Rusya’yı ağlatan büstler

Güncelleme Tarihi:

Rusya’yı ağlatan büstler
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bir heykeltıraş, kafatası ve kemik yapılarından yola çıkarak 80 yıl önce öldürülen Rus Çarı 2. Nikolay, karısı Aleksandra ve beş çocuğundan ikisinin büstlerini yaptı. Büstler, asıllarına benzerlikleriyle özellikle muhafazakar Rusları duygulandırdı. Bu arada çar ve ailesinin St.Petersburg'a gömülmelerinin hazırlıkları da devam ediyor.

Rusya'da Yekaterinburg kenti morgunda çalışma izni alan bir heykeltıraş, Romanov'ların kafatası ve eski portrelerinden esinlenerek büstlerini yapmayı başardı. Çar 2. Nikolay, karısı Aleksandra ve üç çocuğunun büstleri, özellikle monaşri yanlısı Rusları ağlatıyor. Büstlerden yansıyan gerçeklik duygusu, birçok kişiyi de ürpertiyor. Çok titiz bir çalışmayla büstleri yapan heykeltıraş, amacının çar ailesinin bireylerinin son andaki görünümlerini elde etmek olduğunu söyledi.

Sibirya'da Sverdlovsk Eyaleti'nde, 1979 yılında ortaya çıkarıldıktan sonra, uzun süre üzerlerinde spekülasyonlar yapılan kemiklerin Çar ailesi Romanov'lara ait oldukları, geçtiğimiz ocak ayında yapılan DNA testleriyle kesinleşmişti. 1918 yılında Bolşevikler tarafından ailesinin tüm fertleri, hizmetkârları ve özel doktorlarıyla birlikte katledilen son Rus Çarı 2. Nikolay'ın kemikleri, halen Sibirya'nın Yekaterinburg kentinin morgunda. 17 Temmuz 1998 günü bir törenle St. Petersburg'a gönderilecek olan kemikler, silahlı muhafızlar tarafından korunuyor. Rus Ortodoks Kilisesi ise, kemiklerin bulunduğu Yekaterinburg yakınlarındaki ormanlık araziye geçtiğimiz günlerde bir haç dikti.

Romanov ailesinden iki çocuğun Aleksi ile Maria'nın henüz kemiklerinin bulunmaması, 1918 katliamına esrarengiz bir boyut katıyor. Kemikleri vermemek için son ana kadar direten, ancak Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in ‘‘Çarın kemikleri St.Petersbourg'a gömülecek’’ talimatı üzerine geri adım atmak zorunda kalan Sverdlovsk Eyaleti Valisi Eduard Rossel, kayıp kemiklerin nerede olduklarını bildiğini öne sürüyor, ama sır vermiyor.

Çarı ve ailesini ölüme götüren macera, bolşevik Devrimiyle başladı. Romanov'ların zsonuncusu 2. Nikolay, imparatorluk treninin önünü kesen işçilerin, ordu ve hükümet görevlilerinin baskısıyla büyük kardeşi Büyük Dük Mihail lehine tahttan feragat etti ve gözaltına alındı. Önce ailesi ve hizmetkarlarıyla Batı Sibirya'da Tobolsk'ta bir evde tutuldu. Monarşi yanlılarının karşı devrim yapmalarından korkan Bolşevikler, çar ve ailesini daha sonra Yekaterinburg'a naklettiler. Ural Sovyeti, Yekaterinburg'da 78 gün yaşayan Romanov'ların öldürülmesi için merkezden izin istedi. Bolşevikler, 16 Temmuz gecesi izni verdiler. Çar 2. Nikolay, Çariçe Aleksandra, kızları Olga, Tatyana, Anastasya, Maria, oğulları Aleksey, doktoru Yevgeniy Botkin ve hizmetçileriyle kurşunlanarak öldürüldüler.

ÖLÜM EMRİ

Bu arada ‘‘çok gizli’’ kaydıyla merkezden bir emir daha geldi. Cesetlerin çok acele ortadan kaldırılması isteniyordu. Cesetler, Moskova yakınlarındaki bir maden ocağına gömülmek için bir kamyona yüklendi. Ama kamyon, yolda çamura saplandı. Katliam için görevlendirilen ekibin başı Yakov Yurovski, acele bir çukur kazdırdı ve ellerinde kalan cesetleri hemen buraya gömdürdü.

Cesetler, ilk kez 1979 yılında Jeolog Aleksander Avdudin tarafından bulundu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!