‘Sarı Avni’ yakalandı

Güncelleme Tarihi:

‘Sarı Avni’ yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yurtiçi ve yurtdışındaki mafya babalarına karşı başlattığı operasyonlar tüm hızıyla sürüyor. Alaattin Çakıcı, Kürşat Yılmaz, Sedat Peker, Sedat Demir, Hüseyin Baybaşin, Nejat Daş gibi mafya babalarından sonra, polis dün de ‘Sarı Avni’ olarak tanınan uluslararası uyuşturucu kaçakcısı Yaşar Avni Musullulu'yu (Karadurmuş) yakaladı. Sarı Avni'nin, Balıkesir'in Altınoluk Beldesi'nde yıllardır sahte kimlikle yaşayıp restoran işlettiği ortaya çıktı. Ankara'dan Altınoluk'a gelen Avni Musullulu, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile Interpol Başkanlığı'nca yürütülen ortak çalışma sonucu Balıkesir'in Altınoluk İlçesi'nde ele geçirildi. Ankara'dan gelen polis ekibi, jandarmanın da desteğiyle dün saat 12.30'da 'Sarı Avni'nin işlettiği belirlenen İskele Meydanı'ndaki Oba Restoran'a baskın yaptı. Restoranın işletmecisi Rıza Ekşioğlu ile ruhsat sahibi 27 yaşındaki Ali Karadurmuş, gözaltına alındı.

ALTINOLUK ŞAŞKIN

Polis ekibinin bu iki kişiyi süratle Altınoluk'tan götürmesine beldede bir anlam verilemezken, asıl bomba, akşama doğru yetkilerin Ankara'da yaptığı açıklamalarla patladı. Belde halkının Rıza Ekşioğlu adıyla tanıdığı kişinin ünlü uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Avni Musullulu olduğu anlaşıldı. Yaklaşık 10 yıldır Altınoluk'ta yaşayan, yerel yöneticiler ve esnafla yakın dostluk kuran kişinin ünlü uluslararası uyuşturucu kaçakçısı olduğunun ortaya çıkması, herkesi şaşırttı. Restoran işletmeciliğinin yanısıra, villa yapıp satan Yaşar Avni Musullulu'nun, çevresinde sevilen bir kişi olduğunu söyleyen belde sakinleri, bu olay karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Operasyonun Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanlığı tarafından yapıldığı, dedektiflerin uzun süre takip ettikleri ve o bölge yaşadığını tespit ettikleri 'Sarı Avni'yi parmak izi tespitinden sonra yakaladıkları belirtildi.

Eğlenceye düşkündü

'Sarı Avni' lakabıyla tanınan uluslararası uyuşturucu ve silah kaçakçısı Yaşar Avni Musullulu, Rize'nin Çayeli nüfusuna kayıtlı. 1983'ten itibaren Interpol tarafından kırmızı bültenle bütün dünyada aranan 'Sarı Avni', uzun süre İsviçre'de yaşadı. Su gibi para harcamasıyla ve eğlenceye düşkünlüğüyle tanınan 'Sarı Avni', Zürih'in en zengin kenti Kushachta'da çok lüks bir villada kaldı. 'Sarı Avni', bir süre İspanyol pasaportu taşıdı ve Barcelona yakınlarında lüks villa satın aldı. Yunan istihbarat örgütü adına çalıştığı, Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu'daka uyuşturucu mafyasının trilyonlarca liralık parasını akladığı biliniyor.

Interpol 15 yıldır arıyordu

'Sarı Avni' lakabıyla tanınan uluslararası uyuşturucu ve silah kaçakçısı Yaşar Avni Musullulu, Rize'nin Çayeli nüfusuna kayıtlı. 12 Eylül 1980 öncesi, Türkiye'ye büyük miktarda silah ve mermi soktuğu iddiasıyla aranmaya başlandı. Sıkıyönetim Mahkemesi'nde hakkında açılan davalarda yargılanan Musullulu, yıllarca uyuşturucu kaçakçılığında Türkiye ile Avrupa mafyası arasında koordinasyonu sağladı. 1980 sonrasında Türkiye- İtalya ve ABD'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği büyük uyuşturucu operasyonunda gündeme geldi. Operasyonda İsviçreli ortağı Paul Valerider ile Behçet Cantürk yakalanırken, 'Sarı Avni' kaçtı. 1983'ten itibaren Interpol tarafından kırmızı bültenle bütün dünyada aranan 'Sarı Avni', uzun süre İsviçre'de yaşadı. Su gibi para harcamasıyla tanınan 'Sarı Avni', Zürih'in en zengin kenti Kushachta'da çok lüks bir villada kaldı. 'Sarı Avni', bir süre İspanyol pasaportu taşıdı ve Barcelona yakınlarında lüks villa satın aldı.

Yunan istihbarat örgütü adına çalıştığı, Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu'daka uyuşturucu mafyasının trilyonlarca liralık parasını akladığı bilinen 'Sarı Avni', 1992 yılında İstanbul Halkalı'da ele geçirilen 6.5 ton uyuşturucu kaçakçılığıyla gündeme geldi.

Teşekkül halinde silah ve mermi kaçakçılığı yapmak suçundan Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 4 No'lu Askeri Mahkemesi'nce verilen gıyabi tutuklama kararı uyarınca 1983 yılında çıkarılan kırmızı bülten ile uluslararası düzeyde iade talebiyle aranan Musullulu hakkındaki dava, zaman aşımı nedeniyle Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 1995 tarihli kararıyla ortadan kaldırıldı. Musullulu, TEM Otoyolu ve Düzce'de 1992'de ele geçirilen 6 ton esrarın firari sanığı olarak İstanbul 1 No'lu DGM’ce çıkarılan gıyabi tutuklama kararı uyarınca aranıyordu.

'Sarı Avni'nin adının karıştığı olaylardan bazıları şunlar:

1973 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye 150 bin silahın kaçak olarak sokulması.

1974 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye 600- 700 tabanca sokulması.

1975 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye 700 bin mermi sokulması.

1977 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye 500 bin mermi sokulması. Aynı yıl İtalya'da 2 kilo 750 gram eroin ele geçirilmesi.

1979 yılında Muğla- Bodrum sahillerinde 28 çuval silah bulunması.

1981-82 yıllarında Hollanda'da yapılan operasyonlar sonucunda 31 kilo eroin ele geçirilmesi.

1983’te Diyarbakır'da 217 kilo eroin ele geçirilmesi.

1984 yılında İtalya'da 15.5 kilo eroin ele geçirilmesi.

1989’da Türkiye'den İtalya'ya uyuşturucu kaçakçılığı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!