Sabancı oyununda şok

Güncelleme Tarihi:

Sabancı oyununda şok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Memur oyuncunun garip isyanı

Taksim Sahnesi'nde oynanan ve işadamı Sakıp Sabancı'nın yaşamının anlatıldığı ‘‘Patron’’ adlı oyun skandalla noktalandı. Aktörlerden Ali Sürmeli, oyundan sonra verilen kokteyl sırasında çirkin sözlerle esere tepki gösterdi. Salondan görevliler tarafından dışarı çıkarılan Sürmeli, bardakları yere atarak kırdı.

DEVLET Tiyatroları'nın nisan galası rezaletle noktalandı. Taksim Sahnesi'nde perdelerini açan ve ünlü işadamı Sakıp Sabancı'nın hayatının konu alındığı ‘‘Patron’’ isimli eserde, oyunculardan Ali Sürmeli Kültür Bakanı İstemihan Talay ve Sakıp Sabancı'nın önünde ‘‘Bu bir tiyatro oyunu değil’’ diye bağırarak tepki gösterdi.

Tarık Buğra'nın yazdığı, Zafer Kaya Okay'ın yönettiği ‘‘Patron’’ adlı oyun dün akşam Taksim Sahnesi'nde seyirciyle buluştu. Oyunun sonunda toplu fotoğraf çekimine katılmak istemeyen aktör Ali Sürmeli ‘‘Ben böyle bir fotoğrafta yer almak istemiyorum’’ diye tepki gösterdi. Sürmeli daha sonra verilen kokteyl sırasında da ‘‘Bu oyun bir tiyatro oyunu değildir. Bir röportajdan yola çıkılarak oyun yazılamaz. Yeni nesil ve gençlik bu oyunu izleyerek tiyatro izlediklerini düşünecekler’’ diye tepkisini sürdürdü. Bu sözler üzerine aralarında Sakıp Sabancı, eşi Türkan Sabancı ve kızları Dilek Sabancı'nın da bulunduğu izleyiciler dona kaldı.

DIŞARI ATILDI

Salonda bulunanlardan bazıları, Sürmeli'ye ‘‘Sus ulan’’ diye tepki gösterirken, Sürmeli ‘‘Ben bu oyunda oynamak istemiyorum. 25 yıllık devlet memuruyum bakanın dayatmasıyla bu oyunda oynadım’’ diye bağırdı.

Talay'ın bu tepki karşısında sadece gülümsemesi üzerine daha da sinirlenen Sürmeli, Bakan'a ‘‘Gülme ulan, istifa et ş...siz’’ dedikten sonra yaka paça görevliler tarafından dışarı atıldı. Sürmeli, dışarı çıkarılırken kokteylin verildiği salonda bulunan bardakları da yere atıp kırarak rezaletin boyutunu arttırdı.

Sürmeli dışarı çıkarıldıktan sonra sanat hayatı boyunca böyle kötü bir oyun görmediğini belirterek, ‘‘Bu bir rezalettir. Sabancı almış, yazdırmış, vermiş ‘oynayın' diye. Memuruz diye bu kadar da yapılmaz ki... Sanatçıyım, karşı çıkıyorum. Bana bir daha böyle kötü bir oyun oynatamazlar. Elim ayağım birbirine karıştı’’ şeklinde konuştu.

Talay ise olay üzerine konuşmanın anlamsız olduğunu belirterek ‘‘Bir dayatma yok. Öyle şey olur mu? Oynamak istemiyorsa o zaman istifa etsin. Özel tiyatrolar var’’ dedi.

Sakıp Ağa’nın toleransı

Ben bu tepkiye şapka çıkarırım

Oyunun yazarı Tarık Buğra'nın ‘‘Yıllara, pankartlara, dövizlere slogan yazmışların öncüsü ve önderi’’ diye nitelediği Sakıp Sabancı olayı soğukkanlılıkla karşıladı. Sürmeli'nin konuşmasını, yanında bulunan İstemihan Talay ile gülümseyerek izleyen Sabancı, sanatçının salondan çıkarılması sırasında da sessiz kalmayı yeğledi. Sabancı, olayın ardından soruları yanıtlamayarak tiyatro salonunu terketti. Sabancı, eşi Türkan Sabancı ile birlikte aracına binerken gazetecilere dönerek ‘‘Ben bu tepkiye sadece şapka çıkarırım. Herkes fikrini söylemekte özgürdür. Demokratik bir ülkede yaşıyoruz’’ diye konuştu.

Şaka zannettiler

‘‘Patron’’ adlı oyundan sonra verilen kokteyl sırasında Deli Yürek dizisinde mafya lideri Turgay Atacan rolüyle tanınan 25 yılık tiyatrocu Ali Sürmeli oyuna tepki gösterdi (yanda). İşadamı Sakıp Sabancı ile Kültür Bakanı İstemihan Talay ise sohbet sırasında

Sürmeli'nin sözlerini duyunca önce şaka zannederek gülümsediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!