Sadece 120 barınak

Güncelleme Tarihi:

Sadece 120 barınak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2002 01:38

Hayvan-severlerin çabalarına, birçok belediyenin iyi niyetli yaklaşımına karşılık başıboş hayvanlar için yapılan barınak sayısı henüz 120.

Barınma merkezlerinin büyük çoğunluğu belediyelere ait. Bir de hayvan derneklerinin desteğiyle hizmet veren barınaklar ve gönüllülerin açtığı merkezler var. Bazı illerde belediyeler ile hayvan dernekleri ortak çalışıyor. Bütün Türkiye'de 50 kadar profesyonel ve büyük çaplı barınma merkezi, 70 tane de küçük çiftlik bulunuyor. Konya Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Börü'ye göre Barınaklarda koruma altına alınan hayvan sayısı 6-7 bin. Buna karşılık İstanbul Hayvanseverler Derneği Başkanı Suna Develioğlu, büyük kent sokaklarında 150 bin dolayında başıboş hayvan olduğunu tahmin ettiklerini söylüyor. Çevre Bakanlığı Hayvanları Koruma Daire Başkanlığı yetkilileri ise İstanbul'da 15, Ankara'da 5 bin sokak hayvanı olduğu yönünde görüş bildiriyorlar. İhtiyaca yeteri kadar cevap veremese de bu merkezlerde kuduz tehlikesine karşı hayvanlar aşılanıyor, kısırlaştırılıyor, numaralandırarak küpe takılıyor.

KONYA

3 bin köpek bu barınakta aç kaldı

Üç bin köpeğin aç bırakılması sonucu birbirini parçaladığı haberleriyle gündeme gelen Konya'daki barınak, Türkiye'deki en büyük köpek barınağı. Üç bin metrekarelik alana yayılan barınakta çevre il ve ilçelerden de getirilen üç bin sokak köpeği sıkışık ortamda barınıyor. Ayda 15 ton özel mama ile besleniyor. Veterinerlik Fakültesi tarafından aylık sağlık kontrolleri, aşı, ilaçlama ve kısırlaştırılmaları yapılıyor. Barınakta köpek doğumevi, yavrular için bakım odası, gezi alanları ve cinslerine göre köpeklerin konulduğu ayrı bölümler var.

İstanbul

Kuduzun kökü kazınıyor

İstanbul'da Beykoz, Avcılar, Kağıthane, Beyoğlu, Esenler, Şişli hariç 26 ilçede köpek barınağı var. Büyükşehir Belediyesi'nin Alibeyköy, Tuzla ve Sarıyer barınaklarının toplam kapasitesi 2 bin 600. Yakında Hasdal'da bir barınak daha açılacak. Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Hüner Öztürk, ‘‘2000 yılı başında İstanbul'da 128 noktada kuduz vardı. Şu anda İstanbul merkezde vakalar bitti. Sokak köpeklerinin sayısında 1999'a oranla yüzde 60-70 azalma var. Asıl amacımız sahiplendirme. Barınaktaki köpekler yüzde 30 civarında sahip buluyor. Barınaklardaki çalışmalarda o bölgede bulunan sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği de yapıyoruz’’ diyor.

FETHİYE

Klimalı, havuzlu

Belediye ve Hayvanseverler Derneği'nin işbirliğiyle kurulan klimalı, havuzlu barınağa yurt dışından maddi destek ve mama yardımı geliyor. Turistik Fethiye'ye yakışır merkezde hayvanlar kısırlaştırılıyor, modern koşullarda bakılıyor, tedavileri yapılıp sahiplendiriliyor. Marmaris'te de Hayvan Dostları Derneği'nin kurduğu barınakta sokak köpekleri barındırılıyor. Belediyenin araç parkındaki barınağın yanı sıra İskoç Jeanne Thirkill'in girişimiyle kurulan barınakta da sokak kedileri bakılıyor. Alman hayvanseverlerin desteklediği merkezde kediler kısırlaştırılıyor, aşılanıyor, bakılıyor. Ören'de belediyenin iki dönüm arazi üzerine kurduğu hayvan barınağında 60 sokak köpeğine bakılıyor. Belediye Başkanı Kazım Turan, ‘‘Turistik beldede çirkin görüntülere izin vermek istemiyoruz. Başıboş dolaşan köpekleri bu merkeze topluyoruz. Kısırlaştırma pahalı olduğu için hayvanseverlerden destek bekliyoruz’’ diyor.

