Sanal şoför eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Sanal şoför eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD ve Avrupa'nın, trafik canavarını daha karayoluna çıkmadan ehlileştirmek için kullandığı sanal direksiyon, bizim kapımıza da gelip dayandı. Amerikan Doron firması tarafından üretilen, Türkiye temsilciğini Emek Pazarlama Şirketi'nin yaptığı sanal direksiyon, pilotların yetiştirildiği uçak simülatörü esaslarına göre çalışıyor. Şoför adayı, trafiğe hiç çıkmadan, bir bilgisayar ekranı başında, çeşitli yol senaryolarında direksiyon eğitimi alıyor. Sanal direksiyon sayesinde, sürücü eğitimindeki riskler, yakıt tüketimi, araç bakım ve onarım masrafları da sıfıra iniyor.

Emek Pazarlama'nın satış yetkilisi Murat Ünal, masa başında direksiyon eğitimine olanak veren sistemin, otobüs ve kamyon şoförü eğitimine imkân veren versiyonlarının da bulunduğunu belirtiyor. Ayrıca, polislere, koruma elemanlarına üstün sürüş tekniklerini öğretmek için özel programlar da üretilmiş.

KAPTAN OKULU TALİP

Türkiye'de henüz hiçbir kamu ve özel kuruluşta kullanılmayan sanal direksiyona, geçtiğimiz yıl Kütahya'daki Dumlupınar Üniversitesi bünyesinde kurulan Ulaştırma Meslek Yüksek Okulu Kaptan Yüksek Okulu talip oldu. Diplomalı kaptan şoför yetiştirmek için açılan okul, ne yazık ki ödenek yetersizliği nedeniyle, maliyeti 600 bin doları bulan bu sistemi alamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!