RTÜK defterini kapattım

Güncelleme Tarihi:

RTÜK defterini kapattım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

RTÜK başkanlığı ve üyeliğinden istifa eden Orhan Oğuz, tüm ısrarlara rağmen göreve dönmeyeceğini söyledi. İstanbul'a giden Oğuz, ‘‘RTÜK defterini kapattım. Eğitimciyim, artık bu işle ilgileneceğim’’ dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığı ve üyeliğinden önceki gün istifa eden Prof. Orhan Oğuz, Üst Kurul defterini kapattığını belirterek, ‘‘Artık İstanbul'da eğitim işiyle ilgileneceğim’’ dedi.

Önceki günkü Kurul toplantısının açılışında, üyelere bir konuşma yaparak başkanlık ve üyelik görevlerinden istifa ettiğini açıklayan Oğuz, üyelerle vedalaşarak İstanbul'a gitti. Tüm ısrarlara rağmen görevine dönmeyeceğini belirten Oğuz, ‘‘Bu işi bitirdik. RTÜK defterini kapattım. Biz eğitimciyiz. Bundan böyle İstanbul'da vakıf işleri yapacağım’’ dedi.

Oğuz, dün doktor kontrolünden geçtiğini belirterek, ‘strese bağlı alerji’ teşhisi konduğunu, Kurul Başkanlığı süresince yorulduğunu ve üzüldüğünü kaydetti. Yasal bir kuruluş olan RTÜK'ün çalışması için kanun yapıcının Kurul'un yanında olması gerektiğini belirten Oğuz, ‘‘Herkes Kurul'u eleştiriyor’’ diye yakındı. 15 Aralık'ta yapılacağı açıklanan ancak iptali gündemde olan ulusal televizyon frekans ihalesinin ‘inşallah’ gerçekleşeceğini belirten Oğuz, ‘‘Hukuk devletinde demokratik süreç ağır işler ama sağlam işler. İhale sürecini kayıp olarak kabul etmemek lazım’’ dedi.

YENİ BAŞKAN ARANIYOR

Oğuz'un istifasıyla, Kurul yeniden başkan arayışına girdi. Kuruluşundan bu yana geçen 3 yıllık süreçte 3 başkan ve 3 başkan yardımcısının görev yaptığı RTÜK'te, başkanlık için ANAP kontenjanından geçen ay üyeliğe seçilen Şevki Göğüsker'in adı geçiyor. Ancak yeni başkan seçilene kadar Kurul'un en yaşlı üyesi olduğu için Prof. Agah Oktay Çubukçu başkanlık görevini yürütecek. Oğuz'un istifasıyla birlikte Başkan Yardımcısı Fatih Karaca'nın da görevi sona ermiş oldu.

Kurul ilk oluşturulduğunda başkanlığa Ali Baransel seçildi. Baransel, bu görevi 16 Mayıs 1994'ten, 29 Mayıs 1996'ya kadar sürdürerek en uzun başkanlık yapan kişi sıfatını kazandı. Baransel’in görev süresince, yaklaşık 1.5 yıl Emin Başer ve 6 ay kadar da Ercan San başkan yardımcısı olarak görev yaptılar. Ardından Güneş Müftüoğlu'nun 31 Ekim 1995 tarihinde başkan seçilmesiyle, Fatih Karaca başkan yardımcılığına getirildi. Ancak Müftüoğlu 10 ay görev yaptıktan sonra, Karaca ile yaşanan sıkıntılar nedeniyle görevinden istifa etti. Müftüoğlu'nun yerine getirilen Orhan Oğuz ise başkan yardımcılığı için yine Fatih Karaca'yı seçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!