Sapanca Gölü'nün suyu azalıyor

Güncelleme Tarihi:

Sapanca Gölünün suyu azalıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2011 11:56

SAKARYA ve Kocaeli’nin içme suyu havzası olan Sapanca Gölü’nde de su seviyesi hızla azalmaya başladı. Beklenen yağışların gecikmesiyle göl suyu, sahilden 14-15 metre kadar çekildi. Bazı iskeleler de çekilme sonucu açıkta kaldı.

Suyu içilebilir ender göllerden biri olan olan ve Sakarya’da yaklaşık 600 bin kişinin içme suyu ihtiyaçını karşılayan Sapanca Gölü’nde kış ayına rağmen, su seviyesi azaldı. Sakarya Büyükşehir Belediyesine bağlı Su Kanalizason İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş bu yıl, geçen yıla göre yağışlarda yüzde 40 azalma olmasının da göldeki su seviyesinin azalmasınının büyük etken olduğunu söyledi.

Son olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin boru hattıyla Yuvacık Barajına su almaya başlamasıyla gündeme gelen Sapanca Gölü’nde su seviyesi, Aralık ayında ilk kez 31 kod seviyesinin altına düştü. Sakarya Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş geçen yıl bu dönemde 31.85 olan göldeki su kodunun bu sene yağışlarında geçen yıla oranla yüzde 40 azalması nedeniyle 30.65 seviyesine düştüğünü söyledi. Keleş, "Bizim için Sapanca Gölü’ndeki kritik kod 29.90’dur. Ancak mevsimsel olarak göldeki su seviyesinin azalması artık zor. Yağmurlarlarla birlikte su seviyesinin artmasını bekliyoruz" dedi.

Sakarya Büyükşehir Meclis üyesi MHP’li Hüseyin Mercan ise Sapanca gölünün bu yıl ki çekilmesinin normal olmadığını geçen yıllara göreki çekilmelerden çok fazla olduğunu açıkladı.

KONTROLSÜZ SU ALINDI

Eline metre alarak göldeki çekilmeyi ölçen Mercan gölde 14-15 metreye yakın çekilme olduğunu belirterek "Göldeku se seviyesinin azalmasının sebebi SASKİ nin yeni devre aldığı 3 ishale hattı ile Kocaeli’nin de buradan Yuvacık Barajına su alması. Bu iki durum göldeki su seviyesinin ciddi oranda azalmasına neden oldu.’ dedi. Mercan şunları söyledi:

"’Kontrolsüz alınan su yüzünden ciddi bir çekilme var Sapanca ya yıllık yağan yağmur miktarı belli. Bu miktardan fazla gölden su çekerseniz şu anda gördüğümüz gibi 14-15 metre çekilmeler olur. Bu suyun alınmasında kontrolü bir şekilde alınması gerekirken yoksa önümüzdeki yıllarda kullanabilecekleri su bulamayacaklar. Sapanca Gölünün halini de görüyorsunuz. Gözbebeğim dediği gölü bu şekilde muhafaza ediyorlar. Bu şekilde kullanırlarsa Sapanca gölü kuramaya mahk?m."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!