RTÜK Başkanı'na yalanlama

Güncelleme Tarihi:

RTÜK Başkanına yalanlama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2007 00:00

Önceki akşam yayınlanması beklenen ancak son anda yayından kaldırılarak yerine dizinin yapımcısı Pana Film'in açıklaması yayınlanan "Kurtlar Vadisi - Terör", televizyonlarda bir ilki de gerçekleştirdi. Televizyon tarihinde ilk kez bir dizi, oldukça dikkatli bir şekilde kaleme alınarak hazırlanan suçlamalar ve iddialarla dolu bir açıklama yapılarak yayından kaldırıldı.

Haberin Devamı

 İşte dizinin ikinci bölüm fragmanı...

RTÜK Başkanına yalanlama
Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) koyduğu yayın yasağı nedeniyle ekrana gelemeyen dizinin yerine, benzer bir senaryoya sahip olan, Serdar Akinan'ın hazırladığı ve kitap haline de getirilerek piyasaya çıkartılan belgesel "Kan Uykusu" belgeseli yayınlandı. Bu belgeselde, PKK ile yıllarca mücadele veren general Osman Pamukoğlu'nun yaşadıkları ve o dönem anlatılıyordu.

AÇIKLAMADAKİ İDDİALAR:
* Kitlenin beğenisini hiçe sayan sansürcü zihniyet çalışmaya başlamıştır.
* Yeni bölümler, ısmarlama bir takım kaygı ve tahminlerden hareketle ağır şekilde suçlanmıştır.
* Dizinin en güçlü mesajlarla vurguladığı Kürt ve Türkün kardeşliğinden rahatsız olanlar vardır.
* Dizinin, bu ülkenin 40 bin insanına kıyan senaryoyu yazdıran ellerin parmak izlerini sanal labaratuarda teşhis etmesi engellenmiştir.
* Dolaylı-dolaysız 300 milyar dolarlık kaybın hesabını sorgulayacağı için susturulmak istenmiştir.

Haberin Devamı

RTÜK TOPLANTISINDAN SONUÇ ÇIKMADI
"Kurtlar Vadisi - Terör" dizisinin ikinci bölümünün yerine dizinin yapımcısı Pana Film'in açıklamasının yayınının ardından RTÜK acil olarak toplandı. Yayınlanan açıklamada yer alan suçlayıcı sözlerin değerlendirildiği öğrenilen toplantıda, açıklamayı yayınlayan Show TV'ye ve yapımcı Pana Film'e ceza verilip verilmeyeceği tartışıldı. Pana Film'den yapılan açıklamada RTÜK'e yönelik olarak yapılan, "Kitlenin beğenisini hiçe sayan sansürcü zihniyet çalışmaya başlamıştır." ve "Yeni bölümler, ısmarlama bir takım kaygı ve tahminlerden hareketle ağır şekilde suçlanmıştır." sözleri değerlendirildi.

PANA FİLM'DEN RTÜK'E ANINDA YALANLAMA
Toplantının ardından RTÜK'ten bir açıklama yapılmazken Başkan Zahid Akman, akşam saatlerinde CNN TÜRK'teki canlı yayına katılarak "Kurtlar Vadisi"ni yasaklamadıklarına ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu. Dizinin yapımcı firması Pana Film, medya kuruluşlarına hemen bir açıklama göndererek RTÜK Başkanı Akman'ı yalanladı.

Haberin Devamı

İşte o açıklamadan bölümler...
RTÜK Başkanı Zahid Akman, CNNTürk’te katıldığı canlı yayında Kurtlar Vadisi Terör’ü üst kurulun yasaklamadığını, sansür iddialarının gerçek dışı olduğunu öne sürdü… Zahid Akman, insanların gözünün içine baka baka yalan söyledi.

Gerçekler ise şu: RTÜK heyeti, oybirliği ile, dizinin birinci bölümünde yasalara aykırı bir durum olmamasına rağmen, dizinin devamının yayımlanması halinde sözlü ve yazılı uyarı olmaksızın kanala bir ay kapatma cezası verileceğini ve akabinde kanalın yayın iznini iptal edeceklerini ifade etmişlerdir.

RTÜK Başkanı, bu toplantıda kendisine gelen şikayet mesajlarını delil olarak sunarken, dizinin varlığı ile ilgili olumlu mesajları “154 bin şuursuz kişi olabilir” diye değerlendirmiş, canlı yayında ise kendi cümlesini çarpıtarak “kanala da şikayet mesajları geliyormuş” ifadesini kullanmıştır.

Haberin Devamı

Gerçeklerin ortaya çıkarılması için toplantı tutanaklarının açıklanmasını talep ediyoruz… Devletimizin bir kurumunun başındaki yetkilinin bu şekilde gerçek dışı beyanat vermesini esefle kınıyoruz… Sansürcü ve şantajcı zihniyetin ruh hali olarak görüyor, gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkacağına inandığımızı ifade ediyoruz..
PANA FİLM

RTÜK'ten "tehdit"
Kurtlar'dan "rest"
yayıncıdan "gördüm"

"Kurtlar Vadisi Terör" dizisinin yayından kaldırılmasının yankıları sürüyor. Dizinin yapımcısı Pana Film'in açıklamasında üstü kapalı da olsa suçlamalarda bulunduğu RTÜK, sessizliğini koruyor. Dizinin, RTÜK ile Show TV Genel Müdürü'nün görüşmesinin ardından yayından kaldırılması, resmi açıklama olmasa da sansür olarak nitelendiriliyor. Dizinin akıbeti ise meçhul.

