Sağlam'dan ‘çirkin’ dönüş

Güncelleme Tarihi:

Sağlamdan ‘çirkin’ dönüş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kesintisiz 8 yıllık eğitimin bu yıl mutlaka gerçekleşeceğini savunan DYP'li Milli Eğitim eski Bakanı Mehmet Sağlam, iktidardan düştükten sonra kendi hazırladığı tasarıya ret oyu verdi. Eğitim sistemini çeyrek asırdır örümcek ağı gibi saran sorunları aşmak için dev bir reforma hazırlanan Türkiye'nin nabzı Meclis'te atarken, kesintisiz eğitim yasa tasarının mimarı Sağlam, karşı safta yer aldı. Hukuk Fakültesi'ni bitiren, ABD Colombia Üniversitesi'nde master ve doktora yapan, dekanlıktan, rektörlüğe, YÖK Başkanlığı'ndan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Başkanlığı'na kadar eğitimle içiçe bir ‘uzman' olan Sağlam'ın özgeçmişi ‘U dönüşleriyle' dolu. Sağlam, 7 Ağustos 1996'da eğitimde ‘5+3' sisteminin süreceğini söyledi. Tam bir ay sonra ‘‘Eğitimi milli, laik, çağdaş ve demokratik çizgiden saptıracak, Atatürkçü düşünce sisteminin dışına taşımaya yeltenecek hiçbir görüş ve düşünceye izin vermiyeceğiz'' dedi. Sağlam, bu sözlerinin hemen ardından da imam hatiplerin kapatılmayacağını vurguladı.

BİR ÖYLE, BİR BÖYLE

MGK'nın 28 Şubat'taki toplantısında alınan tarihi kararlar, Sağlam'a bu sözlerini de unutturdu. Sağlam ısrarla savunduğu ‘5+3' modelinden dönerek, ‘‘8 yıllık kesintisiz eğitim kesinlikle önümüzdeki yıl başlayacak'' dedi. Kanal D'de 1 Nisan 1997'de yayınlanan ‘Durum' programında bu sözü veren Sağlam, 8 ay önce yaptığı ‘‘Kapatılmayacak'' açıklamasını yok sayarak, imam hatipler dahil, bütün ortaokulların kapatılacağını da belirtti. Sağlam, 8 yıllık eğitimde Arapça ve Kuran derslerinin seçmeli olacağını da vurguladı.

TUTANAKLAR TANIK

Sağlam, aynı ayın sonunda MGK toplantısında tutanaklara yansıyan konuşmasında da komutanlara, ‘‘Bakanlığımızın sekiz yıl temel eğitime ilişkin hazırladığı yasa tasarısı sonuçlanmıştır. Eğitim kesintisiz olacaktır'' güvencesini verdi. Ancak Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal, bu yanıtla yetinmedi ve yeniden ‘‘Kesintisiz mi olacak?'' sorusunu yöneltti. Sağlam, bu soruya da ‘‘Evet...'' karşılığını verdi.

Sağlam MGK toplantısında, 1 Nisan'da söylediği ‘‘Arapça ve Kuran seçmeli olacak'' sözünden de döndü. Orgeneral Köksal'ın ‘‘6.7.8. sınıflarda Kuran ve Arapça okutulacak mı?'' sorusunu ‘‘Hayır'' diyerek yanıtladı.

Bakan olduğu dönemde Sağlam'ın MGK'nın tavsiye kararlarının ardından verdiği ‘güvenceler' bununla da sınırlı kalmadı. Sağlam, 8 yıllık eğitim için müfredatın hazır olduğunu, Bakanlar Kurulu onaylarsa, uygulamaya Eylül'den itibaren başlanabileceğini ve bu konuda hiçbir engel olmadığını da savundu.

Sağlam, iktidardan düşünce en büyük ‘U dönüşünü' yaptı. Kesintisiz eğitim tasarını bizzat hazırlatan Sağlam, ‘‘Kesintisiz eğitim ihanettir'' diyen RP ile aynı çizgide davranarak, kendi çocuğu olan yasaya ret oyu verdi. Milli Eğitim eski bakanları, DYP'li Nahit Menteşe oylamaya katılmayarak, Turhan Tayan ise ‘Kabul' oyu vererek reforma kapı aralarken, Sağlam, selefleri olan partili arkadaşlarının da karşı safında yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!