Rusya’da nükleer alarm

Güncelleme Tarihi:

Rusya’da nükleer alarm
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Javier Solana'nın ‘vur emri’ üzerine Rus ordusu batı birliklerini ve nükleer güçlerini alarma geçirdi. Operasyon kararı üzerine ABD'ye giderken yarı yoldan dönen Başbakan Yevgeny Primakov, ‘Hele bir bombardımana başlasınlar. Bizim reaksiyonumuz zamanında ve çok sert olacak’ ifadesini kullandı.

Primakov, NATO'ya ‘vur emrinin’ verildiğini Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Washington'a giderken uçakta öğrendi. ABD Başkan Yardımcısı Al Gore'la kısa bir görüşme yapan Primakov, inişe bir saat kala yoldan döndü. Moskova'ya dönüşünde yaptığı açıklamada Primakov, ‘Operasyonların Kosova’ya istikrar getireceğini sanmıyorum. Bölge açısından felaket anlamına gelecek müdahale ayrıca Rusya ile ABD'nin arasını kesinlikle açacak. Ortaklığın eseri bile kalmayacak.' diye konuştu. Primakov, Rus dış ve askeri istihbarat başkanları, dışişleri ve savunma bakanlarıyla görüşme yaparak Rusya'nın Yugoslavya'nın bombalanması durumunda takınacağı tavrı detaylıca görüştü. Rus Dışişleri Bakanı İvanov ise Rusya'nın dışpolitikada 180 derecelik dönüş yapabileceği işaretini verdi.

MİLOSEVİÇ PANİKTE

Rusya Başbakanı Primakov, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'le telefon görüşmesi yaparak Kosova'da siyasi bir çözüm bulunması için Sırp ve Yugoslav Yönetimi'ni desteklediklerini bildirdi. Gelişmeler üzerine paniğe kapılan Miloseviç de ‘barışçı ve siyasi’ bir çözümü desteklediğini kaydetti.

Slobadan Miloseviç'in Moskova Büyükelçisi olan kardeşi Borislav Miloseviç ise ‘Yugoslavya, kendi ulusal çıkarlarını gözardı etmeyen bir siyasi anlaşma için görüşmelere sürdürmeye hazır’ ifadesini kullandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!