Saç ekiminde tehlike çanları

Güncelleme Tarihi:

Saç ekiminde tehlike çanları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2017 22:12

Saç ekiminde dünya liderlerinden Türkiye, bu unvanını kaybedebilir. ‘Merdiven altı’, kontrolsüz, tıbbi olmayan saç nakli faciaları ve sağlık personeli bile olmayanların yurtdışında yaptıkları nakillerin kötü sonuçları, Türkiye’nin adını ‘kara listeye’ yazdırabilir.

Haberin Devamı

Türkiye, estetik amaçlı operasyonlar için ülkemize gelen yabancıların yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan saç nakil hastalarını kaybetmekle karşı karşıya. 

Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Derneği Başkanı Emin Çakmak, yurtdışında saç ekimi yapanlarla ilgili çok sayıda ve ciddi şikâyet almaya başladıklarını söyledi. Saç naklinde meydana gelen komplikasyonlar nedeniyle, özellikle Arap ülkelerinde, haklarında ülkeye giriş yasağı konan Türk saç ekimciler olduğunu iddia eden Çakmak, şu uyarılarda bulundu:

Saç ekiminde tehlike çanları

BÜYÜK RİSK BÜYÜK PARA

“Bu kişiler, yurtdışında da kaçak ekim yapıyor. Sorun çıkması halinde 10-15 yıl cezaevinde yatabileceklerini de biliyorlar. Ama risk alıyorlar. Bunlar nizama uymayan arkadaşlar. Oralarda denetimler sıkı. Çok büyük risk alıyorlar. Burada dikiş tutturamayan, kurallara ayak uyduramayanlar ya da uydurmak istemeyenler yurtdışına giderek ekim yapıyor. Türkiye’den bazı doktorlar da VIP hastalara ekim için Körfez ülkeleri hastanelerinde davet üzerine işlem yapıyor. Türkiye’de 2 bin Euro’ya yapılan işi orada 7-8 bin Euro’ya yapıyorlar.”

Haberin Devamı

AYNI ALETLE 5-6 EKİM

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’nden Prof. Dr. Derya Özçelik de saç ekiminin sadece plastik cerrahlarca, ameliyathane koşullarında yapılabileceğine dikkat çekerek şu bilgileri veriyor:

“Maalesef buna rağmen azımsanmayacak sayıda hemşire, sağlık memuru hatta turizmci, hasta simsarları bile saç ekimi yapıyor. Saç ekimi 6-7 saat süren, doku nakli de yapılan cerrahi ve kanamalı bir işlem. Lokal de olsa anestezi uygulanıyor. Anestezinin dozunu bilmeyen insanlar yapıyor. Ölen hastalar duyduk. Aletler sterilize edilmiyor. Aynı aletlerle 5-6 hastaya saç ekiliyor. Zaten çok kanayan bölge, hastadan hastaya kanla geçen hastalık bulaşmaması mümkün değil. Örneğin ilk hasta hepatit C ise diğerlerine de bulaşabiliyor.”

Yurtdışından gelmeye korkanlar için, ayaklarına gidenlerin yine hemen hemen hepsinin Türkiye’de merdiven altı ekim yapanlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özçelik, “Başlarında doktor olmuyor. Kimi sağlık teknisyeni kimi acil teknisyeni kimi hemşire kimi turizm sektörü çalışanı...” diyor.

Haberin Devamı

Saç ekiminde tehlike çanları

BİR HASTA 6 BİN EURO

Türkiye’ye saç ekimi için yılda yaklaşık 60 bin yabancı geliyor.

Hastalar ekimi yapan kuruluşa ortalama 3 bin Euro, konaklama, ulaşım, yemek gibi giderler de eklendiğinde ülkeye ortalama 6 bin Euro bırakıyor. Ancak merdiven altı yerlerde fiyat 500-1000 liraya kadar düşüyor.

Saç ekimi için en fazla sağlık turisti (19 bin) Birleşik Arap Emirlikleri’nden geliyor.

SAÇ UZMANI DİYE BİR ŞEY YOK!

Saç ekimindeki temel sorunlar şöyle:

Ameliyatı yapacak kişinin kendini plastik cerrah olarak tanıtması, ancak sonra olmadığının öğrenilmesi.

Saç ekimi uzmanlığı’ adında bir uzmanlık alanı olmamasına rağmen kişilerin kendilerini saç ekim uzmanı olarak tanıtması.

Haberin Devamı

Söylenen sayıda greft ekilmemesi (yani 4000 greft ekileceğinin söylenip 1000 greft ekilmesi).

Ameliyatın ameliyata uygun olmayan koşullarda gerçekleştirilmesi.

Sterilizasyon koşullarına dikkat edilmemesi (bir hastada kullanılan aletlerin başka hastada da kullanılması).

Ameliyatın başından sonuna kadar hemşireler tarafından yapılması.

Yardımcı personel olarak ameliyata giren kişilerin hemşire/sağlık memuru olmaması.

YILDA 5.8 MİLYAR DOLAR

Turİzm sektöründe yaşanan gerileme, sağlık turizmine yansımadı. Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Derneği Başkanı Emin Çakmak’ın verdiği bilgiye göre, geçen yıl yaklaşık 750 bin sağlık turisti geldi. 100 bin kadarı estetik girişim talep etti. Bunların yüzde 60-65’i saç ektirdi. Sağlık turizminin toplam cirosunun 5.8 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

İŞTE TEMEL STANDARTLAR

Saç ekiminde temel koşullar şunlar:

Operasyonu plastik cerrah yapar.

Hemşire/sağlık memuru yardım eder.

Ameliyathane koşullarında yapılır.

Bütün ameliyatlar için gerekli koşullar sağlanır (sterilite, ağrı kontrolü, damar yolu açılması..)

Takibi, operasyonu yürüten ekip gerçekleştirir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!