Sağlık ocakları da paralı oluyor

Güncelleme Tarihi:

Sağlık ocakları da paralı oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2003 12:57

Hükümetin sağlık harcamalarına yönelik önlemler paketi çerçevesinde, sağlık ocakları, ana çocuk sağlığı ve sağlık merkezlerindeki tedavi hizmetleri de paralı oluyor. Başbakanlığa gönderilen bütçe uygulama talimatıyla vatandaşlar devlet hastanelerinde 6.5 milyon lira, sağlık ocaklarında da 2 milyon lira ödeyecek.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, sağlık hizmetlerine yönelik uygulama esaslarının belirlendiği Bütçe Uygulama Talimatı'nı Başbakanlığa gönderdi.

Hafta sonuna kadar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemelerle, ''birinci basamak sağlık hizmetleri, diyaliz uygulaması, antibiyotik kullanımı, vitamin yazımı, tomografi ve magnetik rezonans tetkikleri, hemofili hastaların bildirimi'' gibi konularda yeni esaslar getirildi.

Bütçe Uygulama Talimatı'nın getirdiği en önemli unsurlardan birisi, teşhis ve tedavi için birinci basamak sağlık kuruluşlarına gidilmesinin de normal sisteme dahil edilmesi oldu.

Bu çerçevede sağlık ocakları, ana çocuk sağlığı ve sağlık merkezleri ile halk sağlığı laboratuvarları da paralı tedavi hizmeti sunacak. Çocuk aşıları ile hepatit ve kuduz aşısı gibi koruyucu sağlık hizmetleri ise ücretsiz verilmeye devam edecek.

Haberin Devamı

2002'de uygulanan sağlık hizmeti tarifelerini bu yıl için yüzde 11ile yüzde 20 arasında arttıran düzenleme uyarınca, devlet hastanelerinde muayene ücreti olarak 6.5 milyon lira, sağlık ocaklarında ise 2 milyon lira alınacak.

Tetkiklerdeki ücret tarifesi ise birinci basamak sağlık kuruluşlarında yüzde 30 indirimli olarak uygulanacak. Böylece 12-20 parametre arası hemogram için hastanelerde 15 milyon lira, sağlık ocaklarında 10.5 milyon lira, 6-12 parametre için de hastanelerde 7.5 milyon lira, sağlık ocaklarında ise 5 milyon 250 bin lira alınacak.

DİYALİZ SEVKİ VE ANTİBİYOTİK YAZIMI

Bütçe Uygulama Talimatı'nda sağlık hizmetleri alanında getirilen diğer yeni düzenlemeler de şöyle sıralandı:

Özel diyaliz merkezlerindeki diyaliz uygulaması sırasında yapılantetkik ve tahlil fiyatlandırılması sınırlandırılıyor. Resmi sağlık kurumlarının fiyatlarının esas alınması hükmü getiriliyor.

Bu şekilde önüne gelenin diyaliz merkezine gitmesi uygulaması son bulacak. Doktorlar, kendilerinin çalıştığı ya da eşine ve diğer yakınlarına ait olan diyaliz merkezlerine hasta sevkedemeyecek. Diyaliz merkezlerine sevk konusundaki suiistimal olaylarından başhekimler de sorumlu tutulacak.

Haberin Devamı

Antibiyotik reçete edilmesi yeni esaslara bağlanıyor, rasyonel ilaç kullanımı uygulamasına geçiliyor. Sağlık ve Maliye Bakanlıkları ile Türk Tabipler Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Türkiye İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası ile Türkiye İlaç Sanayi Derneği yetkililerinin mutabakatı ile hazırlanan düzenleme uyarınca, antibiyotik yazımı belli kurallara bağlı olacak. Antibiyotiğe gereksinim duymayan hastalara bu ilaçlar reçete edilmeyecek.

Antibiyotik yazımında pratisyen hekim, uzman doktor ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı şeklinde ayrıma giden düzenleme ile örneğin penisilin grubunda yeralan amoksisilini bütün doktorlar, mezlosisilini sadece uzman doktorlar, tikorsisilin klavulanatı da sadece enfeksiyon hastalıkları uzmanı doktorlar yazabilecek.

