Sapanca Gölü'nü otoyol kirletiyor

Güncelleme Tarihi:

Sapanca Gölünü otoyol kirletiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2002 02:05

Adapazarı ve beldelerinin içme suyunu sağladığı Sapanca Gölü, hızla kirleniyor ve önlem alınmaması halinde, suyu içilebilir özelliğini yitirecek.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Şengörür, Sapanca Gölü'nün korunmasına yönelik çalışmaların yetersizkaldığını belirterek ‘‘Dünyanın sayılı içilebilir tatlısu kaynağı olan doğa harikası göl, hızla kirleniyor’’ dedi. Adapazarı'nın yanı sıra Arifiye, Güneşler, Hanlı, Yazlık, Serdivanve Erenler beldelerinin içme suyu ihtiyacını karşılayan gölün, evsel ve kimyasal atık tehdidi altında olduğunu ifade eden Doç. Şengörür, gölün her iki yanından geçen TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu ile evsel atıkların büyük tehlike oluşturduğuna dikkati çekti. TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu'ndan geçen araçların egzoz, motor ve lastiklerinden çıkan atıkların gölde yarattığı tehlikenin küçümsenmeyecek boyutta olduğunu anlatan Şengörür, şunları kaydetti:

‘‘Yoldan geçen binlerce aracın egzozundan çıkan gazlar, motor yağları ve aşınan lastiklerden kalan atıklar, yağmur sularıyla doğrudan göle akmaktadır. Bu kimyasal bileşimler, suda kurşun ve ağır metaller oluşmasına neden oluyor. İçme suyunun en büyük tehdidi de kurşun ve metaldir.’’

Göl çevresinde önlenemeyen kaçak yapılaşmanın da önemli kirlilik nedenlerinden olduğunu dile getiren Şengörür, ‘‘Göle akan evsel atıkların önemli bölümü deterjan. Deterjanla beraber göle fosfor karışıyor. Bu, içme suyunu kullanılamaz hale getirir. Doğal ortamda bir göl, kendini 4-5 yılda temizler. Ama dışarıdan kimyasal ve diğer atıklar karışan Sapanca Gölü, kendisini temizleyemiyor’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!