RTÜK Başkan Yardımcısı Uslu'dan 'Ebeveyn kontrolü' hatırlatması

Güncelleme Tarihi:

RTÜK Başkan Yardımcısı Usludan Ebeveyn kontrolü hatırlatması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2021 16:48

RADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, ilgili kuruluşların çocukları ve gençleri korumak adına gerekli teknik önlemleri aldığını belirterek, "Bizler de ebeveynler olarak bu önlemleri izleme alışkanlıklarımıza entegre ederek gerekli hassasiyeti lütfen gösterelim" dedi.

Haberin Devamı

RTÜK Başkan Yardımcısı Uslu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ebeveyn kontrolünün Netflix, Blutv, Exxen gibi tüm isteğe bağlı yayın kuruluşlarında olmasına rağmen bazı vatandaşların farkında olmadıkları, bazılarının ise önemsemediği için bunu aktifleştirmediğini bildirdi. Çocukları korumak için ebeveynlere tanınan ve bilmesi gereken bazı ebeveyn kontrolü özelliklerini hatırlatan Uslu, şunları kaydetti:

"6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun kapsamında Netflix, Exxen, Bein Connect, BluTv, TivibuGo, Amazon Prime Video, DSmart Go ve Mubi gibi kuruluşlar isteğe bağlı yayın hizmeti (on demand video service) tanımı içerisinde yer almaktadır. İsteğe bağlı yayın hizmeti ise programların kullanıcının seçtiği bir zamanda ve münferit isteği üzerine medya hizmet sağlayıcı tarafından düzenlenmiş bir program kataloğuna bağlı olarak izlendiği veya dinlendiği yayın hizmeti olarak ifade edilmektedir. İsteğe bağlı yayın hizmeti sağlayıcıları, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimini olumsuz etkileyebilecek nitelikteki yayın hizmetlerini, bunların bu tür hizmetleri normal şartlar altında duymayacakları ve görmeyecekleri şekilde sunmakla yükümlüdür. Bu kuruluşlar mevzuat çerçevesinde ebeveyn kontrolü araçlarını aktive etmişlerdir. Öncelikle izleme yönetimine girildiğinde bir çocuk ve yetişkin profili oluşturmanız ve yaş sınıflandırılmasına göre izlenecek yayın içeriklerine izin vermeniz gerekiyor. Yetişkin profilini de şifreleyecek ve böylelikle çocuklarınızın yetişkin profillerine ulaşmalarının önüne geçmiş olacaksınız. Çocuğunuzun sadece genel izleyici içeriklerine erişimini isterseniz, profilinde bunu seçecek ve +7 içeriği bile izlemesinin önüne geçmiş olacaksınız."

'GEREKLİ HASSASİYETİ LÜTFEN GÖSTERELİM'

Uslu, yaş grubuna uygun yetişkinlik düzeyi seçenekleriyle çocukların yaşına uygun içeriğe ulaşmasının sağlanabileceğini belirterek, "Ayrıca çocuğunuzun profilinde görünmemesini istediğiniz bir yapım varsa yaş grubuna bakılmaksızın içerik kısıtlamaları ile bunun da önüne geçebiliyorsunuz. Yine birçok isteğe bağlı yayın hizmeti sunan kuruluşlar, çocuk profillerinde ebeveyn kontrolü ayarlarından geçmişte çocuğunuzun neleri izlediğini de kontrol etmenize imkan tanıyor. İlgili kuruluşlar çocukları ve gençleri korumak adına gerekli teknik önlemleri aldılar. Bizler de ebeveynler olarak bu önlemleri izleme alışkanlıklarımıza entegre ederek gerekli hassasiyeti lütfen gösterelim. Tüm çocuklarımıza, ebeveynlerimize bilinçli seyirler dilerim. ifadesini kullandı.

RTÜK Başkan Yardımcısı Usludan Ebeveyn kontrolü hatırlatması

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!