Ruhsatsız taşocağı bezdirdi

Güncelleme Tarihi:

Ruhsatsız taşocağı bezdirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2007 12:13

GELİŞEN Kuşadası'nın yapılaşma sınırları içinde kalan, ruhsatsız olmasına karşın iki yıldan bu yana faaliyetlerini sürdüren taş ocağı, çiftçileri ve çevrede oturanları canından bezdirdi.

Haberin Devamı

 Sık sık patlatılan dinamitler yüzünden bölgedeki evlerde çatlaklar oluştuğunu, yayılan tozlar nedeniyle bölgedeki hiçbir meyve veya zeytin ağacının ürün vermediğini savunan bölge sakinleri, defalarca şikayet etmelerine rağmen taş ocağının çalışmalarını sürdürmesine engel olamadıklarını vurguladı.

Kubetaş Firması'nın, Kuşadası Kalafat Dağı Göcek Kavağı Mevkii'ndeki taş ocağını işletmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’yla, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan, 10 yıl önce, ayrı ayrı aldığı ‘2'nci Grup Doğaltaş-Mermer Arama Ruhsatı'nın süresi 2005 yılında sona erdi. 2005 yılında ocağı işletmek için ilgili bakanlıklardan gerekli ruhsatları yeniden alan firmanın, Kuşadası Belediyesi'nden istediği ‘Gayrısıhhi Müessese İşletme Ruhsatı’ verilmedi. Belediye rahsat vermemesine gerekçe olarak da taş ocağının geçen sürede yerleşim birimlerinin arasında kalması, çevredeki tarımsal alanlara zarar vermesini gösterdi. Buna karşın firma iki yıldır çalışmalarını sürdürdü. Çevredeki ev, işyeri ve zirai alan sahiplerinin ısrarlı şikayetleri ise sonuç vermedi.

Haberin Devamı

Ruhsatsız çalıştırılan taşocağının etraftaki doğal hayatı tamamen yok ettiğini belirten çiftlik sahibi Mehmet Rahmi Koşar, “Emekli olduktan sonra burada 15 dönümlük bir arazi aldım. Amacım çiftçilik yapmaktı. Ancak araziye ne diktiysek kurudu. Bölgede hiçbir bitki yaşayamıyor, yıllar önce dikilmiş zeytin ağaçları bile artık ürün vermiyor, çiçeklerimiz bile kurudu. Ayrıca taş ocağında patlatılan dinamitler yer sarsıntılarına neden oluyor, bölgedeki tüm evlerde çatlaklar meydana geliyor” dedi.
Restoran işletmecisi Fahrettin Batur patlatılan dinamitlerin yaydığı toz bulutunun bölgeye kabus gibi çöktüğünü, taşocağına ait kamyonlara yol açmak için zeytin ağaçlarının kesildiğini iddia etti.

BELEDİYE: OCAK 8 AYDIR ÇALIŞMIYOR

Öte yandan, Kuşadası Belediye Başkanı AKP'li Fuat Akdoğan ise taşocağının sekiz aydır çalışmadığını öne sürerek “Kubetaş Firması'nın bakanlıklardan alınan izinler çerçevesinde çıkarılan taş limitleri doldu. Faaliyetleri zaten durmuştu. Son sekiz aydan bu yana bu taşocağında hiçbir çalışma yapılmamaktadır. Dinamit patlatılmamaktadır. Durum kontrolümüz altındadır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!