ALANYA

Para Almanya’dan

Alanya Belediyesi'nin kurduğu Köpek Toplama ve Bakım Çiftliği'nin 27 ayrı bölümünde 168 köpek barınıyor. Çiftlik geçtiğimiz yaz encümen kararıyla Almanya'nın Münih şehrinde bulunan Tierhilfe Süden E.V. Derneği'ne devredildi. Burada gönüllü Almanlar çalışıyor. Çiftliğin Sorumlusu Alman Karin Klim, Derneğin Almanya'daki merkezinden her ay gönderilen beş bin Euro'yu köpeklerin bakımı ile personelin maaşı için kullandıklarını söylüyor.

ADANA

Terkedilen kanişler burada

Adana Büyükşehir Belediyesi ile Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği işbirliğiyle 1996'da kurulan barınakta, ameliyathane ve karantina var. 800 köpeğin bulunduğu barınaktaki köpeklerin 80'i, sahipleri tarafından sokağa terkedilen kaniş. İçel ve Tarsus'ta da belediyelerin yaptığı hayvan barınakları mevcut.

ZONGULDAK

Ereğli ve Bartın şehir merkezindeki köpek barınma evleri modern. Şehir içinde üç yıl önce kurulan barınma merkezi ise belediyenin çöp döküm alanı içinde.

KÜTAHYA

Sunay Birsel'in açtığı barınmaevinde 100 kapasiteye karşılık yiyecek sıkıntısı çeken 800 köpek yaşıyor.

İZMİR

Bin köpek kapasitesi olan İzmir Işıkkent Barınağı'nda 600 köpek var. İlçelerdeki hayvan barınaklarında gönüllüler çalışıyor, belediyeler işçi ve ekipman desteği veriyor. İzmir'de Karşıyaka ve Narlıdere belediyelerine ait merkezlerde köpeklere tecavüz ve işkence edildiği iddiası hayvanseverleri ayağa kaldırdı.

DİYARBAKIR

Güneydoğu’da ilk barınak

Güneydoğu'nun ilk kedi köpek bakım ıslah ve rehabilitasyon merkezi Diyarbakır'da. 30 milyara malolan beşer metrekarelik 10 barınaklı merkezde ikisi veteriner dört personel çalışıyor. Başıboş kedi ve köpekler vurularak uyuşturulduktan sonra merkezde bakıma alınıyor.

ANTALYA

Sahipliden sahipsize

Antalya Kepez'de beş bin metrekareye kurulu Büyükşehir Belediyesi Köpek Barındırma Merkezi sahipli hayvanlara verdiği ücretli klinik hizmetinden elde ettiği gelirle 200 sahipsiz köpeğe bakıyor. 10-20 milyon liralık bağışla buradan köpek alınabiliyor. Barınağın sorumlusu Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Sevda Kıraç, Burdur, Isparta ve Antalya ilçelerinden barınaklarına sahipsiz hayvan getirildiğini, en çok süt, makarna ve ete ihtiyaçları olduğunu anlatıyor. Side Belediyesi Sokak Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi de aynı şekilde çalışıyor.

KOCAELİ

Arkadaşları eşek

Köseköy Belediye Başkanı Selahattin Altınkaya'nın girişimiyle iki yıl önce beş dönüm arazi üzerine kurulan 500 hayvan kapasiteli barınakta aylık masrafları beş milyar lirayı bulan 350 köpek barınıyor. Bir de terkedilmiş merkep var. Köpekler başta 15'inci Kolordu Komutanlığı olmak üzere bölgedeki çeşitli kuruluşlardan alınan yemek artıklarıyla besleniyor. Kısırlaştırmanın yanı sıra kazalarda yaralanan hayvanlar da burada tedavi ediliyor. Dört bakıcı ve bir veteriner görev yapıyor. Merkez Bekirpaşa Belediyesi'nin de Gültepe semtinde 100 köpek kapasiteli Başıboş Köpek Rehabilitasyon Merkezi var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!