RTÜK’ün 9. başkanı Yeni Şafak yazarı

Güncelleme Tarihi:

RTÜK’ün 9. başkanı Yeni Şafak yazarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2009 00:25

Zahid Akman, 4 yıldır sürdürdüğü RTÜK Başkanlığı görevini dün törenle AKP kontenjanından RTÜK üyesi seçilen Davut Dursun’a devretti.

Yeni Şafak Gazetesi’nde köşe de yazan Dursun başkanlık için CHP kontenjanından seçilen RTÜK üyesi Hülya Alp’le yarıştı ve 9 üyeden 7’sinin oyunu aldı.

Deniz Feneri davası nedeniyle Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, "İstifa et" çağrılarının muhatabı Akman, başkanlık için yeniden aday olmadı. Akman, dün veda konuşmasında şunları söyledi: "Bu 4 yıllık sürecin son yılında bendenizle ilgili kamuoyuna yansıtılan bir takım haberler konusunda onlarca açıklama yaptık. Bu konuyla ilgili çok ciddi bir hukuk mücadelesi sürdürüyorum. Bu dönemde basın etik ilkelerine uyan ve bunlar çerçevesinde yayın yaparak insanları mağdur etmemek için gayret sarfeden yayın kuruluşlarına şükranlarımı arz ediyorum.

Televizyon habercileri için rehber bir kitapçık hazırladık. Bu kitapçığın içeriğinde bir habercinin haberde nelere dikkat etmesi gerektiği, özellikle etik ilkeler açısından ne yaparsa doğru olacağı anlatılıyor. Kitapçığı Televizyon Yayıncıları Derneği’yle birlikte hazırladık."

Yeni Başkan Dursun ise şöyle konuştu: "Son derece hareketli olan medya sektörü, gelişmelere de duyarlı. Bu nedenle düzenlemeler kısa sürede demode oluyor, yenilerin yapılması gerek. Önümüzdeki dönemde RTÜK Yasası’nın AB ve Avrupa Parlamentosu’nun yayınladığı görsel işitsel medya direktifi ile uyumunu sağlamak öncelikli konumuz olacak. Türkiye’nin nispeten geri kaldığı sayısal yayıncılık meselesi gündemimizde. Frekans tahsisi sorunu da tartışma konularımız arasında."

Dursun’un Yeni Şafak Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmasının, RTÜK yasasına aykırı olduğu iddia ediliyor. Bu iddia Kurul’un gündemine getirildiğinde Dursun’un, "Oradan para almıyorum. Yasaya aykırı olmadığı konusunda Danıştay’dan muvafakat aldım" dediği öğrenildi.

RTÜK Başkanvekili seçilirken konuşan eski başkanvekili Abdülvahap Darendeli, görevinin üyeliği boyunca devamı gerektiğini savundu. Bunun kabul görmemesi üzerine, başkanvekilliği oylamasına katılmadı. Başkanvekili İlhan Yerlikaya oldu. Darendeli seçimi kanuna aykırı olduğu iddiasıyla yargıya taşıyacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!