15 Şubat 2007 gecesi yayınlanması beklenen "Kurtlar Vadisi - Terör" adlı dizinin ikinci bölümünün yayınlanmaması, televizyon izleyicilerini ikiye böldü. İzleyicilerin büyük bir bölümü dizinin yayından kaldırılmasına tepki gösteririp, bunun "sansür" olduğunu savunurken, dizinin yapımcısı Pana Film de, yaptığı açıklamayla başta Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) yönelik olmak üzere bir dizi suçlamada bulundu.

Resmi açıklama yok
Pana Film’in, RTÜK aleyhine yaptığı ağır suçlamalara, kurumdan herhangi bir resmi açıklama gelmedi. Alınan bilgiye göre, RTÜK Başkanı Zahid Akman ve yönetim kurulu üyeleri, resmi bir açıklama yapmanın gereksiz olduğu görüşünde. Kurumun, bir yapım şirketini değil, sadece kanal yönetimini muhatap aldığı söyleniyor.

Genel Müdür’le sohbet edildi
Bu arada, Show TV Genel Müdürü Saner Ayar’ın, sohbet için RTÜK’e davet edildiği geçtiğimiz hafta basında yer almıştı. Bu sohbet sırasında Ayar’a, Kurtlar Vadisi ile ilgili izleyici şikayetleri iletilmiş ve kanaldan anlayış beklenmişti. Ayar da, durumu kanal yönetimine aktarmış ve sonuçta Pana Film’le anlaşılarak dizinin yayınına son verilmişti. Ayar’la sohbet eden Akman ve yönetim kurulu üyelerinin, Kurtlar Vadisi’nin yayından kaldırılması konusunda, her hangi bir telkinde bulunmadıkları söyleniyor.

Bu uygulama ilk değil
RTÜK’ün, kanal yönetimleriyle karşılıklı anlayış çerçevesinde programların yayınına son verilmesi ise ilk değil. Daha önce de, sabahları yayınlanan kadın programlarının bazılarının yayınlanmasının getireceği sonuçlar kanal yönetimlerine iletişmiş ve böylece bu tür programların bir kısmı yayından kaldırılmıştı. Hatta "Kurtlar Vadisi"nin geçen yıl Show TV’de yayınlanan bölümleri de, yine RTÜK’ün “ricası” ile yayından kaldırılmıştı.

Kanal kapatmak çok zor
Bununla birlikte, RTÜK Yasası’na göre, bir kanalı kapatmanın, ya da lisansını iptal etmenin çok da kolay olmadığı biliniyor. RTÜK Yasası’nın "Müeyyideler" başlığı altında yer alan 33. maddesi, kanal kapatmanın sürecini açıklıyor. Kurum yetkilileri, Mehmet Ali Erbil’in olay yaratan programına bile, aylar geçmesine rağmen hala ceza verilemediğini, yasal sürecin işlediğini hatırlatıyor, kanal kapatmak veya lisans iptali gibi cezaların ise çok uzun bir süreç gerektirdiği belirtiliyor.

33. Madde, altıncı bölüm
Üst Kurul, öngördüğü yükümlülükleri yerine getirmeyen, izin şartlarını ihlâl eden, yayın ilke ve esaslarına aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarını uyarır. Bu uyarıda, ihlâlin niteliği, ağırlığı ve tekrarı halinde sonuçları açıkça belirtilir. İhlâlin tekrarlanması halinde, ihlâlin ağırlığına göre izin uygulaması bir yıla kadar geçici olarak durdurulur veya yayın izni iptal edilir. Yayın izninin verilmesi için gerekli şartlardan birini kaybeden veya şartların uygunluğunu hile ile elde eden özel radyo ve televizyon kuruluşlarının izni, Üst Kurulca iptal edilir.
Hüseyin Keten / ANKARA

RTÜK internet sitesi çöktü
KURTLAR Vadisi-Terör dizisinin yayından kaldırılmasının ardından vatandaşlar tarafından eleştiri yağmuruna tutulan RTÜK'ün telefonları kilitlenirken www.rtuk.gov.tr ve www.rtuk.org.tr internet adresleri de çöktü. RTÜK'ün internet sitesine giremeyen vatandaşlar www.rtuk.tv adıyla yayın yapan internet sitesine yöneldi ve o sitenin de çökmesine neden oldu. www.rtuk.tv Genel Haber Yönetmeni Orhan Uğurluoğlu, bir saniye içinde 2 bin 700 kişinin müracaat etmek istemesi üzerine sitenin çöktüğünü bildirdi. Uğurluoğlu, "Aynı serverdan hizmet alan 127 web sitesi de çöktü. Bu nedenle Amerikalı şirket şuanda bizim yayınımızı durdurdu" dedi. ANKA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!