Haberin Devamı

Yine sinüzit ve anti tüberküloz tedavisindeki ilaçları sadece uzman doktorlar reçete edebilecek. Bu çerçevede gripal enfeksiyonlarda antibiyotik alımı da uzman doktor onayı gerektirecek.

Hastalıklarda tedavinin 72 saati aşması durumunda, ikinci reçete de mutlaka uzman doktor ya da enfeksiyon uzmanı tarafından hazırlanacak.

VİTAMİNLER CEPTEN ALINACAK

Doğrudan tedavi etmeyen, ancak vücudun günlük beslenme ihtiyacınıtakviye amacıyla ruhsatlandırılmış bulunan ilaç bedelleri artık ödenmeyecek.

İlgili kuruluşların mutabakatı ile hazırlanan negatif listeye, vitamin, mineral, sarımsak tableti, balık yağı, boğaz pastili ve serumfizyolojik burun damlaları ile topikal akne preparatları (Yüzde 5 ve aşağısı) girecek.

Haberin Devamı

Devlet, reçetede yazılı da olsa bu tür ilaçların bedelini ödemeyecek.

Tomografi ve magnetik rezonans (MR) gibi tetkiklerin dışarıdan yapılmasına ilişkin sevkler yeni esaslara bağlanıyor. Sözkonusu merkezlere hastaların yönlendirilmesinde sağlık kurum amirlerinin daha titiz davranmaları öngörülüyor.

Bunun için de doktorların bu tür yerlere yaptıkları sevkler sırasında bunun gerekçesini yazması, sevk kağıtlarının da başhekim tarafından onaylanması zorunluluğu getiriliyor. Yetkililer, İstanbul'da MR merkezlerine gönderilen hasta sayısının Hollanda'nın tümünden fazla olduğuna dikkat çekiyor.

HEMOFİLİ HASTALARA BİLDİRİM ZORUNLULUĞU

Hemofili hastalarda kullanılan kan ürünlerinden faktör olarak adlandırılan ve milyarlarla ifade edilen ilaçların kullanımınının devamında sağlık kurulu raporu ile faktör düzeylerinin ölçümü mecburiyeti getiriliyor.

Haberin Devamı

Yeni düzenleme kapsamında hemofili hastalar da bildirim zorunluluğu kapsamında olacak. İl Sağlık Müdürlükleri, bu tür hastaları Sağlık Bakanlığına bildirecek. Özel sağlık karnesi ve özel reçete uygulanacak hemofili hastalarının kullandıkları ilaçların da faktör düzeyleri dikkate alınacak.

Daha önce getirilen sınırlamalarla, 2000 yılında 608 bin kayıtlı hemofili hasta sayısının 253 bine düştüğü belirtiliyor.

Yatan hastalarda kullanılan 84 kalem sarf malzemesinin reçete edilmek suretiyle dışarıdan aldırılması uygulamasına son veren düzenlemede daha sonra kapsam dışına çıkarılan 9 kalem sarf malzemesi,1 Mayıs 2003 tarihinden itibaren yeniden dışarıdan aldırılamayacak malzeme listesine dahil edilecek.

HASTAYA FATURA SORGUSU

Sağlık kurumlarınca düzenlenen faturaların kontrolünü sağlamak amacıyla hastaların taburcu edilmesi ile birlikte hastanelerce faturanın veya proforma faturanın düzenlenmesi, bunların bir örneğininde hastaya verilmesi uygulamasına geçiliyor.

Söz konusu düzenlemede, hastanelerin faturaları şişirmesinin önünegeçilmesi için kamu görevlisinin çalıştığı kurum ya da Emekli Sandığı,daha sonra tedavi hizmeti alan kişinin bilgisine başvuracak. Bu çerçevede, kişiye ''Hastanede sana ne yapıldı, ne tür tetkikler uygulandı'' diye sorulacak. Bu bilgiler, fatura dökümleriyle karşılaştırılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!