RTÜK’ten ‘mikemmel’ sözlük

Güncelleme Tarihi:

RTÜK’ten ‘mikemmel’ sözlük
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2010 00:00

Haberin Devamı

Show TV’de yayınlanan komedi dizisi Türk Malı’nda Kuzu ailesinin Türkçeyi deforme ederek kullanmasını RTÜK fazla ciddiye aldı. Dizide yanlış kullanılan 81 kelimeyi belirleyerek bir “Abiye ve Erman Kuzu Sözlüğü” hazırladı ve kanaldan da savunma istedi.

RTÜK, Show TV’de yayınlanan Türk Malı adlı dizide canlandırılan Abiye ve Erman Kuzu çiftinin yanlış kullandığı 81 kelimeyi belirleyerek, bu kelimeler nedeniyle kanaldan savunma istedi. “Aşortman, bu kadan, cöle, ezelfektan, ivet, kopek, laylon, mikemmel, sıfat tantanaları, tebrik koyuyorum, yiter, yürüşen merdiven, aynobik, boy frenk” gibi kelimelere ilişkin 15 gün içinde yapılacak savunma yetersiz bulunursa, Üst Kurul “Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmamasına” ilişkin ilkenin ihlalini gerekçe göstererek, programa durdurma cezası verebilecek.
Argo diyaloğa ceza
RTÜK uzmanlarının hazırladığı raporda, dizide birçok kelime, deyim, özlü söz, özel isim, unvan, yer ismi, terim ile dilimize yabancı dillerden giren sözcüklerin yanlış kullanıldığı ve argo kelimelere çok yer verildiği belirtilerek, televizyonun insanları birçok açıdan etkilediği ve toplumsal yaşamı şekillendirmede önemli bir rol oynadığı ifade edildi. Raporda, televizyonda argo ve yanlış dil kullanılmasının özellikle ilkokul çağındaki çocuklar üzerinde olumsuz etkisi bulunduğu öne sürüldü.
Raporda, Dil Derneği Yönetim Kurulu’nun diziyle ilgili açıklamasına da atıf yapılarak, özetle şu ifadelere yer verildi: “Hiç kimsenin dili bozarak, toplumsal değerleri göz ardı ederek gülmece yapma hevesi olmamalıdır.”

81 yasak kelime

Haberin Devamı

Sözlükte yer alan bazı kelimeler şöyle:
Aritmatik (aritmetik), aşortman (eşofman), baaşık (barışık), baboş (galoş), bu kadan (bu kadar), cöle (jöle), derişiklik (değişiklik), dünya krosu (dünya korosu), ezelfektan (dezenfektan), guzu (kuzu), ivet (evet), kopek (köpek), laylon (naylon), lehavilite (rehabilite), liften (lütfen), mikemmel (mükemmel), nirelisin (nerelisin), ötüd odası (etüd odası), ruhsal burhan (ruhsal buhran), saten (zaten), sıfat tantanaları (sıfat tamlamaları), tebrik koyuyorum (tebrik ediyorum), kasti görev (asli görev), tijene (hijyen), tikkat (dikkat), tonurcuk (tomurcuk), yiter (yeter), yürüşen merdiven (yürüyen merdiven), zaman hışımı (zaman aşımı), şah mart oldu (şah mat oldu), uzun lafın sopası (uzun lafın kısası), ağaç yaşken emilir (ağaç yaşken eğilir), ödüm cörtledi (ödüm koptu).

İstanbul Modern daha cüretkâr

Haberin Devamı

NEWSWEEK Dergisi’nde yayımlanan “21. Yüzyılın Bizansı” başlıklı yazıda İstanbul Modern ve Hüseyin Çağlayan’ın “Hüseyin Çağlayan: 1994-2010” başlıklı sergisinden övgüyle söz edildi. Newsweek Dergisi siyaset baş editörü Howard Fineman, İtalya, Yunanistan ve Türkiye’yi kapsayan gezisinden sonra yazdığı yazıda, İstanbul Modern ile Roma’daki 21. Yüzyıl Sanatlar Müzesi’ni (MAXXI) kıyaslayarak, “İstanbul’un yeni modern sanatlar müzesindeki sanatın, Roma’nın yeni modern sanatlar müzesindeki sanattan çok daha cüretkâr” olduğunu vurguladı.
Howard Fineman yazısında, Avrupa’nın batmamaya çalışırken, Türkiye’nin mali ve kültürel açıdan hızla büyüdüğünü belirterek, “Dünyanın cazibe merkezi” olarak nitelendirdiği İstanbul’daki sanat ortamının Roma’dan daha canlı olmasının tarihte ilk kez yaşanmadığını ifade ediyor: “Roma’daki MAXXI Müzesi’nde İtalyan ressam Gino De Dominicis’in ustalıklı ama dünyadan kopuk, Andy Warhol’dan çok Goya’yı hatırlatan tatsız tuvalleri sergileniyordu. Buna karşılık İstanbul Modern’in odağında Londra’nın zirvesindeki Türk moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan’ın sansasyonel ve zeki enstalasyonları vardı. Çağlayan’ın enstalasyonları zekice tasarladığı kıyafetlerin üzerinden kadının toplumdaki rolünü sorguluyordu.”

En çok gezilen Dolmabahçe

Haberin Devamı

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan tarihi saray, köşk ve kasırlar 2010 yılının ilk altı ayında yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Bu dönemde saray, köşk ve kasırları yerli ve yabancı toplam 566 bin 735 ziyaretçi gezdi. Bu ziyaretçilerden 5 milyon 236 bin 828 TL gelir elde edildi. Toplam 349 bin 298 kişiyle Dolmabahçe Sarayı 2010 yılının ilk altı ayında Milli Saraylar arasında en çok ziyaretçi çeken mekan olurken, Beylerbeyi Sarayı aynı dönemde 127 bin ziyaretçiyi ağırladı. Yıldız Şale Kasrı, Küçüksu Kasrı, Maslak Kasrı, Ihlamur Kasrı, Florya ve Yalova Atatürk köşkleri ise bu dönemde toplamda 45 bin 133 yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Yine bu dönemde yabancı ziyaretçiler arasında ilk sıraları İspanyol, Yunan, Uzakdoğu ve Arap turistler aldı.


Aykut Oray anıldı

Haberin Devamı

M. Akif ERDEM / DHA
GEÇEN yıl 11 Ağustos’ta hayatını kaybeden tiyatro ve sinema oyuncusu Aykut Oray, İstanbul Çengelköy Mezarlığı’ndaki kabri başında sevenleri tarafından anıldı. “Bizimkiler” dizisindeki “Katil” rolüyle tanınan Aykut Oray geçen yıl 4. Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali’ne katılmak için gittiği Köyceğiz’de kaldığı otel odasında ölü bulunmuştu. Çengelköy Mezarlığı’nda kabri başında yapılan anma törenine eşi Sühandan Oray, oğlu Aykut Oray, yakınları ve çok sayıda seveni katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!