Şûra'da 194 karar alındı ama kafalar karışık

Güncelleme Tarihi:

Şûrada 194 karar alındı ama kafalar karışık
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ortaöğretimdeki genel ve mesleki-teknik eğitim dengelerinde köklü bir dönüşüm sağlayıp, kaynak ısrafını da önleyerek mesleki ve teknik eğitimin kurtarılması için toplanan 16. Milli Eğitim Şurası, ardında pek çok soru işareti bırakarak tamamlandı.

Şura'da, ‘‘kurtuluş’’ için 194 karar alınırken, sorunun çözümünde püf noktası olan ‘yeniden yapılanma’ konusunda çıkan kararın yorumu kafaları karıştırdı. Ortaöğretim sisteminin ‘çok parçalı’ yapıdan kurtarılması için alınan kararın, 70'den fazla lise türünün program halinde ‘çok amaçlı lise bünyesinde toplanması’nı öngörmesine karşın, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, kararın, imam-hatip, anadolu, fen lisesi gibi okul türlerinin kapatılması anlamına gelmediğini savundu.

ŞURA NİYE TOPLANDI?

Bakan Bostancıoğlu'nun, ‘‘Okul türleri kalacak. Çok programlı liseler yaygınlaştırılacak’’ sözü tepki yarattı. Katılımcıların tamamı, mesleki ve teknik eğitimde yeniden yapılanmanın şart olduğu konusunda görüş birliğine vardı.

Ancak, başta Yeniden Yapılandırma Komisyonu'nun Bakanlık bürokratı dışındaki üyeleri gelmek üzere Hürriyet'e konuşan üyeler, yeniden yapılanmanın yöntemi konusunda Bostancıoğlu'ndan farklı görüş bildirdiler. Şura genel kurulunda oylanarak kabul edilen kararın çok açık olduğuna işaret eden üyeler, ‘‘Burada bir reform kararı aldık. Çok programlı liseler zaten var. Bunun sayısını artırmak için Şura toplamaya ne gerek vardı. Çok programlı liselerin çoğaltılmasının neresi reformdur, neresi yeniden yapılandırmadır?’’ diye sordular.

Aynı konuda alınan diğer kararlara da değinen üyeler, sistemin diploma veya çeşitli sertifikalara götürecek biçimde ‘geniş tabanlı modüler esasa’ göre düzenlenmesinin öngörüldüğüne dikkat çektiler. Üyeler, ‘‘Bu öngörü ise mevcut okul türlerinin tek yönetimde devamının sağlandığı ‘çok programlı' değil, çeşitli programların uygulandığı çok amaçlı liselerle gerçekleşir’’ dediler.

KARAR NE DİYOR?

Ortaöğretim sisteminin mesleki ve teknik eğitimin kurtarılıp, hedef ve amaçlarına ulaşması için yeniden yapılandırılmasını öngören karar şöyle:

‘‘Ortaöğretim, bugünkü parçalı yapıdan kurtarılarak, birlik içinde çeşitliliği yansıtan, kaynak kullanımında verimliliği getiren; yeterliliğe dayalı, tek çatı altında geniş tabanlı, çok amaçlı bir yapılanmaya dönüştürülmeli; böylece genel ve mesleki liseler ve değişik sektörler için varolan okul türleri ve yaygın eğitim kurumları yerine, farklı amaçlara göre düzenlenmiş program çeşitliliğine yerveren kurumlaşmaya geçilmelidir’’

TEKNİK LİSELER NE OLACAK?

Bu arada, bir tepki de Teknik Öğretmenler Sendikası’ndan geldi. Eğitim süresi 4 yıl olan ‘teknik’ liselerin geleceğiyle ilgili 28 üyenin imzasını taşıyan önergenin Şura Genel Kurul gündemine getirilmediği bildirildi.

Hürriyet'e konuşan Sendika Başkanı Gültekin Kurdoğlu, bu yıl uygulamaya giren üniversite sınav sisteminin, teknik lise mezunlarının alanlarında yükseköğretime devam etmelerini engellediğine işaret ederek, Şura'dan da bu sorunu çözecek hiçbir karar çıkmadığını vurguladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!