Rusya, Türkiye’yi baypas edecek

Güncelleme Tarihi:

Rusya, Türkiye’yi baypas edecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2012 00:00

Rusya, iç savaşın derinleştiği Suriye’deki 30 bin vatandaşını tahliye ederken Türkiye’yi baypas etmeye karar verdi.

Haberin Devamı

RUSYA Dışişleri Bakanlığı, Acil Durumlar Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladıkları tahliye planının ayrıntılarını açıklayan İzvestiya gazetesine göre Moskova, Türkiye’den yardım istemeyecek. Tüm tahliye operasyonları direkt hava koridoru kullanılarak veya Kıbrıs Rum Kesimi üzerinden gerçekleştirilecek. Türkiye’nin hava sahasının, karayollarının veya karasularının transit geçiş için kullanılması söz konusu olmayacak.

BİRİNCİ SENARYO

Kitlesel acil tahliye gerektirmeyen ilk şıkta Suriye’yi terk etmek isteyen Rus vatandaşları kara yoluyla Rus üssünün bulunduğu Tartus ile Lazkiye liman şehirlerine ulaştırılacak. Buradan Rus Baltık ve Karadeniz donanmalarına ait çıkartma gemilerine bindirilerek Kıbrıs Rum Kesimi’ne nakledilecek ve oradan da sivil havayolu şirketleriyle Rusya’ya taşınacak. Operasyon üç günde bitecek.

Haberin Devamı

İKİNCİ SENARYO

Acil tahliye gerekmesi halinde Rus askeri nakliye uçakları devreye girecek. Bu uçaklar dünden itibaren Rusya’nın Pskov, Taganrog ve Orenburg hava üslerinde uçuşa hazır halde beklemeye başladı. Uçaklar gerekirse Ukrayna-Bulgaristan-Yunanistan-Kıbrıs Rum Kesimi-Lübnan rotasıyla Suriye’ye 8 saate ulaşacak. İzvestiya gazetesi, Türk Hava Sahası kullanılsa bu sürenin sadece 3 saat olacağını hatırlattı.

KAÇ KİŞİ KAÇACAK

Rusya’nın kendi vatandaşlarının yanı sıra Suriye’den eski Sovyet ülkelerinin vatandaşlarını da tahliye etmeye girişmesi durumunda sayı 30 bin değil, 60 bin olacak. Son kayıtlara göre Suriye’den hemen ayrılmak isteyen 1050 Rus vatandaşı var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!