise hem Yaşar Avni Musullulu olan gerçek adını, hem de Sarı Avni lakabını bir kenara bırakıp, ‘‘Rıza Ekşioğlu’’ adını kullanmaya karar verdi. İlk kez 1988 yılı yaz aylarında Altınoluk'a Rıza Ekşioğlu kimliğiyle tatile gelen Sarı Avni, çevresindekilerin güvenini kazanmaya başladı. İlişki kurduğu herkese, İstanbul'da tül perde üreten fabrikası bulunduğunu, astım hastası olduğunu için oksijeni bol Altınoluk'a yerleşmek istediğini söyledi.

Cevap bekleyen sorular

Sarı Avni, Türkiye'ye nasıl ve kimlerin yardımıyla girdi?

Bu kişiler bulunup yargılanacak mı?

Abdullah Çatlı olayındaki gibi bugüne kadar çok iyi saklanmayı başaran Sarı Avni'yi koruan yetkili kişi ve kurumlar var mı?

Nasıl yakalandı

Avrupa çapında uyuşturucu ve silah kaçakçısı olarak tanınan Sarı Avni lakaplı Yaşar Avni Musullulu, Altınoluk'ta kendisini yakalayan 3 kişilik polis ekibine yazlık villa satmaya çalıştı. Altınoluk'ta müteahhitlik ve emlakçılık yaptığı belirlenen Sarı Avni'yi takip eden polis ekibi, kendilerini zengin işadamı olarak tanıtıp ‘‘Yazlık villa arıyoruz’’ bahanesiyle Sarı Avni ile temas kurdular. ‘‘Türk Eskobar'ı’’ olarak da tanınan Sarı Avni'nin yakalanmasına kadar varan operasyon aslında 4 ay önce başladı. Sarı Avni'nin Türkiye'de olduğunu öğrenen Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Emin Aslan, Sarı Avni'nin takip edilmesi için 3 kişilik özel bir ekip oluşturdu. Sarı Avni'nin Altınoluk'ta hem müteahhitlik, hem de emlak alım satımı yaptığını belirleyen özel ekip, Oba Restoran'a gidip, ‘‘Yazlık villa arıyoruz’’ dedi. Sarı Avni, polislere bir kaç villa da gösterdi. Sarı Avni, polis ekibiyle son pazarlığı yapmak üzere Oba Restoran'a geldiğinde, polisler, ‘‘Oyun bitti. Biz polisiz. Seni almaya geldik. Haydi gidiyoruz’’ dediler. Sari Avni polise hiç güçlük çıkarmadı.

Sırayla kodese

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yurtiçinde ve dışında başlattığı ‘‘Babalar operasyonu’’ tüm hızıyla sürüyor. Mart ayında başlatılan operasyon çerçevesinde Nejat Daş, Hüseyin Baybaşin, Kasım Gençyılmaz, Kürşat Yılmaz, Alaattin Çakıcı, Sedat Peker, Sedat Şahin, Veysel Özerdem, İsmail Koçkaya, Hasan Heybetli ve Edip Baybaşin yakalanmışlardı. Yurtdışında da Avrupa polisleriyle çok iyi ilişki içine giren Türk polisi, Baybaşin kardeşler, Kürşat Yılmaz ve Alaattin Çakıcı'nın yakalanması operasyonunu Avrupa polisleriyle birlikte gerçekleştirdi. Mafyaya karşı sürdürülen operasyonlar, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile İstihbarat Daire Başkanlığı ve MİT ile ortaklaşa sürdürülüyor.

Necmettin Erbakan'ın komşusu

Restoranın işletmeciliğini 2 yıl önce de kağıt üzerinde yeğeni Ali Karadurmuş'a devreden Sarı avni, villa alım satımıyla da uğraşıyordu. sarı Avni, kapatılan RP'nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yazlığının bulunduğu Ayvalıburun semtinde, 20 dönüm arazi üzerine kurulu villada yaşamaya başladı. Aynı bölgedeki iki villasını da akrabalarına tahsis etti.

Başkanın arkadaşı

Sarı Avni, Altınoluk Belediye Başkanı CHP'li İsmail Aynur'la çok samimi arkadaş oldu. Başkan Aynur, zaman zaman akşamları ‘‘Rıza Bey’’le rakı masasında buluşup sohbet ettiğini söylüyor. Sarı Avni, başkanın makam odasında da kendisine önemli bir yer edinmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!