Şantiye gibi partiler

Güncelleme Tarihi:

Şantiye gibi partiler
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Orhanlı, Tuzla’ya bağlı yeni bir belde. Konumu nedeniyle büyük bir rant kaynağı.

Bu yüzden partilerin büyük ilgisini çekiyor...

Tuzla'nın iki köyü bu dönem belde oldu. Biri Orhanlı, diğeri de Ak fırat. Bugün Orhanlı'dayız.

Sekiz-on yıl öncesine kadar irili ufaklı onlarca çiftliğin bulunduğu, bereketli topraklarında tarım yapılan Orhanlı'nın yerlisi hemen hemen hiç yok. Köy bir Balkan kavmi olan Manavlar tarafından Balkan Savaşı sonrası kuruluyor. Sonra buraya Anadolu'dan göçen insanlar yerleşiyor. Nüfusun büyük bölümünü Giresunlular oluşturuyor. Sırasıyla Tunceli, Sivas, Rize, Trabzon ve Erzurumlular geliyor. Buranın yerlisi olan Manavlar şimdi azınlıkta kalmış.

Orhanlı yeni beldeler arasında, coğrafi konumundan ötürü çok önemli bir yere sahip. Tuzla'nın kuzeyinde E5 ile TEM yolları arasında yer alan Orhanlı, Tuzla Organize Deri Sanayi Sitesi'nin bitişiğinde, yapımına başlanan Kurtköy Havaalanı'na çok yakın. Arazilerin bir kısmı şahıslara, kalanı Hazine'ye ait. Yani çok cazip!

Orhanlı DSP Belediye Başkan Adayı Kemal Emir, bütün İstanbul'un hatta Ankara'nın gözünün Orhanlı'da olduğunu söyledi. Emir, köyün belde olma sürecinde Ankara'dan çok sayıda milletvekilinin gelerek 'incelemede' bulunduğunu belirtti. Ziyaretçi milletvekillerinin hepsinin yanında birer ikişer müteahhitin bulunmasına şaşırmadığını ifade etti. ‘‘Buranın şeçimlerden hemen sonra yağma hasanın böreğine dönüşme ihtimali var. Çünkü Hazine arazilerinin fonksiyonunu seçilecek olan belediye başkanı belirleyecek. Bu da yüzlerce trilyonluk rant demektir.’’

Bitişikteki Akfırat beldesinde seçime üç parti girmesine rağmen Orhanlı'da altı parti giriyor. Çünkü Akfırat ranta kapalı bir alan. Orada toprakların fonksiyonu ‘‘bir grup’’ tarafından 19 yıl önce belirlenmiş. Oysa Orhanlı sınırsız bir ranta sahip. Arazi müsait olduğu için belediye başkan ve meclis üyelerinin önemli kısmı müteahhit.

DSP adayı Emir'in buradaki adaylar için saptaması çok ilginç: ‘‘Pasta büyük olduğu için adayların bir kısmı bildiğimiz siyaset bezirganlarından bir adım öne geçmiş durumda. Bunlar daha çok fetih sonrası talana gelen ganimetçi Ortaçağ askerlerine benziyor.’’

Adaylar ne iş yapıyor?

ANAP adayı Cemil Ekşi, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde ve özellikle Tuzla'da müteahhitlik yapan Ekşioğlu ailesine mensup. Tuzlaspor ve Tuzla İşadamları Derneği başkanlığını da yapan Cemil Ekşi'nin istikbalin şantiyesi olacak Orhanlı'dan aday olması ilginç. DYP adayı Oktay Biçer emlak komisyoncusu.

CHP'li Muhittin Çalağan, demir doğrama işiyle uğraşıyor. Faziletli Necmettin Erdil'in bir mesleği yok. Üniversiteyi bitirdikten sonra RP'li başkanının yanında Tuzla Belediye Başkan Yardımıcısı olarak 'iş hayatına' atılıyor. Üç yıl önce adı birtakım olaylara karıştığı için başkan tarafından azlediliyor. Erdoğan, MGV kökenli Erdil'e Deniz Otobüsleri İşletmesi'nde iş veriyor. Erdil, aday olmadan önce bu işi yapıyordu.

Giresunlu olan MHP adayı Muhammet Demirbaş emekli polis. Çoğunluk olan hemşehrilerinin oyunu alacağına inanıyor.

24 Aralık 1995'te yapılan genel seçimlerde burada ANAP 424 oy alarak birinci parti olmuş; DSP ise 364 oyla ikinci sıraya yerleşmiş. DSP adayı Kemal Emir, 35 yıl önce köyün damadı olmuş. Köy Hizmetleri'nden çalışan Emir, 1985'te emekli olunca Orhanlı'ya yerleşmiş. Adayların büyük bir bölümünün 'dışarıdan' olması nedeniyle şansı bir hayli de yüksek.

Adaylar, mezra-köy-kasaba karışımı bu beldenin yollarını durmaksızın arşınlıyor. Ev ziyaretleri, kahve toplantıları, sokak sohbetleri birbirini izliyor. Orhanlı tam bir şantiye durumunda. Parti binalarının bir kısmı şantiyelere kurulmuş. Zaten burada siyaset de şantiyeyi andırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!