Saç boyaları kanser nedeni

Güncelleme Tarihi:

Saç boyaları kanser nedeni
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Saç boyaları kanser riskini artırıyor.

Alman tüketici dergisi Öko-Test'in araştırmalarına göre, özelliklekoyu renk saç boyaları yüksek oranda kanserojen madde içeriyor.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmada, incelenen 55 saç boyasının hepsi için ''tavsiye edilmiyor'' değerlendirmesi yapıldı.

Tüm örneklerde, kanserojen ve alerjik olan, kısırlığa yol açabilen ve deri tarafından emilen fenildiamin (PDA) gibi aromatik aminlere rastlandı.

Uzmanlar, saç boyamaya ne kadar erken yaşta başlanırsa ve ne kadar uzun süre saçlar boyanırsa, kanser riskinin de bu oranda artığını kaydettiler.

Diğer kozmetik ürünlerin aksine saç boyaları, kesin olarak yasaklanmamış olan tüm boya maddelerini içerebiliyor.

Bu sebepten dolayı, insan sağlığına zararlı olma ihtimali yüzünden krem, makyaj malzemesi veya şampuanlarda kullanılması yasak olan maddeler saç boyalarında bulunabiliyor.

Almanya'da, Nazi döneminde, astım ve alerjiye yol açan ve yasaklanan PDA, 1985 yılında Alman Sağlık Bakanlığı'nın, PDA'nın saç boyaları üzerinden insanda kansere yol açma riskinin düşük olduğu değerlendirmesiyle yeniden kullanılmaya başlanmıştı.

Yapılan araştırmada, 1980 yılında yasaklanan 2,4-Toluylendiamin'in bir türevi olan 2,5-Toluyendiamin'in PDA'dan daha sık kullanıldığı saptandı.

Bu maddenin de alerjilere yol açtığı, bakterilerin genetik yapısını değiştirdiği tahmin ediliyor.

İnsan kan hücrelerinin kromozomlarını değiştiren Resorcin'e ise incelenen 55 üründen 49'unda rastlandı.

Bu arada uzmanlar, özellikle reklamlarda üründe bulunmadığı vurgulanan amonyağın insan sağlığı açısından çok daha az zararlı olduğunu bildirdiler. Dünya çapında yapılan bilimsel araştırmalar, kuaförlerin, diğer meslek gruplarına oranla daha sık kansere yakalandığını göstermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!