Sanal ortamda siyaset

Güncelleme Tarihi:

Sanal ortamda siyaset
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 05, 2001 14:13

Günlük hayatın her alanında yaygın olarak kuklanılar internet, siyasete de girdi. Resmi kayıtlara göre faaliyetlerini sürdüren 37 siyasi partiden 18'i internet'te kurulan siteler aracılığıyla 'sanal ortamda' da siyaset yapıyor.

Haberin Devamı

Siyasi partilerden 17'sinin internet sitesi bulunmazken, iki partiye ait elektronik adreste ''Bu alan adına erişim geçici olarak durdurulmuştur'' ibaresi yer alıyor.

Bu partilerin sanal ortamdaki sayfaları genel merkez bünyesinde hazırlanırken, sadece DSP'nin internet sitesinde partinin İstanbul il başkanlığınca düzenlenmiş sayfalar yer alıyor. 

Partilerin sanal ortamdaki örgütlenmeleri olarak da nitelendirilen bu sayfalara, partinin kısa adının sonuna ''...org.tr'' veya ''...org'' takısı eklenerek ulaşılabiliyor. 

Sanal ortamda siyaset yapan partiler ve Internet adresleri şöyle:

Demokratik Sol Parti-İstanbul İl Başkanlığı (dsp.org.tr), Milliyetçi Hareket Partisi (mhp.org.tr), Doğru Yol Partisi (dyp.org.tr), Anavatan Partisi (anap.org.tr), Saadet Partisi (sp.org.tr), Cumhuriyet Halk Partisi (chp.org.tr), Demokrat Türkiye Partisi (dtp.org.tr), İşçi Partisi (ip.org.tr), Millet Partisi (mp.org.tr), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (odp.org.tr), Büyük Birlik Partisi (bbp.org.tr), Halkın Demokrasi Partisi (hadep.org.tr), LiberalDemokratik Parti (ldp.org.tr), Sosyalist İktidar Partisi (sip.org.tr),Anayol Partisi (anayolpartisi.org.tr), Emeğin Partisi (emep.org), Aydınlık Türkiye Partisi (atp.org.tr), Radikal Değişim Projesi Partisi(radep.org.tr)

SANAL SÄ°YASET

Partilerin internet sitelerinde parti programı, tüzüğü, genel başkan ya da yöneticilerin konuşmaları, parti faaliyetlerine ilişkin dosyalar yer alıyor. 

Bazı siyasi partilere ait sayfalarda ise Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmeler, anketler, parti faaliyetlerine ilişkin duyurulara ilişkin sayfalar bulunuyor. 

Türkçe hazırlanan siyasi parti sitelerinden bazılarında İngilizce ve Almanca özet bilgi içeren bölümler de dikkati çekiyor.

Siyasi partilere ait sayfaların bir kısmında ziyaretçi sayısını gösteren sayaç bulunurken, büyük bölümünde bu sayaç yer almıyor.  

FP SAYFASI YILSONUNA KADAR AÇIK

Anayasa Mahkemesi'nce kapatılan Fazilet Partisi'ne (FP) ait internet sitesinde ise sadece yüksek mahkemenin kapatma kararı bulunuyor. Sanal ortamdaki FP adresinde, ''Bu sayfa geliÅŸen olayları kamuoyuna aktarabilmek için 31 Aralık 2001 tarihine kadar açık kalacaktır'' yazısı dikkati çekiyor.Â

İnternetteki siyasi parti siteleri arasında Ulusal Birlik Partisi'nin (ubp.org.tr) ve Değişen Türkiye Partisi'nin (depar.org.tr)adreslerinde ''Bu alan adına erişim geçici olarak durdurulmuştur'' notu bulunuyor.

DÄ°ÄžER PARTÄ°LER

Internet'te henüz site açmayan partiler ise şunlar:

Yeniden Doğuş Partisi, Demokrat Parti, Büyük Adalet Partisi, Türkiye Adalet Partisi, Adalet Partisi, Demokrasi ve Barış Partisi, Türkiye Özürlüsü ile Mutludur, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, Demokratik Halk Partisi, Türkiyem Partisi, Sosyalist Birlik Hareket Partisi, Demokrat Halk Partisi, Komünist Parti, Gönül Birliği Yeşiller Partisi, Varlığımız Partisi, Eşitlik Partisi ve Türkiye Sosyalist İşçi Partisi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!