Ruhun Gıda Pazarı

Güncelleme Tarihi:

Ruhun Gıda Pazarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

THE MIDDLE OF NOWHERE

ORBITAL, BALET PLAK

Eğer müzik konusunda tutucuysanız ve kemikleşmiş zevkleriniz varsa, Orbital'dan kesinlikle uzak durun. Orbital'ın müziği size monoton bir gürültü gibi gelecek. Ama dünyadaki elektronik müziğin gidişatını izlemek ve alternatif müzik áleminde neler olup bittiğini bilmek istiyorsanız bizce biricik referansınız Orbital olmalı. Grubu ve albümlerini bilenlere ise zaten söyleyecek tek sözümüz yok. 1989 yılında ortalığı kasıp kavuran ilk albümleri ‘‘Chime’’ ile dans müziği kavramına entelektüel bir boyut getiren Phil ve Paul Hartnoll kardeşler bu albümde de harikalar yaratıyor. Teknolojinin imkánlarından sonuna kadar yararlanılarak üretilmiş yalın, şık, serin ve akıllı bir müzik. Son derece zarif ve dengeli bir biçimde kullanılan sampler'lar ve Barbera Cohen'in vokalleri de albüme çok yakışıyor.

KHIGHT ERRANT KNIGHT ERRANT, KOD MÜZİK

Dünyada artık modası geçmiş bir müzik türü olarak anılsa da ‘‘heavy metal’’ bizim buralarda popülerliğini hálá bir miktar koruyor.

Bir zamanlar ülkemizde en geniş dinleyici kitlesine ulaşan Batılı müzik türünün ‘‘heavy metal’’ olduğunu lütfen hatırlayın. 1993'te kurulan Knight Errant grubu da bu müziğin memleketimizde ne kadar sevildiğinin bir göstergesi. Vokalde Uluer Emre Özdil, gitarlarda Soner Canözer ve Emre Demirbaş, bas gitarda Sevan Amiroğlu, kemanda Ilgın Ayık ve davulda Murat Arslanoğlu'ndan oluşan Knight Errant, Türkiye'de istedikleri koşullarda metal albümü çıkarmayı başaran ender şanslı gruplardan biri. Tabii bunda grubun üç yıldır çeşitli mekánlarda verdiği ve izleyicinin yoğun ilgi gösterdiği konserlerin de rolü var. Konserlerden ilgisini esirgemeyen gençlerin albüme de şefkat göstermesini bekliyoruz.

ADAGIO WEST SIDE STORY

BARBER BERNSTEIN, UNIVERSAL

Elimizdeki albüm, Decca, Deutsche Grammophon ve Phillips Classics'in ortak çalışması ‘‘100 Klasik’’ dizisinden çıkmış. Dizi, klasik müzik severler için arşiv niteliği taşıyor, ayrıca yeni başlayanlara klasik müziği sevdirmeyi de amaçlıyor. Dizinin bir başka hoşluğu da albümlerin içinde eser, besteci ve yorumlarla ilgili anlaşılır bilgilerin bulunması. ‘‘Adagio West Side Story’’ye gelince, albümün önemli bir bölümünde dünya üzerinde herhalde ismini duymayanın kalmadığı Leonard Bernstein'in ‘‘West Side Story’’ (Batı Yakasının Hikáyesi) Los Angeles Filarmoni ve İsrail Filarmoni Orkestrası tarafından seslendirilmiş. Bir de sürpriz var, şu an hayatta bulunmayan Bernstein de piyano çalıyor! Albümde Gershwin'in ‘‘Rhapsody in Blue’’su ve Samuel Barber'ın ‘‘Adagio’’ adlı yapıtları da yer alıyor.

KARADENİZ, BURHAN ÖÇAL&ENVER İZMAİLOV

ADA MÜZİK

Yakında Burhan Öçal'ın işbirliği yapmadığı müzisyen kalmayacak gibi görünüyor. Vurmalı çalgılar ustası Burhan Öçal, sihirli parmaklarının yanı sıra giriştiği cesur müzikal denemelerle de gönlümüzü kazanıyor. Öçal'ın bu son albümündeki partneri ise Özbek ve Tatar halk müziklerini akustik gitarla seslendiren Özbek sanatçı Enver İzmailov. Öçal ve İzmailov birbirlerini 1991 yılında Litvanya Kaunas Caz Festivali'nde bulmuşlar. Albüm aynı yıl İsviçre'de Studio Lonex'ta kaydedilmiş. On yıl gecikmeyle Türkiyeli dinleyicilerle buluşan albüm, Karadeniz yöresinde çok iyi bilinen ezgilerin yanı sıra İzmailov'un özgün bestelerini de içeriyor. Burhan Öçal da darbuka, davul, saz ve ud gibi enstrümanları çalmak ve vokal yapmakla yetinmemiş, albümdeki parçaların düzenlemelerini de yapmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!