Rus mafyası sınır tanımıyor

Güncelleme Tarihi:

Rus mafyası sınır tanımıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Batılı istihbarat servislerinin raporlarına göre Rus mafyası, uyuşturucu ticareti ve diğer yasadışı yollardan her yıl milyarlarca dolar kazanarak hızla büyüyen bir ‘‘dehşet örgütü’’ haline geliyor. Rus mafya çeteleri, söz konusu faaliyetlerinden kazandıkları parayı, Londra başta olmak üzere çeşitli Avrupa başkentlerinde aklıyorlar.

Batılı istihbarat birimlerinin raporlarına göre, Rus mafyasının Avrupa'da aklamaya çalıştığı kara paranın kaynağı, büyük ölçüde uyuşturucu ticareti. Bunun yanı sıra kadın ticareti ile haraç ve yolsuzluklardan da büyük oranda kara para elde ediyorlar. İstihbarat raporlarına göre, söz konusu paranın kazanılmasında rol oynayan mafya çetelerinin pek çoğunun yönetim kadrolarını ise eski Sovyet gizli servisi KGB'nin kadroları oluşturuyor.

Gizli servis raporlarına göre, söz konusu suç örgütleri, Avrupa başkentlerinde kurdukları pekçok paravan işyerini kara para aklamada kullanıyorlar. Örneğin Londra'daki Rus mafyasının en önemli paravan sektörü, emlakçılık olarak ortaya çıkıyor. İkinci önemli sektör ise borsa.

Alman Gizli Servisi'nin Doğu Bloku'nun çöküşünden bu yana Avrupa ülkelerinde aklanan Rus kara parasının miktarıyla ilgili olarak yaptığı araştırmanın sonucuna göre, geçen 5-6 yılda Avrupa'da ekonomik sisteme ''kaynağı belli para'' olarak sokulan miktar 26 milyar dolar civarında. Aynı miktarı İsviçre makamları ise 40-50 milyar dolar olarak tahmin ediyor. İsviçre makamlarına göre Rus mafyasının akladığı yıllık kara para miktarı, ortalama 12 milyar dolar... Gizli servisler, Avrupa'nın çeşitli merkezlerine dağılmış olarak faaliyet yürüten bine yakın çetenin varlığını doğruluyor. Servis raporlarına göre her biri 50 ile 100 kişi arasında adam besleyen ve çalıştıran bu çeteler, Avrupa'da her türlü sistematik suça liderlik ediyor.

Nerede, ne iş yapıyorlar

Avrupa ülkelerindeki gizli servisleri, Rus mafya çetelerinin hangi ülkede ne gibi yasadışı işler yaptıklarını şöyle tespit ettiler.

İngiltere: Uyuşturucu ticareti, para aklama ve yolsuzluk

Hollanda: Uyuşturucu ticareti

Amerika: Uyuşturucu ticareti, yolsuzluk organizasyonu ve para aklama

Belçika: Otomobil hırsızlığı

Fransa: Uyuşturucu ticareti, para aklama, yolsuzluk organizasyonu ve kadın ticareti

İsviçre: Para aklama

İtalya: Uyuşturucu ticareti ve Arnavutluk'tan yasadışı göçmen ticareti

Almanya: Uyuştucu ticareti, otomobil hırsızlığı ve nükleer madde kaçakçılığı

Polonya: Uyuşturucu ticareti, para aklama ve yolsuzluk organizasyonu

Eski Yugoslavya: Silah ticareti

Bulgaristan: Beyrut'a beyaz kadın ticareti

Arnavutluk: Uyuşturucu ticareti ve yolsuzluk organizasyonu

İsrail: Haraç.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!