Rumlar kilise töreni yapacak

Güncelleme Tarihi:

Rumlar kilise töreni yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Torunu Aleksandr'ın Hıristiyan olduğunu, Ortodoks usullerine göre gömülmesi gerektiğini ileri süren Marianti'nin annesi Atanasia Sözde, cenazenin camiden kaldırılmasına tepki gösterdi. Atanasia Sözde, ‘‘Bu küçük yavrunun tek suçu, böyle psikopat bir annenin çocuğu olmak. Şimdi kalkıyor, Ortodoks olan bir çocuğu farklı bir inanca sahip olan kişilerin inancıyla toprağa veriyor’’ dedi.

ATİNA'DAN GÖZLEMCİ

Atina'da kurulan ve Ada'dan göç eden Rumların üyesi bulunduğu İmrozlular Derneği Başkanı Politı Yannis de İslami usullere göre yapılan cenaze törenini kınadı. Cenaze törenini baştan sona takip eden Yannis, ‘‘Şaşkına döndüm. Rum asıllı Ortodoks olan bir çocuk, çok farklı bir törenle sonsuzluğa uğurlanıyor. Cenaze için gelmiştim. Töreni kilisede beklerken kendimi camide buldum. Amaç doğrultusunda törene katıldım. Şimdi mezarlıktayım’’ dedi.

PAPAZIN SAYGISIZLIĞI

Kilise tarafından görevinden alınan papaz Chris Hrisantos Katracı, Marianti Sözde'yi ziyaret ederek, cenaze töreninin Ortodoks usullerine göre yapılmasını istedi. Marianti, kabul etmeyince tehditler savuran Katracı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağını söyledi. Aleksandr Sözde'nin doğduğunda vaftiz edildiğini öne süren Katracı, ‘‘O bir Ortodoks. İslami vecibelere göre toprağa verilmesi Türk-Yunan ilişkilerini zedeler. Tüm yetkililere şikáyet edeceğim’’ dedi.

Aleksandr'ın cenaze töreninden sonra Gökçeadalı Rumlar, bugün Eski Bademli Köyü Kilisesi'nde, cenaze töreni yapmak istediklerini bildirdi. Gökçeada Kaymakamı Hulusi Arat, papazın izin vermesi halinde cenaze töreni yapılabileceğini söyledi.

Anne Marianti Sözde de, oğlunu toprağa verdiğini, kilisede yapılacak ikince törene karşı olmadığını söyledi. Marianti Sözde, ‘‘Aynı Allah'a inanan farklı dinlerin mensupları birbirine saygı göstermelidir. Türk ve müslüman kardeşlerimiz görevlerini yerine etirdi. Rum kardeşlerim de bunu istiyorsa olur’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!