Sanki suç makinesi

Güncelleme Tarihi:

Sanki suç makinesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Suç istatistikleri, çocuklarla ilgili tüyler ürperten sonuçlar ortaya çıkardı... Kasten adam öldürme: % 12, kasten yaralama: % 18, hırsızlık: 34.

İÇİŞLERİ Bakanlığı ile Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından ortaklaşa yapılan istatistik çalışmalarında çocuk yaştaki kişilerin hiç de azımsanmayacak ölçüde suça karıştıkları saptandı. 27 il Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı'ndan alınan veriler, DİE tarafından incelenerek, ‘Güvenlik birimlerine gelen, getirilen çocuk istatistikleri’ adı altında toplandı. Buna göre, 1998’de 38 bin 838 çocuk karakollara geldi. Bunların yüzde 68'i suç isnadı ile, yüzde 15'i ise şüpheli olarak getirildi. Yüzde 94'ü polis, yüzde 6'sı jandarma karakollarına geldi veya getirildi. Çocuklarda saptanan özellikler şunlar:

Kasten adam öldürme suçlarının yüzde 12'si çocuklar tarafından işlendi.

Kasten yaralama suçlarının yüzde 18'i çocuklar tarafından gerçekleştirildi.

Darp ve rehin almada çocukların oranı yüzde 8

Irza geçmek ve yeltenmek suçlarının yüzde 18'i

Fuhuşa teşvik, kadın ticareti ve aracılık suçlarının yüzde 4'i çocuklar tarafından işlendi.

Hırsızlıkların yüzde 34'ünü çocuklar yaptı.

Gasp ve yağmanın yüzde 16'sını çocuklar yaptı.

Kasten yangın çıkarma suçunun yüzde 9'unu çocuklar işledi.

Karakollara getirilen çocuk sayısında, İstanbul, yüzde 17.7 ile ilk sırayı aldı. Ankara yüzde 10.7 ile ikinci, İzmir yüzde 8,8 ile üçüncü sırayı aldı.

Çocukların yüzde 10'u bağımlılık yapan madde kullanıyor. Alkol, uçucu ve çözücü madde kullanımı 12-18 yaş gruplarında yoğunlaşıyor.

12-15 yaş grubu çocuklar, uçucu ve çözücü madde, ikinci olarak da alkol kullanıyor.

Bu çocukların yüzde 91.8'inin ikametgahları kentlerde, yüzde 8.2'sinin ise kırsal kesimde.

Yaralama, darp ve hırsızlık, kentte ikamet eden çocuklar tarafından daha çok işleniyor.

Yüzde 43.3'ü planlayarak birden fazla kişiyle, yüzde 35'i ise tek başına suç işliyor. Yüzde 21.7'si planlamadan birden fazla kişiyle suç işliyor.

Çocuklar tarafından işlenen suçların yüzde 78.7'sinde teşvik olmadığı, yüzde 21.3'ünde teşvik sonucu işlendiği belirlendi.

Bu çocuklardan yüzde 82.6'sının ilk kez karakolluk olduğu, yüzde 5.1'inin bir defa daha geldiği, yüzde 12.3'ünün ise ikiden fazla karakolluk olduğu saptandı.

Çocukların sorunları, UNICEF'in katkısıyla Ürgüp'te bugün yapılacak Uluslararası Standartlara Göre Çocuk Polisi Semineri'nde ele alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!