Şam'ı Türkiye kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Şamı Türkiye kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2001 02:08

Suriye 1998'de ‘PKK’yı desteklemeyeceğim' sözünü verdiği Adana Mutabakatı'nı, BM'ye ‘Terörle mücadele belgesi’ diye sundu. Yıllarca Apo’yu besleyen Şam, teröre karşı kanıt olarak sadece bu mutabakatı gösterdi ve Türkiye sayesinde zor durumda kalmadı.

Bir zamanlar Şam yönetiminin başta Abdullah Öcalan başta olmak üzere PKK'ya verdiği destek yüzünden savaşın eşiğine gelen Türkiye ile Suriye arasında terörizmle mücadele adına tarihi bir olay yaşandı.

Suriye, Ekim 1998'de Ankara'ya ‘‘Artık terörizmi desteklemeyeceğim’’ sözünü verdiği Adana Mutabakatını, Birleşmiş Milletler'e sunduğu terörizmle mücadele belgesinde örnek gösterdi. Yıllarca PKK'nın varlığını reddeden Suriye, BM'ye sunduğu belge ile Türkiye'nin iddialarını ne derece haklı bulduğunu ve Adana Mutabakatı ile PKK'ya karşı mücadele yürüttüğünü de kabul etmiş oldu.

Bir süre önce BM Güvenlik Konseyi'nin 1373 sayılı kararı gereğince, uluslararası terörizmle mücadelede ülke bazında alınan önlemlerin BM'ye iletilmesi istendi. Suriye de bu çerçevede terörizmle mücadele adına aldığı önlem ve attığı adımları BM'ye bildirdi.

Terör konusunda Adana Mutabakatı dahil iki anlaşmayı BM'ye örnek gösteren Suriye, terörizmle mücadelede özellikle Ankara ile olan işbirliğine dikkat çekti. Şam yönetimi sunduğu belgede, Öcalan'ın Suriye'yi terketmek zorunda kalmasından sonra, Türkiye ile imzalanan ve PKK'nın Suriye'de faaliyet göstermesinin yasaklanmasına yönelik Adana Mutabakatı'nın, uluslararası terörizmle mücadelede örnek teşkil ettiğini bildirdi.

DİĞER ÖRNEK İSRAİL

Suriye'nin diğer örneği ise Filistinlilerin İsrail işgaline karşı gerçekleştirdikleri eylemleri haklı bulan ve İsrail'in tutumunu ‘terörist’ olarak niteleyen 1998 yılında imzalanmış Arap Ligi Bildirgesi oldu.

Bu arada, 11 Eylül'de terörist saldırılara hedef olan ABD ile birlikte AB ülkeleri ve Türkiye'nin ise BM'ye henüz yanıt vermedikleri ortaya çıktı.

BM'ye üye ülkelerin uluslararası terörizme karşı ülke bazında yaptıkları mücadeleyi içeren metin ile anlaşmaları 27 Aralık tarihine kadar bildirmeleri gerekiyor. Şu ana kadar Suriye ile birlikte, Burma, Honduras, Dominik Cumhuriyeti, Lübnan, Moğolistan, Venezuela ve Norveç, BM'ye gerekli bildirimi yapan ülkeler oldu.

1998 tarihli Adana Mutabakatı

Şam ile Ankara arasında savaş için nefeslerin tutulduğu bir sırada Ekim 1998'de imzalanan tarihi Adana Mutabakatı, Türkiye'nin baskısı üzerine ortaya çıkmıştı. Yıllarca terörist PKK'ya destek veren Şam yönetimi, Türkiye'nin ‘Gerekirse savaşa kadar gidebileceğini hissettiren kararlı tutumu’ karşısında bu anlaşmayı imzalamak zorunda kalmıştı. Anlaşmanın ardından Türkiye, bu ülkeye gönderdiği 2 uzmanı aracılığı ile Suriye'nin terörizmle ne derece mücadele ettiğini yakından izlemişti. Bu mutabakatla, iki ülke arasındaki ilişkilerde de bahar dönemi başlamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!