Sağlıklı çocuklar ana babanın elinde

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı çocuklar ana babanın elinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Akraba evliliği, ileri yaşlarda evlilik ve fazla çocuk yapma oranının oldukça yüksek olduğu ülkemizde, çocuğunuzun başta zekâ geriliği olmak üzere, sayıları 5 bini bulan genetik hastalıkla doğmasını istemiyorsanız, mutlaka bir genetik danışma merkezine başvurun.

Özellikle akraba evliliği yapan ve ileri yaşlarda çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere önerilen genetik danışma merkezleri, genetik bakımdan riskli bir çocuğun doğabilme olasılığından böyle bir çocuğa sahip olunması halinde, karşılaşılacak sorunlara kadar pek çok konuda bilgi veriyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Genetik ve Teratoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asım Cenani, genetik hastalıkların Türkiye'de her zaman önemli olduğunu vurgulayarak bunun nedenini ‘‘akraba evliliği, çok ve ileri yaşta çocuk sahibi olma’’ şeklinde sıraladı. Prof. Cenani, bu nedenler sonucu çocuklarda zeka geriliği ile erken öldüren veya bütün yaşamı boyunca süren hastalıkların ortaya çıktığını söyledi.

AKRABA EVLİLİKLERİ

Bugün bilinen 5 bin genetik hastalığın 800 tanesinin anne ve babadan geldiğini kaydeden Prof. Cenani, ülkemizde zeka geriliğinin en büyük nedeninin akraba evlilikleri olduğuna dikkati çekti. Prof. Cenani, ayrıca halen ülkemizdeki evliliklerin yüzde 20'sinin de akraba evliliği olduğunu dile getirdi. Akraba evliliği yapmak isteyenlerin, kendileri hasta olmasalar da bozuk genleri kromozomlarında saklı olarak taşıyabileceklerini belirten Prof. Cenani, bu nedenle ailesinde, akrabaları arasında veya bir önceki nesilde zeka geriliği türünde genetik hastalık olanların, evlenmeden veya çocuk sahibi olmadan önce mutlaka kendilerine başvurmaları gerektiğini söyledi.

35 YAŞINDAN SONRA

İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak isteyenlerin de bu tür merkezlere gitmeleri gerektiğini anlatan Prof. Cenani, özellikle 35 yaşından sonraki doğumlarda mutlaka merkeze başvurulması gerektiğini vurguladı. Bu yaştaki anne adaylarının ‘‘mongol’’ çocuk doğurma riski bulunduğunu kaydeden Prof. Cenani, merkezde yapılacak bazı kromozom analizleri ile bunun erken tanısının mümkün olduğunu söyledi. Prof. Dr. Cenani, merkezde yapılan çeşitli testler sonucunda, kişilere ‘‘Sizin çocuğunuz şu riskle doğabilir, bu riskle doğacağı için bunun doğum öncesi erken tanısı vardır veya yoktur. Eğer doğarsa şu tür bir gelişme gösterecek, sizler şu tür sıkıntılarla karşılaşacaksınız ’’ şeklinde bilgiler verdiklerini ifade etti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!