'S....r et AB’yi' diyen Nuland özür diledi

Güncelleme Tarihi:

S....r et AB’yi diyen Nuland özür diledi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 11:06

Ukrayna’da Maidan hareketinin tetiklediği siyasi kriz devam ederken, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın Kiev büyükelçisi Jeff Pyatt ile yaptığı telefon görüşmesinde “S....r et şu AB’yi” diye küfrettiği ortaya çıktı. Nuland, olay kamuoyuna yansıyınca AB yetkililerinden özür diledi.

Haberin Devamı

Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Nuland ile Pyatt arasında gerçekleştiği iddia edilen telefon görüşmesinin gizli kaydının YouTube’da akşam saatlerinde yayınlanması bomba etkisi yarattı.

Ses kaydında Pyatt’la Ukrayna’daki durumu konuşan Nuland, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Ukrayna için bir temsilci atayacağını ve bunun işleri rayına sokma yolunda iyi bir haber olduğunu söyledikten sonra “S...r et AB’yi” diyor.

Kiev büyükelçisi Pyatt ise Ukrayna muhalefet liderlerinden Vitaliy Kliçko’yu kast ederek, “O en sadık köpek. Ancak siyasette yeterince tecrübeli değil. Yeni Ukrayna hükümetinde yer alırsa işleri bozabilir” diyor.

ÖZÜR DİLEDİ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, olayın kamuoyuna yansımasının ardından Nuland'ın AB yetkililerinden özür dilediğini açıkladı.
Pyatt da dün akşam saatlerinde kısa bir açıklama yaparak, “Kiev’de bulunan Victoria Nuland yarın basın toplantısı düzenleyecek. YouTube’da çıkan bu kayda da değinecektir” demekle yetindi.

Haberin Devamı

"RUSYA SERVİS ETTİ"
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney ise kaydın Rusya tarafından servis edildiğini ve Rusya’nın rolü hakkında bir şeyler anlattığını iddia etti.
Ukrayna basını da telefon görüşmesinin Ukrayna Güvenlik Servisi’yle Rusya tarafından YouTube’a yüklendiğini bildirdi. Telekulak komplosunun kimin tarafından tertiplendiğini araştırarak ilk kaynağı bulan “Ukrainskaya Pravda” gazetesi bugün “Rusya ABD ile AB’yi birbirine düşürmek istiyor” manşetini attı.

Nuland’ın Pyatt’a söylediği “S....r et şu AB’yi” ifadesini içeren kaydın tek olmadığını belirten gazete, “İnternet üzerinden başlatılan Ukrayna savaşının ikinci perdesi de var. İkinci kayıtta ise AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Yardımcısı Helga Schmidt Ukrayna’daki AB temsilcisi Jan Tombinski ile telefonla görüşürken ABD’nin Ukrayna baskısından bıkkınlık geldiğini söylüyor” ifadesini kullandı. Ukrainskaya Pravda, “İlk Nuland-Pyatt telefon kaydı ilk olarak Perşembe günü Aleksey Sverdlov adındaki bir İnternet kullanıcısı tarafından yüklenmiş. Bu kişi kaydı Ukrayna Güvenlik Servisi’nden aldığı notunu da düşmüştür. İkinci telekulak kaydı ise direkt olarak Rusya hükümetini işaret ediyor. ‘Bu videoyu izleyin’ notunu Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin’in yardımcısı Dmitriy Loskutov Twitter hesabı üzerinden yaymış” diye yazdı.

Haberin Devamı

Rus yetkililer ise telekulak kriziyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!