Sansür yanlış

Güncelleme Tarihi:

Sansür yanlış
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2009 00:00

TBMM Başkanı Toptan, Darwin kapaklı TÜBİTAK dergisinin sansür edilmesine tepki gösterdi.

TÜBİTAK gibi bir kuruluşun tartışmalı hale getirilmemesi gerektiğini söyleyen Toptan, "Beğenirsiniz beğenmezsiniz, inanırsınız inanmazsınız, bu başka bir şey. Ama yapılan yanlış" dedi.

TÜBİTAK’ın çıkardığı Bilim ve Teknik Dergisi’nin Charles Darwin’in 200’üncü doğum yılı şerefine hazırladığı mart sayısına sansür uygulanmasına tepkiler devam ediyor. TBMM Başkanı Köksal Toptan, TÜBİTAK gibi bir kuruluşun tartışmalı hale getirilmemesi gerektiğini belirterek, "Darwin Teorisi’ni beğenirsiniz beğenmezsiniz, inanırsınız inanmazsınız, bu başka bir şey. Ama yapılan yanlış. TÜBİTAK yönetiminin konuya daha çok hassasiyet göstermesi gerekir" dedi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın yaptığı açıklamaya katıldığını söyledi. Aydın, "Bilime ne kadar yanlış da yapsa sansür işimiz değil. Bizim ne kavgamız olabilir. Adam ölmüş gitmiş" demişti.

Protesto açıklamaları

TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik Dergisi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek, "Çiğdem Hanım Genel Yayın Yönetmeni olduktan sonra Ömer Cebeci de dergilerin çıkarıldığı Bilim-Toplum Dairesi’nden sorumlu Başkan Yardımcısı oldu. Olaylara daha çok müdahil olmaya başladı" dedi. Gürdilek, "Anlaşılıyor ki, Darwin kapağının değiştirilmesine Cebeci tek başına karar vermiş. Çiğdem Hanım, daha baştan bu tür müdahalelere taviz vermeyeceğini söylemeliydi. Çiğdem Hanım’ın yönetime yakın olması onu zararlı çıkardı" diye konuştu. Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, SHP Genel Başkanı Dr. Uğur Cilasun, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, Eğitim-Sen, Bilim ve Ütopya Kooperatifi Başkanı Prof. Dr. Semih Koray da Darwin’e sansürü protesto eden açıklamalar yaptı.

Kuran evrimi reddetmiyor

Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi kurucu Dekanı Prof. Dr. İsmail Yakıt, Kuran’ın evrimi reddetmediğini, Darwin’den daha cesur İslam düşünürleri olduğunu söyledi. Doktora tezi "Evrim ve İslam" üzerine olan Yakıt, şöyle dedi: "Evrim, Kuran’a göre yaratmanın bir sürecidir. İnsanın kendi orijininden aşama aşama gelişerek bugünkü haline gelmesidir. Kuran evrimi reddetmiyor. Organik dünya bütündür. Organik türlerin de tarih öncesinde akrabalıkları vardır. Yani maymun maymun olmadan, insan da insan olmadan önce akrabadır. Ama insan maymundan gelişerek oluşmamıştır. TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi’ndeki tavır bilimsel değildir. Kuruma da yakışmıyor. Darwin’in teorisi çürütülmüşse onu çürüten tüm kanıtları yayımlayabilirlerdi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!