Sabancı: TÜSİAD 35 yıldır çizgisini hiç değiştirmedi

Güncelleme Tarihi:

Sabancı: TÜSİAD 35 yıldır çizgisini hiç değiştirmedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2005 12:23

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, “TÜSİAD 35 yıldır çizgisini hiç değiştirmedi” dedi.

Haberin Devamı

Denizli'de düzenlenen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 9. Giriş Zirvesi'ne katılan Sabancı, toplantı öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. TÜSİAD'ın, ülkede demokratik standardın gelişmesi için ifade özgürlüğünün önündeki kısıtlamaların kalkması için geçmişte çok yoğun çalışmaları olduğunu ifade eden Sabancı, “Burada konu kimleri savunduğumuz, savunmadığımız meselesi değil. Önemli olan konuları kişiselleştirmeden Türkiye'nin demokratik açılımlar sağlaması. Bunun üzerinde duruyoruz” diye konuştu.

BAŞBAKAN'A YANIT

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TÜSİAD'ın 3 gün önce yapılan toplantısıyla ilgili olarak “Yıllardır gündeme getirmedikleri Seçim ve Siyasi Partiler Kanunları ile buna bağlı olarak seçim barajının düşürülmesini neden şimdi gündeme getiriyorlar” şeklinde açıklama yaptığını kaydeden Sabancı, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

”1995 yılından beri Seçim ve Siyasi Partiler Yasası ile yüzde 10 seçim barajını, 10 ayrı konuşmamızda ve seminerlerde gündeme getirmişiz. TÜSİAD bu konuyu 2-3 gün önce bir şeyi hedef alarak gündeme getirmiş değil. 10 senedir bunu söylüyoruz.”

“HERKES GÖRÜŞÜNÜ AÇIKLAMALI”

Bir gazetecinin seçim barajının düşürülmesine bazı siyasi partilerden destek gelmediğini hatırlatması üzerine Sabancı, demokratik ortamda herkesin görüş beyan etmesi gerektiğini, buna saygılı, hoşgörülü ve tahammüllü olmak gerektiğini söyledi.

Eleştirilerin hakaret boyutuna varmadan yapılmasını savunduklarını ifade eden Sabancı, “TÜSİAD çizgisini 35 yıldır hiç değiştirmemiştir. Olumlu görüşlerin yanında olmuştur. Türkiye için eksik gördüklerini de cesaretli bir şekilde dile getirmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

SİYASİ İSTİKRAR

Seçim barajının düşürülmesiyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Sabancı, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“İş dünyası olarak siyasi istikrarın ne kadar önemli olduğunu bilmekteyiz. Siyasi istikrar demek, ekonomik ve ülkede istikrar demek. Buna bizim katılmamamız mümkün mü? Yılardır özlemişiz Türkiye'de bunu. Ama diğer taraftan geçen seçimde yanlış hatırlamıyorsam yüzde 47 oranında oy parlamentoda temsil edilmedi. Söylediğimiz, barajın birkaç puan düşürülmesi. Bunun çalışmasını ille de yarın sabah yapılması şart değil. 'Ama çalışma yapılarak önümüzdeki seçime yetiştirilmesi için bugün zamanıdır' dedik. 1-2 puan düşürülerek, aynı zamanda siyasi temsilde adaleti de bir nebze olsun sağlamamız lazım. Biz bunu söylerken ne bir siyasi partiyi hedef alıyoruz, ne bir partinin lehine veya aleyhine konuşuyoruz. Türkiye için konuşuyoruz.”

Haberin Devamı

AKP'yle ilgili bir soru üzerine de Sabancı, “AK Parti değişti mi, değişmedi mi konusuna girmek istemiyorum. Ama TÜSİAD 35 senedir aynı çizgisini koruyor. Yüzünü batıya dönmüş bir Türkiye, refah seviyesi yükselmiş, sağlık eğitim ve yaşam standardı yükselmiş bir Türkiye konusunda olumlu icraatları kimseden çekinmeden destekliyor. Ama eksik gördüğü konularda da yine kimseden çekinmeden bildiklerini söylüyor” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!