Saatler ne zaman ileri alınacak?

Güncelleme Tarihi:

Saatler ne zaman ileri alınacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 16:07

Mart ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde saatlerin ne zaman ileri alınacağı da merak edilmeye başlandı. Türkiye’nin güneş ışığından daha fazla yararlanabilmesi için geçtiği yaz saati uygulamasıyla beraber memurların da mesai saatleri değişecek. Peki, saatler ne zaman ileri alınacak? Yaz saati uygulaması nedir? Memurların mesai saatleri nasıl olacak? Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Haberin Devamı

Her sene yaz saati ve kış saati uygulamasına geçilirken saatler ya geri alınıyor ya da ileri alınıyor. İlkbaharın ilk ayında olduğumuz şu günlerde ise yaz saati uygulamasına geçmek için az bir zaman kaldı. Kasım ayında kış saati uygulaması nedeniyle geri alınan saatler bu ay sonunda ileri alınacak ve yaz saati uygulamasına geçilecek.

SAATLER NE ZAMAN İLERİ ALINACAK?

1 Kasım 2015 genel seçimler nedeniyle kış saati uygulamasına diğer ülkelerden geç geçen Türkiye yaz saati uygulamasına diğer ülkelerle beraber geçecek.

Saatlerin ileri alınmasıyla alakalı Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre Türkiye yaz saati uygulamasına 27 Mart 2016 Pazar günü saat gece 03:00’da geçecek. Böylelikle saatler 1 saat ileri alınmış olacak. Aynı zamanda gündüzler daha uzun olacağı için güneş ışığından da kışa oranla daha fazla faydalanmış olacağız.

Haberin Devamı

İlkbahar’da başlayan yaz saati uygulaması Sonbaharın ortasında sona erecek ve kış saati uygulamasına geçilecek. Buna göre yaz saati uygulaması Türkiye’de 7 ay boyunca geçerli olacak. Saatlerin ileri alınmasıyla alakalı Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı şu şekilde:

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatlerin;

-27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00’ten itibaren bir saat ileri alınması,

-30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması;

Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılmıştır.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması bir ülkede veya bölgede gün ışığından sabahları daha az öğleden sonra ise daha fazla yararlanmak üzere saatlerin değiştirilmesi işlemine verilen isimdir. Yaz saati uygulaması genellikle ilkbahar başlangıcında bir saat ileri alınarak gerçekleştirilmektedir. Sonbaharda ise kış saati uygulamasına geçilmekte ve saatler 1 saat geri alınmaktadır.

Yaz saati uygulaması ilk defa 1985 senesinde Yeni Zelandalı böcekbilimci George Vernon Hudson tarafından önerilmiştir. O tarihten sonra ise bir çok ülke yaz saati uygulamasını benimsemiş ve kullanmaya başlamıştır. Ancak yaz saati uygulaması ülkeler arasında farklılık gösterebilmektedir.

Haberin Devamı

Saatler ne zaman ileri alınacak

MEMURLARIN YENİ MESAİ SAATLERİ

Yaz saati uygulamasına geçilmesiyle birlikte memurların da mesai saatlerinde düzenleme yapılacak. İstanbul Valiliği kış saati uygulamasına geçilmesiyle beraber memurların mesai saatlerini 08:00 – 12:00 ve 12:30 – 16:30 olarak belirlemişti. Yaz saati uygulaması ile beraber ise 28 Mart 2016 Pazartesi gününden itibaren memurların mesai saati 08:30 – 12:00 ve 13:00 – 17:00 olarak değişecek.

BAKMADAN GEÇME!