RP'ye faaliyet yasağı

Güncelleme Tarihi:

RPye faaliyet yasağı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başsavcı Vural Savaş, ‘‘RP'nin faaliyetlerine izin verilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu’’ söyledi. Anayasa Mahkemesi'ne dün bir yazı gönderen Savaş, RP'nin Hazine yardımından faydalanamayacağını bildirdi. Anayasa Komisyonu Başkanı Atilla Sav da, TBMM Başkanı Çetin'den gerekçeli kararı beklemeden RP ile ilgili kararı uygulamasını istedi. Ancak Çetin, bunu reddetti.

RP'nin kapatılmasıyla ilgili ‘gerekçeli karar’ın hâlâ yayınlanmaması nedeniyle başlatılan ‘RP açık mı, kapalı mı?’ tartışmasına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş son noktayı koydu. Savaş, kapatma kararının Başbakanlık'a ulaştığı anda RP'nin tüzel kişiliğinin sona erdiğini vurgulayarak, ‘‘Gerekçeli karar yayınlanıncaya kadar RP'nin faaliyetlerine izin verilmesi Anayasa'ya aykırıdır’’ görüşünü dile getirdi.

RP KAPALIDIR

Anayasa Mahkemesi'ne dün bir yazı gönderen Savaş, RP'nin Hazine yardımından faydalanamayacağına ilişkin resmi görüşünü bildirdi. Son günlerdeki tartışmalara da açıklık getiren yazıda, kapatma kararının sonuçlarının düzenlendiği Anayasa'nın 69'uncu ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının yürürlüğe girmesi konusunu düzenleyen 153'üncü maddesini hatırlatan Savaş, şu görüşlere yer verdi: ‘‘İptal kararlarının ve kapatılan partilerin üyeleriyle ilgili hükmün yürürlük tarihi Anayasa ile düzenlenmiş, diğer kararların yürürlüğü için yayın şartı konulmamış, Anayasa Mahkemesi'nin belirlemesine bırakılmıştır. Başka bir deyişle iptal kararları ile kapatılan siyasi partilerin üyelerine ilişkin kararlar dışında kalan Anayasa Mahkemesi kararları, gerekçesi yazılmadan ve resmi Gazete'de yayınlanmadan açıklanabilir. Anayasa Mahkememiz 16.1.1998 tarihinde laik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri nedeniyle Anayasa'nın 68 ve 69'uncu maddeleriyle 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 101'inci maddesi b bendi ve 103'üncü maddenin birinci fıkrası gereğince; RP'nin kapatılmasına gereğinin yerine getirilmesi için, karar örneğinin TBMM Başkanlığı'na, Başbakanlık'a ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi'nin de, Refah Partisi'nin herhangi bir şekilde Hazine yardımından yararlanmasına karar veremeyeceği yolundaki görüşümüzü bilgilerinize arz ederim.’’

KARARI UYGULA

Sav da, Çetin'den, RP'nin kapatılmasına ilişkin kararı ‘gerekçeli kararı beklemeden’ uygulamaya başlamasını istedi. Sav, Karma Komisyon'da alınan, milletvekilleri hakkındaki fezlekelerle ilgili kararların, ‘Kapatılan bir partinin üyelerinin katılımıyla alındığı’ gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilebileceği uyarısında bulundu. Sav, Çetin'e, ‘‘Şu anda Meclis'in bütün birimleri gibi, Karma Komisyon da kapatılmış bir partinin üyeleriyle toplanıp karar veriyor’’ dedi.

ÇETİN DİRETİYOR

Çetin ise Hürriyet'e, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı yayınlanmadan Meclis Başkanlığı olarak hiç bir tasarrufları olmayacağını belirtti. Çetin, ‘‘RP hâlâ Meclis'in en büyük partisi, tüm faaliyetlerini sürdürecek’’ dedi. Çetin, açıklanan kararın gereğinin yapılması için Meclis'e gönderilmesinin, ‘şimdiden bir şey yapmalarını gerektirmediğini’ öne sürerek şöyle dedi: ‘‘Mahkeme bize kararı gönderdi. Ancak gerekçeli karar yayınlanmadan hiçbir tasarrufta bulunmamız söz konusu değil. RP hakkındaki gerekçeli karar yayınlanırsa, komisyonlar ve TBMM başkanlık divanındaki üyelikleri düşer. Bundan sonra Meclis'in en büyük partisi baz alınarak hesaplama yapılır ve bu boşluklar doldurulur. Ancak RP'lilerin gerekçeli karardan sonraki oluşumları da Meclis'teki dengeleri değiştirir.’’

Çetin'in tavrı CHP yönetiminde de rahatsızlık yarattı. CHP yönetimi, RP'nin tüzel kişiliğinin sona erdiği gerekçesiyle bayramlaşmayı dahi kabul etmezken, Meclis Başkanı'nın farklı bir uygulamada bulunması eleştiri konusu oldu. CHP'liler, RP'lilerin katılımıyla Genel Kurul'dan çıkan tüm yasalar ve komisyonlarda kabul edilen tüm tekliflerin tartışma konusu olabileceğini belirttiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!