Saddam Halepçe'yi inkar etti

Güncelleme Tarihi:

Saddam Halepçeyi inkar etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2004 01:16

Eline sarılı zincirle eski saraylarından birinde kurulan mahkemeye getirilen Saddam, suçlamaları okuyan yargıca, "Burası ABD Başkanı Bush’un seçim kampanyasının yapıldığı tiyatroya benziyor. Asıl suçlu alçak Bush’tur" dedi.

Geçen 13 Aralık’ta bir delikte ele geçen Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin, dün Iraklı hakimin karşısında ön duruşmaya çıktı. Savaş suçu, soykırım ve insanlığa karşı suçla itham edilen Saddam iddianameyi imzalamadı. Halepçe’de 5 bin kişinin hardal gazıyla öldürülmesinden Kuveyt işgaline kadar herşeyi reddeden Saddam, hakimin sorularına şöyle karşılık verdi:

  • Halepçe katliamı: İlgim yok, medyadan duydum.
  • Kuveyt: İşgal değildi. Orası Irak toprağıdır.
  • Iraklı hakime: Kuvyetliler Iraklı kadınları 10 dinara satın alıyordu. O köpekleri nasıl savunursun.
  • Bush’a: Burası Bush’un seçim kampanyasının yapıldığı tiyatroya benziyor. Asıl suçlu alçak Bush’tur.

    IRAK başkenti Bağdat’ta, dün eski saraylarından birinde kurulan duruşma salonunda yargıç karşısına çıkarılan Saddam Hüseyin, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti ve hakkında yedi suçlamanın bulunduğu mahkeme belgesini imzalamadı. Saddam, bu ön duruşmada mahkemeyi tanımadığını da beyan etti.

    Beline sarılı zincirle ellerinden kelepçeli olarak, yanında avukatı olmadan mahkeme salonuna getirilen ve hayli rahat görünen Saddam suçlamaları yüzüne okuyan Iraklı yargıca, ‘Burası ABD Başkanı Bush’un seçim kampanyasının yapıldığı tiyatroya benziyor. Asıl suçlu alçak Bush’tur’ dedi.

    BEN IRAK DEVLET BAŞKANI

    Saddam, Kuveyt’le ilgili sorulara da 1990 yılındaki işgali savunarak yanıt verdi. ‘Kuveyt’in Irak toprağı olduğunu herkes biliyor. İşgal değildi, Irak halkı için yaptım. Onlar, Iraklı kadınları 10 dinara satın alıyordu. Bu köpekleri nasıl savunursun’ diye hakime sertçe çıkıştı. Bunun üzerine yargıç, ‘Dilinize hakim olun’ karşılığını verdi. 35 dakika kaldığı mahkeme salonuna girerken, Saddam’ın bileklerindeki kelepçeleri çıkarıldı. Saddam, kimlik tespiti yapan yargıca, ‘Ben Saddam Hüseyin, Irak Devlet Başkanı. İşgalciler bu unvanımı benden alamazlar’ deyince yargıç, Cenevre Konvansiyonu çerçevesinde bunun mümkün olduğunu belirtti.

    HALEPÇE

    Yargıcın Halepçe’de 5 bin Kürtün katledilmesiyle ilgili açıklama istemesi üzerine Saddam, konuyla uzaktan yakından ilgili olmadığını, ancak bu olayı duyduğunu söyledi. Yargıç, istemesi durumunda kendisine bir avukat tutulacağını hatırlatınca Saddam, ‘Milyonlarca doları Cenevre’ye istiflediğimi herkes söylüyor, Amerikalılar da söylüyor. Öyleyse ben niye bir avukat tutamayayım’ diye sordu.

    DURUŞMA 2005’TE

    Saddam ve eski rejimin 11 üyesine yönelik suçlamalar arasında savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı suç işlemek bulunuyor, ancak bu kişilerin her birinin hangi suçla itham edileceği henüz kesinlik kazanmadı. Duruşmaların da 2005’ten önce başlaması beklenmiyor.

    Saddam ve yardımcılarının yargılanması için kurulan özel Irak mahkemesinin başkanı avukat Selim Çelebi, yargıcın, her bir sanık için ayrı iddia dosyası hazırladığını bildirdi. Yeni Irak geçici yönetimi, idam cezasını yeniden yürürlüğe koydu. İdam cezası, ABD ordusunun ülkeyi işgaliyle birlikte yürürlükten kaldırılmıştı.

    ARTIK SAVAŞ ESİRİ DEĞİL

    Amerikan yönetimi, Iraklılara teslim ettiği Saddam’ı artık savaş esiri olarak görmüyor. Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcılarından Adam Ereli, ‘O artık savaş esiri değil, Irak yargı sisteminin tutuklusu...’ dedi.

    Saddam’ın gizli bir yerde çokuluslu gücün gözetimi altında tutulduğunu kaydeden Ereli, ‘Hukuki gözetimi Irak hükümetine verildi. Davası Irak yargı sistemince görülecek. Irak yargısı yeni koşullara ayak uydurur hale geldiğinde Saddam’ın fiziksel gözetimi de Iraklılara devredilecek’ diye konuştu.

    Yargıcın yüzü gösterilmedi

    Saddam’ın duruşmasında görev alan yargıcın yüzünün kameralar tarafından görüntülenmemesine dikkat edildi. Mahkeme salonuna beline sarılı zincirle ellerinden kelepçeli olarak getirilen Saddam’ın kelepçeleri, kapıda çıkarıldı. Saddam, zayıflamakla beraber, yedi ay önce delikte yakalandığı günlerden çok daha kendini toparlamış göründü.

    Kendi sarayında yargılandı

    Bir Amerikan helikopteriyle, açıklanmayan bir yerden, Bağdat’taki eski saraylarından birindeki ABD askeri üssüne, oradan da zırhlı bir otobüsle üs içinde kurulan mahkeme salonuna 8 Iraklı güvenlik görevlisi eşliğinde getirilen Saddam, sakin ve rahat bir tavır sergiledi. Çok sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan duruşma için, salona kısıtlı sayıda gazeteci kabul edildi.

    Saddam’a yedi suçlama

    Bağdat’ta çıkarıldığı Özel Irak Mahkemesi’nde Saddam Hüseyin’e şu yedi suçlama yöneltildi:

    1974’te din adamlarını öldürmek,

    1983’te Barzani aşiretinin binlerce üyesini öldürmek,

    1987-1988’de Kürtlere yönelik etnik temizlik yapmak,

    1988’te Halepçe’de Kürtlere karşı kimyasal silah kullanmak,

    1990’da Kuveyt’i işgal,

    1991’de Kürt ve Şii ayaklanmalarını kanlı bir şekilde bastırmak,

    İktidarı boyunca siyasi rakiplerini öldürmek.
  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!